Γιατί το Ισραήλ σνομπάρει τα μονοκλωνικά αντισώματα
05/12/2021Ήδη από χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα υπαινίχθηκε ότι τέσσερις μήνες μετά και την αναμνηστική δόση παρατηρείται κάποια πτώση των αντισωμάτων και θα χρειασθεί λογικά νέα ενισχυτική. Το ίδιο δείχνουν πολλές έρευνες, αλλά το διαβλέπουν και στο Ισραήλ, όπου το 9% των νέων κρουσμάτων είχε λάβει την τρίτη δόση. Το παράδοξο στο Ισραήλ πάντως είναι ότι οι μισοί από τους φορείς υψηλού κινδύνου που δυσκολεύονται να αναπτύξουν αντισώματα και στους οποίους παρέχονται τα τεχνητά αντισώματα της Regeneron, τα αρνούνται!
Είναι άγνωστο πόσοι από το 9% των εμβολιασμένων Ισραηλινών νόσησαν μια μέρα μετά την ενισχυτική δόση ή 15 μέρες αργότερα, καθώς μπορεί οι πρώτοι να μην είχαν προλάβει να αναπτύξουν αντισώματα. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν μεταξύ των 4-6 θανάτων που καταγράφονται εκεί το τελευταίο δεκαήμερο καθημερινά υπάρχουν τριπλά εμβολιασμένοι, και αν οι περισσότεροι θάνατοι σημειώνονται σε άτομα σε βαριά ανοσοκαταστολή, δηλαδή σε μία μερίδα του πληθυσμού η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να αναπτύξει επαρκή αντισώματα ακόμα και με την τρίτη ή ίσως και με την τέταρτη δόση.
Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι ενώ στην Ελλάδα πολλοί φορείς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και δεν ξέρουν αν θα αναπτύξουν επαρκή αντισώματα, θα παρακαλούσαν για τα τεχνητά αντισώματα της Regeneron, εκεί τα αποδέχτηκαν μόνον οι 256 από τους 547 για τους οποίους εγκρίθηκαν.
Οι 291 αρνήθηκαν την ενδοφλέβια χορήγηση των δύο αντισωμάτων. Αυτά υπενθυμίζουμε ότι σε πολλές χώρες έγιναν γνωστά ως θεραπεία του Τραμπ και μιμούνται τα φυσικά αντισώματα. Η έγχυση γίνεται άπαξ μέσα στις πρώτες πέντε μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και προστατεύουν το 70% από σοβαρή νόσο.
Οι επιφυλάξεις
Μάλιστα το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ που παρέλαβε μόνο 3.000 δόσεις αντισωμάτων φοβόταν ότι θα αντιμετώπιζε μεγάλη ζήτηση και έβαλε point system ή μόρια. Τελικά η αυστηρή επιλογή δεν χρειάσθηκε μέχρι στιγμής, επειδή ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός και η ζήτηση πολύ μειωμένη.
Σύμφωνα με το ισραηλινό σύστημα πριμοδοτούνται οι ανεμβολίαστοι που λαμβάνουν εξαρχής πέντε μόρια, με τα άλλα κριτήρια να παίρνουν από ένα πόντο. Όποιος συμπληρώνει επτά μόρια, γίνεται δικαιούχος.Τα άλλα κριτήρια είναι η ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα ή αν κάποιος ήταν βαρύς καπνιστής.
Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, ο κόσμος είναι τελικά πολύ επιφυλακτικός, ίσως και επειδή οι θάνατοι έχουν μειωθεί από τον περασμένο Μάρτιο στους 5-10 την ημέρα, με εξαίρεση το κύμα του Σεπτεμβρίου, προτού ολοκληρωθεί η τρίτη δόση στο σύνολο του πληθυσμού. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου αλλού τα αντισώματα έγιναν από πέρσι το Νοέμβρη ανάρπαστα, και αλλού κόντεψαν να λήξουν στο ράφι.
Ένας λόγος είναι ότι πολλοί τα θεωρούν πειραματικό φάρμακο και φοβώνται τις παρενέργειες, αλλά παίζει ρόλο και η αίσθηση ή ψευδαίσθηση ασφαλείας ή πρόκειται για συνδυασμό των δύο ανασταλτικών παραγόντων. Το σκεύασμα δηλαδή χορηγείται στα πρώτα στάδια της νόσου και προτού παρουσιαστούν σοβαρά συμπτώματα, οπότε ο φορέας θεωρεί ότι μπορεί “να τη γλιτώσει” και στο “περίμενε να δούμε” κλείνει το παράθυρο των πέντε ημερών. Η πλειοψηφία δηλαδή εκείνων που τα δικαιούνται δεν θέλουν να ρισκάρουν ένα πειραματικό σκεύασμα αφού νιώθουν “μια χαρά”.
Η σύγκριση με Ελλάδα
Είναι πάντως θλιβερή η σύγκριση της πατρίδας μας με μια χώρα που καταγράφει μόλις 5-10 θανάτους και 700 κρούσματα την ημέρα. Παρότι το Ισραήλ επιδημιολογικά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, παρέχει τα αντισώματα σε εκατοντάδες πολίτες του, και στην Ελλάδα έχουν διατεθεί σε μόλις 20 άτομα πανελλαδικά, χωρίς μάλιστα να ανακοινώνεται πόσες αιτήσεις έχουν γίνει και απορριφθεί.
Το Ισραήλ παρέλαβε τη συγκεκριμένη θεραπεία 20 μέρες νωρίτερα από την Ελλάδα, όμως και πάλι η διαφορά και η διαχείριση είναι εντυπωσιακά διαφορετική, δείχνοντας προφανώς ότι οι δύο χώρες έχουν άλλα μέτρα και σταθμά για τη δημόσια υγεία. Ο τρόπος κατανομής των δόσεων στο Ισραήλ υποδηλώνει ότι αυτό σκοπεύει να κάνει σύντομα νέα παραγγελία, ενώ ο τρόπος διαχείρισης στη χώρας μας αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει “να βγάλει το 2022” μόνο με τις 2.000 δόσεις που πήρε από την Κομισιόν.
Το Ισραήλ είναι χώρα την οποία όλοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον επειδή έχει εμβολιασθεί σε υψηλό ποσοστό ο πληθυσμός του αποκλειστικά με Pfizer αλλά έχει και εξαιρετικό σύστημα υγείας και αναλυτικής καταγραφής. Παρακολουθεί τόσο τα νέα κρούσματα όσο και την πορεία της υγείας των νοσούντων κατά κατηγορία εμβολιασμού. Μόνον 4 εκατ. πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση σε έναν πληθυσμό 9,2 εκατ. από τον Αύγουστο που άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι σήμερα.
Η τέταρτη δόση
Ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ δήλωσε: «Δεν είναι παράλογο να θεωρείται ότι θα χρειασθεί τέταρτη δόση, αφού το 9% όσων πήραν την τρίτη κόλλησε. Όμως, αυτό θα γίνει αν δούμε έξαρση. Εκείνο που αυτή τη στιγμή μας καίει πιο πολύ, είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά, καθώς έχουμε πολλά κρούσματα στους μαθητές». Οι γονείς στο Ισραήλ δείχνουν μεγάλη απροθυμία, παρότι η πλατφόρμα για παιδιά άνω των 5 ετών άνοιξε πριν από μια εβδομάδα. Από τα περίπου 1.000.000 παιδιά που την δικαιούνται, έκλεισαν ραντεβού μόνο 30.000 γονείς.
Στην Ελλάδα σε περίπτωση τέταρτης δόσης “θα γίνει μύλος” το 2022 με τις αμέτρητες κατηγορίες εμβολιασμένων ή νοσησάντων που θα διαμορφωθούν: εμβολιασμένοι με δύο δόσεις του Τζόνσον, εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις άλλων, νοσήσαντες με δύο δόσεις, εμβολιασμένοι με τέσσερις, εμβολιασμένοι με άλλα σκευάσματα πλην των ευρωπαϊκών (π.χ. διπλωμάτες οι Έλληνες μετανάστες που έκαναν στη Ρωσία το Σπούτνικ) κ.ο.κ. Είναι κι εκείνοι που δίστασαν στην δεύτερη δόση και είχαν μείνει με την πρώτη.
Αν αυτοί κάνουν τώρα την δεύτερη δόση, λογικά θα κάνουν την τρίτη δόση 4 μήνες μετά. Όμως τι προστασία έχουν όσοι π.χ. εμβολιάστηκαν την άνοιξη και άφησαν την δεύτερη δόση για τώρα; Μπορεί μετά από έξι μήνες αυτή να τους παράσχει επαρκή προστασία ώστε να καθυστερήσει η τρίτη δόση τους άλλους 4 μήνες;
Η τρίτη δόση
Πάντως στην Ελλάδα το ενδιαφέρον είναι σχετικά έντονο για την τρίτη δόση, παρότι μέχρι στιγμής την έχει λάβει το 75% των δικαιούχων. Ο χρόνος θα δείξει ποιο ποσοστό τελικά θα διαμορφωθεί. Το 25% που δεν την κάνει, μετατάσσεται πάντως στην ουσία και τυπικά στο ποσοστό των ανεμβολίαστων, που ήδη συνιστά το 38% του πληθυσμού.
Αν δεν λάβουν την τρίτη δόση όσοι την δικαιούνται (δηλαδή όλοι οι άνω των 18), το ποσοστό των ανεμβολίαστων θα εκτιναχθεί. Όσοι πολίτες άνω των 60 δεν εμβολιάζονται καθόλου θα πληρώνουν μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ στην εφορία, αλλά και όσοι δεν κάνουν την τρίτη δόση μέσα στο επτάμηνο από την δεύτερη, παύουν να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Κατά συνέπεια και αυτομάτως μεταπίπτουν στην κατηγορία των ανεμβολίαστων με τους συμπαρομαρτούντες περιορισμούς. Αν είναι άνω των 60 κατά συνέπεια, χωρίς την τρίτη δόση από το Γενάρη θα καλούνται και αυτοί να πληρώνουν πρόστιμο. Σύμφωνα πάντως με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, το όφελος των αναμνηστικών δόσεων μπορεί να παρέχει μια ισχυρή, αλλά παροδική αύξηση στον τίτλο των αντισωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η χορήγηση τρίτης και πιθανόν τέταρτης δόσης είναι μάλλον μια επιστημονικά αποδεδειγμένη αναγκαιότητα.