ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γλυκά, μπύρες, γεύματα και χρήματα δέλεαρ για εμβολιασμό!

Γλυκά, μπύρες, γεύματα και χρήματα δέλεαρ για εμβολιασμό, Όλγα Μαύρου

Οι Ευρωπαίοι δεν “δωροδοκούν” κανέναν για να κάνει το εμβόλιο, αλλά διερευνούν ευκολίες ως κίνητρα, όπως το να μη φορούν οι εμβολιασμένοι μάσκα και να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε διάφορους χώρους, αρκεί προηγουμένως όμως το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο σε όλους, ώστε να μην νιώθουν αδικημένοι όσοι θα ήθελαν να εμβολιασθούν, αλλά δεν έβρισκαν εμβόλιο. Στις ΗΠΑ, όπου τα εμβόλια επαρκούν και έχει εμβολιασθεί πλήρως το 1/3 του πληθυσμού, προσφέρουν υποτροφίες σε κολέγια και (από σήμερα) σε λοταρία 1.000.000 δολάρια σε πέντε τυχερούς, αλλά και λίγη “ιατρική μαριχουάνα”!

Στον Καναδά οι εταιρείες κάνουν επίσης ιδιωτικά διαφημίσεις σχετικές με το εμβόλιο και παρέχουν προσφορές, για να είναι politically correct και να βελτιώσουν την εικόνα τους στον καταναλωτή. Σε όσους ποστάρουν selfie μετά τον εμβολιασμό τους ή βοηθούν κάποιον να πάει για εμβολιασμό, δίνουν επίσης προσφορές, αλλά με μέτρο, επειδή φοβούνται ότι κάποιοι που έχουν μεγάλη οικονομική ανάγκη, ίσως πιέσουν ηλικιωμένους να πάνε για εμβολιασμό. Στις ΗΠΑ όπου έκαναν το ίδιο, τελικά έβαλαν όριο τα 600 δολάρια. Δεν μπορείς τελικά να κουβαλάς όλη τη γειτονιά στο εμβολιαστικό κέντρο για να βγάζεις μεροκάματο!

Η εταιρεία Drop δίνει 50 δολάρια σε όσους στείλουν selfie μετά από εμβολιασμό, βάζοντας tag το λογότυπο της εταιρείας. Η Budweiser κερνάει μια μπύρα και στις ΗΠΑ η Greenhouse στο Walled Lake στο Μίσιγκαν προσφέρει δωρεάν γλυκίσματα, με ιατρικά εγκεκριμένη κάνναβη. Η εταιρεία Krispy Kreme προσφέρει ένα δωρεάν ντόνατ την ημέρα, για όλο το 2021! Αυτές οι προσφορές δεν κάμπτουν τους αρνητές των εμβολίων, αλλά επηρεάζουν τους αναποφάσιστους.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Ένας γνωστός σεφ στη Ουάσιγκτον προσφέρει κουπόνι 50 δολαρίων για τα εστιατόριά του, για τους επόμενους μήνες. Στο New Jersey, σε όσους άνω των 21 ετών επιδεικνύουν κάρτα εμβολιασμού, κερνούν μία μπίρα. Το ίδιο και στο Κονέκτικατ. Στην Βιρτζίνια ανοίγουν λογαριασμό με 100 δολάρια για άτομα 16 έως 35 ετών και στο Μέριλαντ πρότειναν να γίνει το ίδιο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Επίσης στο Μέριλαντ δίνουν κουπόνι 50 δολαρίων στον «καλό γείτονα», δηλαδή σε όσους μεταφέρουν με δικό τους μέσο για εμβολιασμό έναν γείτονά τους. Στη Νέα Υόρκη δίνουν εισιτήρια για αγώνες Mets και Yankees και δηλώνουν ότι τα γήπεδα θα έχουν πλέον χωριστές θέσεις για εμβολιασμένους και μη. Το Οχάιο αποφάσισε διαδοχικές λοταρίες για πέντε άτομα για το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τις επόμενες πέντε εβδομάδες (θα διατεθούν πέντε εκατομμύρια συνολικά). Μια ανεξάρτητη λοταρία θα αφορά παιδιά 12 έως 17 ετών για τετραετή υποτροφία, με όλα τα έξοδα πληρωμένα σε ένα Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Ο κόσμος στις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο ως κίνητρο το να ξεφορτωθεί την μάσκα, παρά να λάβει “χαρτζιλίκι”. Δημοσκόπηση όμως έδειξε πως όταν το ποσό ήταν 100 δολάρια, το 34% απάντησε ότι «είναι ένα κίνητρο», ενώ στο ποσό των 25 δολαρίων, την ίδια απάντησε έδωσε μόνο το 6%. Η επιρροή των δημοσίων προσώπων ως κίνητρο εν τω μεταξύ  φαίνεται περιορισμένη. Στις ΗΠΑ έδειξε ότι δεν επηρεάζει ο εμβολιασμός του Τραμπ ή του Μπάιντεν και άλλων πολιτικών, αλλά η στάση του 80χρονου διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Άντονι Φάουτσι, επηρεάζει θετικά το 6% των αναποφάσιστων.

Ο εμβολιασμός στην Ασία

Στην Κίνα έχει εμβολιασθεί το 4,3% του πληθυσμού, ενώ για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία πρέπει να εμβολιασθούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο άτομα και οι ρυθμοί προσέλευσης για εμβολιασμό έχουν μειωθεί. Η Κίνα χρησιμοποιεί πέντε δικά της εμβόλια και εξετάζει το ενδεχόμενο να εισάγει και εμβόλια δυτικής παρασκευής.

Αν και θεωρητικά ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, νοσοκομείο ανήρτησε ανακοίνωση που ανέφερε πως «όποιος δεν εμβολιασθεί, μπορεί να απολυθεί». Εν συνεχεία το νοσοκομείο ζήτησε συγγνώμη για την αναγγελία του, αλλά ειδικά στον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες ουσιαστικά έχουν καταστήσει τον εμβολιασμό έμμεσα υποχρεωτικό. Και το κράτος, όμως, όταν παρατηρείται έξαρση σε μια περιοχή (κάτι σπάνιο, αλλά όχι ανύπαρκτο), επιβάλλει τον εμβολιασμό την περιοχή.

Κινέζοι ιδιώτες (σε συνεργασία με το κράτος) προσφέρουν στους άνω των 60 ετών κουπόνια και αυγά στην Σανγκάη και στο Πεκίνο. Προσφέρουν, συγκεκριμένα, περίπου 30 αυγά.  Αλλού προσφέρουν απλώς ένα παγωτό χωνάκι. Στη χώρα υπάρχουν και ενδοιασμοί παρόμοιοι με της Δύσης, για τις παρενέργειες και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στις Φιλιππίνες αποφάσισαν τα χωριά που εμβολιάζουν το 70% των κατοίκων τους να παίρνουν έκτακτη επιχορήγηση.

Στη Ρωσία μετά τον εμβολιασμό δίνουν σε πολλές περιοχές ένα παγωτό. Όμως το παγωτό κάνει έτσι κι αλλιώς ένα ευρώ, οπότε είναι μάλλον συμβολικό το κίνητρο. Στην Ιαπωνία, όπου ενώ πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί αγώνες έχει εμβολιασθεί μόνο το 1,5% του πληθυσμού, προσφέρουν δωρεάν ιαματικά λουτρά. Κάποιοι δήμοι δίνουν ως κίνητρο και δωρεάν ταξί για ένα μήνα, αλλά και κουπόνια για αγορές. Η χώρα άργησε πάντως να εγκρίνει τα εμβόλια και ουσιαστικά άρχισε τους εμβολιασμούς τον Απρίλιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι