ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί το ινδικό στέλεχος ανησυχεί κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους

Γιατί το ινδικό στέλεχος ανησυχεί κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους

Την ανησυχία τους για τη μεγάλη χαλάρωση που παρατηρείται αλλά και για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού εξέφρασαν στη σημερινή τακτική σύσκεψη για την πανδημία, ο πρωθυπουργός και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα τήρησης των μέτρων: «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα, πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα λίγα μέτρα που έχουν απομείνει, ειδικά οι επαγγελματίες της εστίασης», είπε. «Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καθημερινά εμβολιάζονται πλέον περισσότεροι από 100.000 πολίτες, όμως πολλοί παίρνουν προς το παρόν μόνο την πρώτη δόση και η ανοσία χτίζεται 15 μέρες μετά την δεύτερη. Στα νοσοκομεία οι εισαγωγές από 480 την ημέρα τον Απρίλιο μειώθηκαν αισθητά, όμως ακόμα και χθες χρειάσθηκαν εισαγωγή για νοσηλεία 302 βαριά περιστατικά. Τα κρούσματα μειώθηκαν από τα 3.400 του Απριλίου, αλλά μένουν σχεδόν σταθερά στα 2.000 την ημέρα πανελλαδικά και η αποκλιμάκωση είναι εξαιρετικά βραδεία.

Είναι δε άγνωστο πόσο θα επηρεάσει την πορεία των κρουσμάτων,  το ιδιαίτερα μεταδοτικό ινδικό στέλεχος που ήδη κυριαρχεί σε κάποιες περιοχές της Βρετανίας και που σίγουρα θα έρθει στην Ελλάδα, όπως ήρθε στο καταχείμωνο και η βρετανική μετάλλαξη, εκτοξεύοντας τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις στις ΜΕΘ. Ο κεντρικός τομέας Αθηνών που αποτελεί “δείκτη” για την Αθήνα εξακολουθεί να καταγράφει 300 κρούσματα την ημέρα, που ασφαλώς είναι πολύ λιγότερα από τα 450 του Απριλίου, αλλά δεν είναι διόλου αμελητέα.

Ινδικό στέλεχος και τουρισμός

Πριν την εμφάνιση της βρετανικής μετάλλαξης υπενθυμίζεται ότι ο κεντρικός τομέας είχε 52 κρούσματα. Επίσης, πρόσφατα στις 6 και στις 11 Μαΐου, είχαμε αντίστοιχα έξαρση κρουσμάτων (3.400 και 3.200), που με τη σειρά τους έφεραν ως αποτέλεσμα νέα αύξηση των διασωληνώσεων. Το ινδικό στέλεχος μέχρι στιγμής παρουσιάζεται σποραδικά.

Αυτή τη στιγμή η Αττική, είναι στην κατάσταση που ήταν η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβρη σε απόλυτους αριθμούς, αλλά η εικόνα δεν παρουσιάζεται τόσο τραγική αφενός γιατί η Αθήνα και ο Πειραιάς έχουν περισσότερα νοσοκομεία από τη συμπρωτεύουσα, αφετέρου γιατί οι περισσότεροι δε θέλουν να χαλάσει το success story για τον τουρισμό. Όμως αντικειμενικά η πανδημία έχει έντονη παρουσία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στη πρωτεύουσα, ενώ είναι άγνωστο ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των ανοιγμάτων στα νησιά και στις μικρές κοινωνίες παραλιακών θέρετρων στην ηπειρωτική χώρα.

Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης είπε σε συνέντευξή του προς το ΣΚΑΙ ότι «άνοιξε και το Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ έχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κάνει εκατομμύρια μοριακούς ελέγχους, με εκτεταμένη ιχνηλάτηση και καραντίνα, και έχει πάρει και τα αντισώματα της Regeneron, ενώ η Ελλάδα δεν διαθέτει αυτά τα όπλα. Φοβάμαι  επιδημικό πρόβλημα και στα νησιά από τους συγχρωτισμούς. Τον Μάρτη υπήρχε χρόνος για σοβαρό lockdown όπως της Πορτογαλίας και της Αγγλίας τότε. Η Ελλάδα όμως έκανε άνοιγμα με 2.000 και 3.000 κρούσματα, επειδή δεν αποτόλμησε το πλήρες λοκντάουν»

»Έπρεπε να έχουν πέσει τα κρούσματα προτού γίνει το άνοιγμα. Το κύμα θα πέσει, το ερώτημα είναι αν θα πέσει στους επόμενους 2 μήνες και πάμε στον Ιούνιο με 1.000 και πάνω κρούσματα… Αυτό θα είναι δυσφήμιση της Ελλάδας και θα λάβει κακή θέση στον τουρισμό σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Είχα πει και τότε ότι πρέπει κάτι να θυσιάσουμε για να έχουμε τουρισμό που θα ξελασπώσει την οικονομία. Έπρεπε να είχε γίνει λοκντάουν κανονικό. Η χώρα κάνει ανοίγματα στηριζόμενη σε self test και rapid test», είπε ανήσυχος.

Βρετανική προσέγγιση

Στην Κάλυμνο, για παράδειγμα, νησί με μηδενικά κρούσματα, εμφανίσθηκε μια έξαρση προ μηνός και παρά το αυστηρό τοπικό λοκντάουν τα κρούσματα συνεχίζονται. Όχι αμείωτα, αλλά τόσο πολλά, ώστε χθες να αποφασισθεί νέα παράταση των αυστηρών μέτρων. Στην δε Ικαρία, άλλο ένα “καθαρό νησί”, παρουσιάσθηκαν πριν από δώδεκα μέρες 26 κρούσματα (από Αθηναίους επισκέπτες του Πάσχα) και τώρα κινδυνεύει κι αυτή με αυστηρό λοκντάουν που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό της. Όμως, απασχολεί και το περσινό σενάριο, δηλαδή το έξωθεν τουριστικό ρεύμα που η Ελλάδα το πλήρωσε μετά τον Αύγουστο.

Στη Βρετανία, εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ προειδοποίησε πως το ινδικό στέλεχος μεταδίδεται σαν πυρκαγιά εκτός ελέγχου μεταξύ των μη εμβολιασθέντων, αν και σημείωσε ότι υπάρχει «υψηλός βαθμός βεβαιότητας πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι της». Σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Χάνκοκ τόνισε ότι το ινδικό στέλεχος διασπείρεται ακόμα πιο γρήγορα και από τη λεγόμενο βρετανικό στέλεχος, που είχε προκαλέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα του. Επιβεβαίωσε επίσης ότι καθίσταται πλέον το κυρίαρχο στέλεχος σε περιοχές της χώρας όπως στο Μπόλτον και στο Μπλάκμπερν και ότι αναμένεται να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα.

«Κάνουμε αγώνα δρόμου για να μη μας βρει ανεμβολίαστους το κύμα της ινδικής μετάλλαξης που δίνει δυστυχώς φτερά στον ιό», δήλωσε ο κ. Χάνκοκ, μην αποκλείοντας τοπικά lockdown για να συγκρατηθεί η διασπορά του ινδικού στελέχους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια καλύπτουν από αυτό το στέλεχος, αλλά ούτε και στοιχεία επί του εναντίου.

Ο Χάνκον κάλεσε τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν προς χώρες που είναι στην πορτοκαλί και κόκκινη λίστα της κυβέρνησης παρά μόνο αν υπάρχει ουσιώδης ανάγκη, έτσι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος εισαγωγής επικίνδυνων μεταλλάξεων. Σημειωτέον ότι η Βρετανία ανησυχεί παρότι έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 55% του πληθυσμού και με δύο δόσεις το 28%. Στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά είναι 26% και 14%, αντιστοίχως.

Άνοδος τουρισμού στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία είναι η πρώτη χώρα επιλογής για τους Βρετανούς όπως δείχνει η επανέναρξη των ταξιδιών αναψυχής από το Ηνωμένο Βασίλειο, και ο λόγος είναι ότι βρίσκεται στην “πράσινη λίστα” χωρών της βρετανικής κυβέρνησης. Από τις 12 χώρες και εδάφη στην “πράσινη λίστα” σε ευρωπαϊκά ή κοντινά εδάφη, είναι μόνον η Πορτογαλία, το Ισραήλ, το Γιβραλτάρ και η Ισλανδία. Οι τουρίστες που θα επιστρέφουν στη Βρετανία από τις “πράσινες” χώρες χρειάζεται να κάνουν μόνον ένα τεστ.

Όσοι Βρετανοί ταξιδεύσουν σε “πορτοκαλί χώρες” (όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και άλλες) πρέπει κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους να κάνουν δύο τεστ και να μείνουν δέκα μέρες καραντίνα στο σπίτι τους. Το βρετανικό υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι στο πορτοκαλί είναι και τα νησιά της Ελλάδας και της Ισπανίας και όχι μόνον τα ηπειρωτικά της κάθε χώρας. Αν οι Βρετανοί επιλέξουν διακοπές σε “κόκκινη χώρα” (όπως η Τουρκία) κατά την επιστροφή τους πρέπει να κάνουν δύο τεστ και να μείνουν υποχρεωτικά σε δεκαήμερη καραντίνα, αλλά σε ειδικό ξενοδοχείο.

Συνολικά σήμερα η Πορτογαλία αναμένει περίπου 5.000 Βρετανούς επισκέπτες. Ο μεγαλύτερος tour operator της Βρετανίας, η Tui, χρησιμοποιεί από σήμερα τα μεγαλύτερα αεροσκάφη που συνήθως εξυπηρετούν μακρινούς προορισμούς για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για την Πορτογαλία. Η ίδια εταιρεία προσφέρει από σήμερα ξανά διακοπές σε πέντε ελληνικά νησιά: Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα και Ζάκυνθο, με δύο πτήσεις να είναι σήμερα προγραμματισμένες για την Κέρκυρα.

Εντούτοις το θέμα της δεκαήμερης καραντίνας κατά την επιστροφή τους στη Βρετανία είναι ανασταλτικός παράγοντας, καθώς όλοι θέλουν επιστρέφοντας να συναντήσουν συγγενείς και φίλους. Η επόμενη επαναξιολόγηση των διεθνών προορισμών θα γίνει στη Βρετανία στις 7 Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους Financial Times, οι κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για την Ελλάδα για το διάστημα 1 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου είναι αυξημένες κατά περίπου 40% σε σχέση με πέρυσι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι