Γιατί στο Ισραήλ φοβούνται ότι τα χάπια της Pfizer θα καταλήξουν στη μαύρη αγορά
02/01/2022Αν και η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ μακριά από αυτό το φόβο, της μαύρης αγοράς σε φάρμακα για τον κορονοϊό, αφού κλασικά πλέον παραλαμβάνει τελευταία όλα τα νέα φάρμακα (χάπια ή μονοκλωνικά αντισώματα), εντούτοις το Iσραήλ που ήδη παρέλαβε 10.000 θεραπείες ή 100.000 χάπια της Pfizer φοβάται ότι είναι ζήτημα χρόνου να βγουν στη μαύρη αγορά.
Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για θεραπευτική αγωγή που χορηγείται με την έναρξη των συμπτωμάτων κατ’ οίκον και οι φορείς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα που τα παίρνουν, δεν εισάγονται στο νοσοκομείο. Λαμβάνουν οδηγίες να παίρνουν ένα χάπι το πρωί και ένα το βράδυ για πέντε μέρες στο σπίτι τους. Το χάπι φαίνεται από τις κλινικές έρευνες πολύ αποτελεσματικό (αποτρέπει σε ποσοστό 80-90% τη σοβαρή νόσο), και απομένει βέβαια αυτό να του δούμε να επιβεβαιώνεται –ή να μην επιβεβαιώνεται– στην πράξη. Οι ίδιες έρευνες αναφέρουν και ήπιες παρενέργειες.
Όμως έχει και το Ισραήλ τους αντιεμβολιαστές του, εκείνους που πιστεύουν ότι ο κορονοϊός είναι μια “ιωσούλα” κ.λπ. Αυτοί οι άνθρωποι (σκέφτεται το ισραηλινό υπουργείο Υγείας) είναι πολύ πιθανό να παραλάβουν μεν τα χάπια, αλλά αντί να τα πάρουν οι ίδιοι, να τα μεταπωλήσουν. Σε αυτούς μπορεί να προστεθούν και όσοι φτωχοί Ισραηλινοί θα θελήσουν να πάρουν ένα κατοστάρικο από κάθε χάπι ρισκάροντας την υγεία τους.
Φόβοι για λαθραία διακίνηση
Το Ισραήλ φαίνεται πως πέτυχε πάντως καλή τιμή, παρότι δεν αποκαλύπτει πόσο ακριβώς τα αγόρασε. Φέρεται η κάθε θεραπεία (δηλαδή τα 10 χάπια) να αγοράστηκε 470 ευρώ, ή 47 ευρώ το ένα χάπι ενώ αρχικά “ακουγόταν” ότι κάθε θεραπεία θα πωλείτο πάνω από 550-600 ευρώ. Τα χάπια θα χορηγούνται σε φορείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές από τον κορονοϊό και οι οποίοι θα οικουρούν σε καραντίνα στο σπίτι τους στη διάρκεια της θεραπείας.
Το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 ήδη από χθες μεταδίδει τους φόβους ότι τα χάπια αυτά θα βγουν σε άτυπη και παράνομη δημοπρασία για τους πλειοδότες. Θα αγοράζονται από φορείς που βγαίνουν μεν θετικοί στα τεστ, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να λάβουν το φάρμακο, και αφού οι δόσεις είναι λίγες, δημιουργούνται αυτομάτως οι κατάλληλες συνθήκες για τη μαύρη αγορά.
Η πρώτη παρτίδα των χαπιών έφθασε στο Ισραήλ πριν από τρεις ημέρες (στις 30 Δεκεμβρίου). Η ανησυχία για τη μαύρη αγορά οφείλεται στο ότι η χώρα ήδη βιώνει ένα έντονο κύμα από λοιμώξεις της Ομικρον και για πρώτη φορά χθες είχε ένα ρεκόρ (για εκεί) 5.000 κρουσμάτων, ενώ είχε επί τρεις μήνες 400-500 ημερήσια κρούσματα το πολύ. Η θετικότητα στα τεστ έφθασε το 4%.
Προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ – στο Ισραήλ είναι διασωληνωμένα μόλις 101 άτομα και δυο χρόνια τώρα έχουν χαθεί 8.244 άτομα χάρη στην ιδιαίτερα καλή πρωτοβάθμια υγεία που διαθέτει η χώρα. Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων εκεί παρατηρείται στις ηλικίες του δημοτικού σχολείου (5 έως 11 ετών) που είναι και η λιγότερο εμβολιασμένη ηλικία.
Μονοκλωνικά και Ελλάδα
Οι ειδικοί περιμένουν ότι την επόμενη εβδομάδα οι ημερήσιες λοιμώξεις θα ξεπεράσουν τις 20.000 και ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν μέχρι και τα μέσα του μήνα. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει συμφόρηση και στο σύστημα υγείας της χώρας, παρότι είναι ιδιαίτερα καλά οργανωμένο. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η πολιτεία προβάλλει μια εικόνα φαντασιακή όταν λέει ότι προηγούμαστε σε θεραπείες.
Λάβαμε τελευταίοι τα μονοκλωνικά αντισώματα και μάλιστα πήραμε μόνο εκείνα της Regeneron, που δεν παρέχουν καμία προστασία από την Όμικρον. Το τελευταίο δεν μπορούσε ασφαλώς να το προβλέψει κανείς, όμως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία πήραν αυτά τα αντισώματα από τις αρχές του χρόνου και όχι στα τέλη του 2021 όπως εμείς και φυσικά τα αξιοποίησαν επί δέκα μήνες.
Επίσης δεν πήραν μόνον 2.000 “κομμάτια” όπως εμείς αλλά από 400.000 κάθε μία και παράλληλα πήραν και αντισώματα άλλων εταιρειών. Η Γερμανία ήδη παρήγγειλε και ένα εκατομμύριο χάπια Paxlovid (το αντιικό της Pfizer) και τα αναμένει σε 20-30 μέρες το πολύ. Εμάς η κυβέρνηση λέει ότι «θα τα πάρουμε άμεσα, μέσα σε 2-3 μήνες». Eν τω μεταξύ, ενώ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ όλοι ασχολούνται με τη μία και μοναδική επίσημα καταγεγραμμένη ταυτόχρονη λοίμωξη από κορονοϊό και γρίπη (florona ή Flurona), τα ισραηλινά μέσα ελάχιστη σημασία αποδίδουν, κι ας ξεκίνησε από εκεί η σχετική είδηση.
Το πρόβλημα της γρίπης
Το πρώτο “διπλό κρούσμα” δηλαδή εκεί καταγράφηκε, σε γυναίκα που μπήκε σε μαιευτήριο για να γεννήσει με πολύ ήπια συμπτώματα και διαπιστώθηκε ότι ήταν φορέας και γρίπης και Covid. Η υγεία της ίδιας και του εμβρύου είναι καλή – πιθανόν ήδη να έχει γεννήσει. Στο Ισραήλ έχουν ήδη επιδημία γρίπης με πάνω από 2.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά, ενώ στην Ελλάδα η γρίπη ακόμη δεν έχει γίνει αισθητή.
Nα αναφέρουμε επίσης ότι αν και προβλήθηκε ως “πρωτιά”, έχουν ήδη καταγραφεί συν-λοιμώξεις γρίπης και κορονοϊού ήδη από το 2020 στις ΗΠΑ. Η γρίπη αποτελεί καθαυτή ένα πρόβλημα πάντως. Στην Ελλάδα σκοτώνει κάθε χρόνο 100 έως το πολύ 200 άτομα με εξαίρεση την περσινή περίοδο που η γρίπη είχε μηδενική παρουσία λόγω της καραντίνας. Στο Ισραήλ απεναντίας πέθανε μια 30χρονη έγκυος από γρίπη – ήταν στον ένατο μήνα της κύησης και δεν είχε προσβληθεί από κορονοϊο.
Οι δύο εγκυμονούσες (εκείνη που έχασε τη ζωή της από γρίπη αλλά και εκείνη που είχε προσβληθεί κι από τους δύο ιούς) δεν είχαν εμβολιασθεί ούτε για τη μία νόσο ούτε για την άλλη. Το παιδί της άτυχης εγκύου γεννήθηκε με καισαρική και είναι ένα υγιές αγοράκι. Η γυναίκα πέθανε αφού έδωσε μάχη επί 15 ημέρες και δεν γνωρίζουμε αν είχε υποκείμενα νοσήματα. Στο Ισραήλ πέθανε στον ύπνο του και ένα παιδάκι 6 ετών από οξεία μυοκαρδίτιδα, που οι γιατροί πιστεύουν ότι προκλήθηκε από τον ιό της γρίπης.