ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γλυκά Νερά: Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση για την κηδεμονία

Γλυκά Νερά: Στη δημοσιότητα το τηλεφώνημα-παρωδία του πιλότου

Σε λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 7 Οκτωβρίου, θα εκδοθεί η οριστική απόφαση για την γονική μέριμνα της μικρής Λυδίας, του άτυχου παιδιού που μεγαλώνοντας αναπόφευκτα θα μάθει ότι ο πατέρας του δολοφόνησε τη μητέρα του στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά. Η εισαγγελική πρόταση είναι καταπέλτης πάντως για τον δράστη, ο οποίος εκτός τόπου και χρόνου όταν προφυλακίσθηκε, έλεγε «θέλω να βγω γρήγορα για να αναθρέψω το παιδί μου».

Το δράμα πλήττει μοιραία και τους συγγενείς του δράστη πάντως, που αν και μπορούν να βλέπουν λίγες ημέρες το μήνα το κοριτσάκι, ουσιαστικά αποκόπτονται. Όσο μεγαλώνει η Λυδία, θα βρίσκονται σε όλο και δυσχερέστερη θέση, καθώς προς το παρόν μπορούν απλά να παίζουν με το 16 μηνών παιδί. Όμως συν τω χρόνω οι γονείς του δολοφόνου θα περιέρχονται σε όλο και μεγαλύτερη αμηχανία, όσο αμέτοχοι και αν ήταν οι ίδιοι στο έγκλημα. Το κριτήριο κάθε επαφής με τη Λυδία σύμφωνα με το νόμο, είναι «να αποβαίνει προς όφελός του παιδιού».

Οι παππούδες και γιαγιάδες και των δύο οικογενειών μένουν αυτή την περίοδο στην Αλόννησο, αλλά ο Βρετανός πατέρας του θύματος και η Φιλιππινέζα σύζυγός του, προβληματίζονται. Όσο και αν αγαπούν την Αλόννησο όπου ζουν τις τελευταίες δεκαετίες, εντούτοις σταθμίζουν το κατά πόσον είναι προς όφελος του παιδιού να πάει σχολείο στην Ελλάδα. Στην χώρα μας φοβούνται ότι το παιδί θα έρχεται ίσως συχνά αντιμέτωπο (από σχόλια άλλων παιδιών ή και ενηλίκων) με το τραγικό γεγονός, όχι μόνον του φόνου της μητέρας από τον πατέρα του, αλλά και της εναπόθεσης του ιδίου στο σώμα της νεκρής μητέρας του.

Η εισαγγελέας

Αν και αρχικά οι γονείς του Αναγνωστόπουλου είχαν σκεφθεί να μοιραστούν την κηδεμονία με τους γονείς του θύματος, αυτή ανατέθηκε με προσωρινή εντολή στους δεύτερους. Τώρα οι γονείς του δράστη δηλώνουν ότι δεν θα επιδιώξουν αλλαγή των όρων της προσωρινής απόφασης. Η εισαγγελέας πάντως στο θέμα της γονικής μέριμνας ειδικά για τον πατέρα, στην πρόταση προς το δικαστήριο για την εν γένει κηδεμονία στο μέλλον, είναι καταπέλτης:

«Μεταχειριζόμενος ακόμα και ανήλικο τέκνο του, το οποίο τοποθέτησε πάνω στο άψυχο σώμα της μητέρας του, μέχρι την άφιξη της Αστυνομίας, ως μέρος της σκηνοθεσίας τόπου θανατηφόρας ληστείας, κατέστησε κι αυτό, ωσαύτως, θύμα εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας», γράφει η αρμόδια εισαγγελέας στην έγγραφη πρότασή της προς το δικαστήριο που θα εξετάσει την οριστική ανάθεση της επιμέλειας την ερχόμενη Πέμπτη.

Την γραπτή πρόταση δημοσιεύει η εφημερίδα Real News. Ειδικά για τον δολοφόνο η εισαγγελέας τον αποκλείει τελείως από την επιμέλεια και  γράφει ότι «είναι άτομο ανάλγητο, ψύχραιμο και απαθές, η δε συγκρότηση του χαρακτήρα του υποδηλώνει άτομο παντελώς στερούμενο ηθικών αναστολών και η εγκληματική συμπεριφορά του, δύναται, οπωσδήποτε, να επηρεάσει την ψυχική και ηθική διάπλαση του τέκνου του».

Η κάμερα

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ανακύψει τεχνικά προβλήματα σε κάτι πολύ βασικό για το κατηγορητήριο και συγκεκριμένα, τελικά η ΕΛΑΣ δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την ώρα που αφαιρέθηκε η “κασέτα” ή κάρτα μνήμης της κάμερας στο εσωτερικό του σπιτιού. Η κάμερα στάλθηκε στην κατασκευάστρια εταιρεία στην Κίνα μόλις πριν από μία εβδομάδα, μήπως και οι κατασκευαστές βρουν τρόπο να διαπιστώσουν πότε αφαιρέθηκε η κάρτα.

Μέχρι πριν από μία εβδομάδα το αρμόδιο τμήμα της ΕΛΑΣ στα τεχνικά εργαστήρια είχε μεν σηκώσει τα χέρια ψηλά, αλλά δεν είχε στείλει την κάμερα στην Κίνα, είτε θεωρώντας την προσπάθεια απέλπιδα είτε θεωρώντας το στοιχείο δευτερεύον, αφού υπάρχει πλέον η ομολογία του δράστη. Ομως ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση ζήτησε την ώρα αφαίρεσης της κάρτας και οι αστυνομικοί παραδέχθηκαν ότι δεν μπορούσαν να την προσδιορίσουν, οπότε τους πίεσε για λύσεις και την έστειλαν στην Κίνα.

Από την ώρα αφαίρεσης της κάρτας μνήμης προκύπτει το σημαντικό για τον ανακριτή και την δίκη στοιχείο της προμελέτης στο έγκλημα και καταρρίπτεται (ή δεν καταρρίπτεται) το ελαφρυντικό του “εν βρασμώ ψυχής”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι