ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανακοίνωση-σοκ από το “Βήμα” για τον γιο του Μίχου – Τί είπε η σύζυγος (upd)

Ανακοίνωση-σοκ της Άλτερ Έγκο για τον γιο Μίχου – Τί είπε η σύζυγος (upd)

Στην πρώτη του ανάρτηση στα social media, ο γιος του προφυλακισμένου Ηλία Μίχου, Παναγιώτης, μιλάει για την απόλυση του από την εφημερίδα “Το Βήμα”, όπου εργάζονταν ως διπλωματικός συντάκτης. Χαρακτήρισε «φρικτές και κτηνώδεις» τις κατηγορίες που βαρύνουν τον πατέρα του και κατηγόρησε “Το Βήμα” ότι εφαρμόζει για “οικογενειακή ευθύνη”. Ουσιαστικά ο γιος του παιδοβιαστή-μαστρωπού κατηγορεί την εφημερίδα ότι τον απέλυσε, θεωρώντας ότι έχει ευθύνες όλη η οικογένεια.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της εφημερίδας. η “Αλτερ Έγκο”, με ανακοίνωσή της, παρουσιάζει άλλη εικόνα: «Δεν πήραμε αβασάνιστα, ούτε ελαφρά τη καρδία, την απόφαση διακοπής της συνεργασίας μας με τον κ. Παναγιώτη Μίχο. Σεβόμαστε τους συνεργάτες μας και δεν δεχόμαστε λογικές ισοπεδωτικού στιγματισμού ανθρώπων με κριτήριο την οικογενειακή σχέση. Του ζητήσαμε ευλόγως να μείνει στο περιθώριο, μέχρις ότου διερευνηθεί πλήρως η όλη υπόθεση. Και τούτο γιατί ο ίδιος αποδέχθηκε ότι εδώ και εβδομάδες γνώριζε για τη δράση του πατέρα του και εκ των πραγμάτων ήταν μέρος μιας προσπάθειας να αποσιωπηθεί η βαρβαρότητα σε βάρος της ανήλικης. Μη αποδεχόμενος τη λογική και δίκαιη πρότασή μας, έθεσε εαυτόν εκτός ομίλου».

Προηγουμένως, στην πρώτη δημόσια δήλωση της η σύζυγος του προφυλακισμένου παιδεραστή και μαστροπού Ηλία Μίχου, αναφέρει πως τόσο εκείνη, όσο και ο γιος της δεν γνώριζαν τίποτα για την φρικτή υπόθεση με την 12χρονη, εκφράζοντας παράλληλα τον αποτροπιασμό της. Σημείωσε πως με τον 53χρονο βρίσκεται σε διάσταση εδώ και τρία χρόνια και περιγράφει την επικοινωνία που είχε με τη μητέρα της 12χρονης. Η σύζυγος Μίχου υποστηρίζει πως ήταν η μητέρα της 12χρονης που επικοινώνησε μαζί της και της ζήτησε χρήματα για να μην καταγγείλει την κακοποίηση της κόρης, αφού προηγουμένως είχε δει τα χυδαία μηνύματα του συζύγου της η θεία του κοριτσιού.

Οι πληροφορίες του αστυνομικού ρεπορτάζ έφεραν την αστυνομία να ετοιμάζει να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος της συζύγου του παιδοβιαστή και μαστρωπού, καθώς έχει καταγγελθεί από την οικογένεια της 12χρονης πως επιχείρησε να δωροδοκήσει την μητέρα του κοριτσιού με 10.000 ευρώ για να μην καταγγείλει τον βιασμό και την εκπόρνευση του παιδιού της. Η καταγγελία αυτή είχε γίνει πριν συλληφθεί και κατηγορηθεί η μητέρα του παιδιού. Προηγουμένως, για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών ουσιών συνελήφθη και ο πατέρας της 12χρονης, ο οποίος όμως αφέθηκε ελεύθερος και δεν φέρεται μέχρι στιγμής να ενέχεται στην μαστροπεία. Η μητέρα της 12χρονης, όμως, συνελήφθη χτες το μεσημέρι για την υπόθεση της μαστροπείας εις βάρος του παιδιού της.

Υπενθυμίζεται ότι η καταγγελία και οι εκβιασμοί φέρονται να έγιναν αρχές Σεπτέμβρη, οπότε και άρχισε η παρακολούθηση του Ηλία Μίχου. Η μητέρα των οκτώ παιδιών από πλευράς της αρνείται τις κατηγορίες, απειλεί να αυτοκτονήσει, υποστηρίζοντας ότι οι αναφερόμενες ως “μίζες” από την πορνεία και τους βιασμούς του παιδιού της, ποσά που κατατίθεντο στον τραπεζικό λογαριασμό της, δεν ήταν εις γνώσιν της, καθώς (όπως ισχυρίζεται) «η μικρή είχε πάρει την κάρτα αναλήψεων και είχε δώσει τον τραπεζικό λογαριασμό στον 53χρονο». Σε άλλα σημεία αναφέρει ότι αυτά τα χρήματα της καταβάλλονταν λόγω της εργασίας της.

Ο πατέρας

Σε δηλώσεις του ο πατέρας της 12χρονης και ο δικηγόρος του αναφέρουν ότι «όσοι έχουν διαπράξει αυτές τις ειδεχθείς ενέργειες πρέπει να πληρώσουν με την αυστηρότερη των ποινών». Ο ίδιος ο πατέρας είπε «δεν μπορούσα να έχω την εποπτεία της καθώς είμαι εξαρτημένος από τις ναρκωτικές ουσίες. Τώρα παρακολουθώ το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ και δεν έχω καμία σχέση με τα ναρκωτικά που με κατηγορούν, διότι η ποσότητα που βρέθηκε κατά τη σύλληψή μου ήταν ακριβώς 26 γραμμάρια, τα οποία κατέχω για προσωπική χρήση και μου αρκεί για 15 μέρες».

Εν συνεχεία δείχνει να μην μπορεί να πιστέψει ότι η μητέρα της 12χρονης είχε γνώση της εκπόρνευσης του παιδιού τους. «Θέλω να δικαιωθεί το παιδί μου, δεν έριξα την κόρη μου στα ναρκωτικά, αλλά ούτε μπόρεσα λόγω της κατάστασής μου να αποτρέψω τον βιασμό της. Δεν το περίμενα ότι θα κατηγορήσουν τη γυναίκα μου ότι εξέδιδε την κόρη μου, δεν το γνωρίζω αν είναι ένοχη. Θα το πιστέψω μόνο αν υπάρχουν αποδείξεις», πρόσθεσε ο πατέρας της 12χρονης.

Η κατηγορία κατά της μητέρας

Η κατηγορία εις βάρος της μητέρας στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι γίνονταν από πρόσωπο “κοντά στον Ηλία Μίχο” καταθέσεις 20-30 ευρώ στο λογαριασμό της, σε τακτά χρονικά διαστήματα (και πιθανόν τις ημέρες που εκδίδονταν το παιδί της έναντι 50 και 70 ευρώ) και στο γεγονός ότι βρέθηκαν μηνύματα στο κινητό της από τον προφυλακισμένο Ηλία Μίχο. Το τελευταίο αναφέρθηκε από τον συνήγορό του. Όμως δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, παρά άφησε να εννοηθεί ότι τα μηνύματα υποδηλώνουν πως υπήρχαν οικονομικές δοσοληψίες μεταξύ της μάνας και του βιαστή και ότι η μητέρα εκβίαζε τον κατηγορούμενο για να της δώσει περισσότερα χρήματα.

Παράλληλα, εις βάρος της μητέρας προσμετράται το γεγονός ότι το παιδί διέθετε ένα πανάκριβο κινητό, τη στιγμή που η πολυμελής οικογένεια κυριολεκτικά πεινούσε, χωρίς η μάνα να διερωτηθεί για ποιο λόγο χάρισαν τόσο ακριβή συσκευή στην κόρη της. Επίσης λαμβάνεται υπ’ όψη το γεγονός ότι η πεθερά της δηλώνει πως είχε αντιληφθεί τις ορέξεις του Ηλία Μίχου και ότι είχε ενημερώσει μάνα και παιδί να τον κρατούν σε απόσταση (ούτε αυτό όμως έχει διασταυρωθεί πλήρως). Άλλο ένα επιβαρυντικό στοιχείο είναι ότι η θεία φαίνεται πώς πίεσε την μάνα να προχωρήσει σε καταγγελία. Εντούτοις η ίδια μπορεί να ισχυριστεί ότι δίσταζε για άλλους λόγους και όχι επειδή γνώριζε την εκπόρνευση του παιδιού της.

Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, οι θείοι του παιδιού που το φιλοξενούσαν για διακοπές, είδαν τον Αύγουστο στο κινητό του ύποπτα ερωτικά μηνύματα από τον δράστη και ενημέρωσαν την μητέρα, η οποία εν συνεχεία, στις αρχές Σεπτεμβρίου, προέβη τελικά σε καταγγελία. Ο δράστης και ένας “πελάτης” του συνελήφθησαν, μετά από παρακολούθηση 20 ημερών. Παραμένει όμως προς εξέταση αν η πολύτεκνη οικογένεια και το περιβάλλον της όντως αγνοούσαν όσα συνέβαιναν, ή αν προχώρησαν σε καταγγελία, σε μια προσπάθεια να αποσείσουν δικές τους ευθύνες ή πιθανόν και επειδή έκριναν ότι έπαιρναν λιγότερο “μερτικό” από όσα θεωρούσαν ότι “δικαιούνταν”.

Το υπό διερεύνηση στοιχείο της συνενοχής της μητέρας πάντως, δεν ελαφρύνει το βάρος των κατηγοριών για τον Ηλία Μίχο, παρότι ορισμένα ΜΜΕ παρουσιάζουν την ενδεχόμενη μαστροπεία από τον γονιό ως “ελαφρυντικό” για τον δράστη, τόσο του βιασμού, όσο και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκου. Οι αρχές διερευνούν παράλληλα κι αν στο πλάνο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης είχαν μπει και άλλα παιδιά της πολύτεκνης οικογένειας. Υπενθυμίζεται ότι η μητέρα εργαζόταν στο κατάστημα του Ηλία Μίχου και ότι πήγαινε εκεί και την κόρη της «για να παίρνει ένα χαρτζιλίκι σφουγγαρίζοντας», όπως είπε.

Οι ισχυρισμοί του Μίχου

Ο 53χρονος Ηλία Μίχος και ο ηλικίας 42 ετών συνεργός του Γιάννης Σοφιανίδης ήδη προφυλακίσθηκαν. Η μητέρα της 12χρονης θα οδηγηθεί σήμερα στην ανακρίτρια, από την οποία αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία της. Στην δικογραφία εκκρεμούν να συμπεριληφθούν όλες οι απομαγνητοφωνήσεις, τα μηνύματα, οι απεικονίσεις από τα κινητά και όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές του βασικού κατηγορουμένου.

Το παιδί εν τω μεταξύ, ζητήθηκε να καταθέσει εκ νέου επειδή προέκυψαν καταθέσεις που αναφέρουν ότι οι βιασμοί γίνονταν σε οίκο ανοχής στον Κολωνό και όχι πάντα σε ΙΧ αυτοκίνητα των πελατών, αλλά και επειδή διερευνάται η συνενοχή της 37χρονης μητέρας του. Εντούτοις, το κορίτσι αναφέρεται πως βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και δεν μπορεί να δώσει άλλη κατάθεση, προς το παρόν. Φέρεται πάντως να έχει ήδη καταθέσει κάτι που “καίει” και τη μάνα, καθώς είπε ότι όταν την πλήρωνε ο Ηλίας Μίχος, αλλά «έδινε τα χρήματα στη μαμά». Η μητέρα έχει γεννήσει οκτώ παιδιά συνολικά, τα πέντε με έναν τοξικοεξαρτημένο σύντροφό της και τα άλλα τρία με έναν Πακιστανό, με τον οποίο συζούσε, όσο ο σύζυγός της ήταν στη φυλακή.

Η μικρή κατέθεσε ότι είχε ερωτικές συνευρέσεις με πάνω από 10 άτομα, τα οποία και αναγνώρισε και αναμένονται συλλήψεις και από το χώρο των “πελατών”. Ο Γιάννης Σοφιανίδης που έχει προφυλακιστεί υποστηρίζει πως θεωρούσε την 12χρονη μεγαλύτερη και «έμοιαζε 17 χρονών, εγώ δεν θα έκανα κάτι τέτοιο σε παιδί του δημοτικού αφού έχω παιδιά σε αυτή την ηλικία». Ο δε Ηλίας Μίχος υποστηρίζει ότι όλα αυτά ήταν σχέδιο της μητέρας και ότι εκείνος απλώς έβρισκε τους πελάτες.

Όπως κατέθεσε ο Ηλίας Μίχος, η μητέρα της μικρής του ζητούσε πλέον 100 και 150 ευρώ την ημέρα και ότι όταν εκείνος δεν μπορούσε πλέον να της δίνει αυτά τα ποσά, τον κατήγγειλε. Ισχυρίζεται ότι αυτά τα ποσά, τα έδινε μετρητά, παρότι έκανε καταθέσεις των 20 ευρώ παλαιότερα. Για τα μικροποσά που κατέθετε στη μάνα κατά καιρούς, δηλαδή 20 και 30 ευρώ, φέρεται να έκανε τη συναλλαγή ένα κοντινό του πρόσωπο. Δεν είναι σαφές αν αυτό το άτομο γνώριζε περί τίνος επρόκειτο ή αν ο Ηλίας Μιχος του έλεγε ότι απλά βοηθάει οικονομικά μια άπορη οικογένεια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι