Γιατί προκαλούν ανησυχία οι διασωληνώσεις πλήρως εμβολιασμένων
28/07/2021Προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι διασωληνώσεις πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, με αφορμή έναν 70χρονο που είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και τώρα αντιμετωπίζει βαρύτατη πνευμονία διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής στη Θεσσαλονίκη. Περίπου το 10% των 120 νέων διασωληνώσεων (της τελευταίας εβδομάδας), είναι εμβολιασμένοι και δεν είναι όλοι τους άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Ο διευθυντής των ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης εντατικολόγος κ. Νίκος Καπραβέλος είπε: «Επιμένουμε στον καθολικό και υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων είναι άνω των 12 ετών, ώστε να υπάρχει ένα τείχος ανοσίας. Ο 70χρονος που νοσηλεύεται σε δική μας ΜΕΘ δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Έχει βαρύτατη πνευμονία».
»Δεν έχουμε το προφίλ του στελέχους που έχει μολύνει τον 70χρονο αλλά εικάζουμε ότι είναι Δέλτα. Είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer και είχαν περάσει οι 14 μέρες μετά την δεύτερη δόση. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων προστατεύει τους 9 από τους 10» είπε ο κ. Καπραβέλος, Ο ίδιος είπε ότι στις φετινές διακοπές τους κόλλησαν και τρεις εμβολιασμένοι συνεργάτες του στη ΜΕΘ.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εκτιμά ότι πάνω από 500.000 άτομα άνω των 50 κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά. «Αν κινδυνεύουν οι πλήρως εμβολιασμένοι, αναλογιστείτε πόσο κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι», είπε. Το σκεπτικό του για τους αριθμούς που ανέφερε ήταν πως το εμβόλιο καλύπτει το 88%.
Τί λέει ο Εξαδάκτυλος για τις διασωληνώσεις
«Από τους 100 εμβολιασμένους, οι 12 δεν αναπτύσσουν άμυνα και κάποιοι θα νοσήσουν βαριά και ίσως χρειασθούν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Από τα 5.000.000 των πλήρως εμβολιασμένων, το 10% που θα κολλήσει θα κάνει απλώς πυρετό, αλλά ένα πολύ μικρά ποσοστό έχει πιθανότητα να βρεθεί σε ΜΕΘ. Από την άλλη, το 25% των ανεμβολίαστων που είναι άνω των 50 ετών, δεν θα νοσήσει ήπια σε μικρό ποσοστό».
»Είναι βέβαιο ότι θα συναντηθούν με τον ιό και το ποσοστό που θα νοσήσει δεν θα είναι 10% αλλά πολύ υψηλότερο. Εκείνοι που θα χρειαστούν ΜΕΘ από τους ανεμβολίαστους δεν θα είναι η εξαίρεση του κανόνα, αλλά ο κανόνας. Ο άνθρωπος πρέπει να εμβολιάζεται για να έχει καλύτερες προοπτικές», είπε.
Πολλοί είναι εκείνοι που προβληματίζονται κατά πόσον ήταν συνετό να δοθούν τόσες “ελευθερίες” στους εμβολιασμένους και να χαλαρώσουν τα μέτρα όσον αφορά στις μάσκες και στα τεστ. Ο κ. Εξαδάκτυλος θεωρεί ότι δεν μπορούν να επιβληθούν ξανά περιορισμοί στους εμβολιασθέντες, αφού ουσιαστικά το πρόβλημα ξεκινά από τους ανεμβολίαστους. Ο κ. Καπραβέλος, απεναντίας, θεωρεί ότι η χαλάρωση ως προς τους εμβολιασθέντες ήταν πρώιμη και ότι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και εκείνοι, όπως π.χ. να φορούν μάσκα στο συγχρωτισμό.
Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι μετά την μέση ηλικία και ειδικά στην τρίτη ηλικία, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν παράγει επαρκή αντισώματα παρά τον εμβολιασμό και μπορεί κάποιος να νοσήσει, ειδικά από ένα στέλεχος που είναι νέο. Η μετάλλαξη Δέλτα “παρακάμπτει” τα επίκτητα αντισώματα των εμβολίων ή και τα φυσικά. Κατά κανόνα ο εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσο, όμως όχι όλους και κυρίως όχι εκείνους που λόγω ηλικίας ή για άλλους λόγους δεν αναπτύσσουν επαρκή αντισώματα.