ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με το σταγονόμετρο τα μονοκλωνικά αντισώματα σε Έλληνες ασθενείς

Με το σταγονόμετρο τα μονοκλωνικά αντισώματα σε Έλληνες ασθενείς, Όλγα Μαύρου

Οι γιατροί που διαπιστώνουν από την Παρασκευή ότι ο ασθενής τους έχει κορονοϊό, θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να του χορηγηθούν τα μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron, και επιτροπή (με αλγόριθμο παράλληλα) θα εξετάζει ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα τα λάβουν, καθώς η παρτίδα που ήρθε είναι πολύ μικρή.

Θα χορηγούνται με φειδώ σε άτομα που διαγιγνώσκονται ως φορείς και που λόγω των νοσημάτων τους, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές και να πεθάνουν. Και δεν αρκεί αυτή η προϋπόθεση. Η θεραπεία θα πρέπει να χορηγηθεί σε ένα χρονικό παράθυρο πέντε ημερών από την διάγνωση ή από την έναρξη των συμπτωμάτων και εφ΄ όσον ο ασθενής δεν έχει παρουσιάσει βαριά συμπτώματα και δεν χρειάζεται ακόμη οξυγόνο υψηλής ροής.

Τα δύο αντισώματα είναι τεχνητά και μιμούνται τα ανθρώπινα, δηλαδή εκείνα που αναπτύσσει φυσιολογικά ένας ακμαίος οργανισμός όταν αντιμετωπίζει τον επικίνδυνο κορονοϊό. Μειώνουν κατά 70% την πιθανότητα βαριάς νόσησης και θανάτου, αρκεί να χορηγηθούν εγκαίρως. Περιέχονται σε δύο φιαλίδια με ένα αντίσωμα το καθένα, αλλά χορηγούνται ενδοφλεβίως ταυτόχρονα.

Παγκοσμίως έγιναν γνωστά ως “θεραπεία του Τραμπ” επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν από τους πρώτους που τα έλαβε πειραματικά. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και των νέων ανθρώπων, αλλά είναι σωτήρια κυρίως για όσους δεν μπορούν να παράγουν ικανό αριθμό αντισωμάτων λόγω ανοσοκαταστολής.

Ο χρόνος που χάνεται

Το θέμα είναι –μεταξύ άλλων– ότι αν και είχε ζητηθεί από την αυτοδιοίκηση πιο αποκεντρωμένη διανομή, αυτό δεν έγινε δεκτό και έχει αποφασισθεί να χορηγούνται αποκλειστικά σε δέκα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Αν λοιπόν ένας άνθρωπος που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου διαπιστώσει ότι είναι φορέας όταν αρχίζει πλέον να βήχει και να έχει πυρετό, αλλά μένει σε χωριό ή σε νησί, μέχρι να αποσταλεί το αίτημα από τον θεράποντα γιατρό ή το τοπικό κέντρο υγείας στην ΗΔΙΚΑ και αυτό να εγκριθεί, παρέρχεται χρόνος.

Εν συνεχεία χάνεται κι άλλος πολύτιμος χρόνος, έως ότου ο συγκεκριμένος ασθενής μεταβεί για την ενδοφλέβια χορήγηση σε κεντρικό νοσοκομείο της χώρας. Κατά συνέπεια, στο μεσοδιάστημα μπορεί να έχει αλλάξει κατά πολύ η κλινική του εικόνα, να χρειάζεται πια οξυγόνο υψηλής ροής ή γενικά να έχει εκδηλώσει βαριά συμπτώματα, και ως εκ τούτου, να αποκλείεται πλέον της θεραπείας.

Η θεραπεία έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να φέρνει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα και να είναι επικίνδυνη άπαξ και ο ασθενής είναι πλέον σε βαριά κατάσταση. Προορίζεται για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι υπερήλικες, οι διαβητικοί ανεξαρτήτως ηλικίας, οι καρδιοπαθείς, οι παχύσαρκοι, οι υπερτασικοί, όσοι πάσχουν από αποφρακτική πνευμονοπάθεια και πολλοί άλλοι. Όμως, στην Ελλάδα θα χορηγηθούν με το σταγονόμετρο σε πολύ λίγους.

Αποφασίσθηκε να χορηγούνται από δέκα νοσοκομεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από δύο, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στην Αλεξανδρούπολη, στα Ιωάννινα, στη Λαμία και στη Λάρισα. Η πολιτεία θεωρεί ότι η έγκριση θα παίρνει πολύ λίγη ώρα και ότι οι υποψήφιοι θα προλαβαίνουν να τα πάρουν. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι κατανέμονται σε δέκα νοσοκομεία με βάση την γεωγραφική κατανομή των ευπαθών ομάδων, αλλά προφανώς εννοούσε ότι κατανέμονται με βάση τις περιοχές με μεγαλύτερο πληθυσμό και κατά συνέπεια (κατά αναλογία) περισσότερους ευπαθείς.

Οι τυχεροί αλλά συνάμα και άτυχοι

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρήγγειλε μόνον 2.000 θεραπείες επειδή είναι ακριβές, ενώ τα κρούσματα είναι 8.000 την ημέρα. Είναι άγνωστο αν και πότε θα παραληφθεί άλλη παρτίδα. Κατά συνέπεια τα έτοιμα τεχνητά αντισώματα της Regeneron θα χορηγούνται για πολύ ειδικές περιπτώσεις βαριάς ανοσοκαταστολής και σοβαρότατων νοσημάτων.

Επί τούτου ανοίγει πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ όπου οι θεράποντες γιατροί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας θα στέλνουν αίτημα για τον ασθενή τους. Αυτό θα εξετάζεται από ειδική επιτροπή, και θα σχηματισθεί και αλγόριθμος για να φιλτράρει τα χιλιάδες αιτήματα που αναμένεται να αποστέλλονται καθημερινά.

Τα αντισώματα χορηγούνται ενδοφλεβίως και η χορήγηση διαρκεί περίπου 40 λεπτά, η δε διαδικασία γίνεται ή σε νοσοκομείο ή σε κέντρο υγείας. Στην Ελλάδα θα χορηγείται αποκλειστικά από δέκα νοσοκομεία, σε μεγάλες πόλεις. Λόγω του εξαιρετικά μικρού αριθμού της παραγγελίας, κατά πάσα πιθανότητα τα πολύτιμα αντισώματα θα εξαντληθούν στην χορήγηση σε καρκινοπαθείς υπό θεραπεία, σε μεταμοσχευμένους και σε νεφροπαθείς, πιθανόν και σε ελάχιστες άλλες περιπτώσεις βαριάς ανοσοκαταστολής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι