ΡΕΠΟΡΤΑΖ

H Ελπίς επελαύνει – Προβλέψεις και μέτρα

H Ελπίς επελαύνει – Προβλέψεις και μέτρα , Όλγα Μαύρου

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες δύο ημέρες απηύθυνε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την εξέλιξη της κακοκαιρίας “Ελπίς”. Ο ίδιος ανάφερε μάλιστα ότι λόγω των αναμενομένων χιονοπτώσεων, δεν θα επιτραπεί στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης η μετακίνησή οχημάτων που δεν διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Όπως είπε, μέσω του 112 θα σταλεί όπου κριθεί απαραίτητο μήνυμα προς τους πολίτες με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις για το έντονο καιρικό φαινόμενο στην περιοχή τους. Ήδη από τις 5 μ.μ. έχει σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα στα κινητά όσων κατοικούν στην Ανατολική Αττική και στο Βόρειο Τομέα Αθηνών. Επίσης λόγω του χιονιά, αλλά και λόγω των πολλών θανάτων που σημειώθηκαν φέτος σε κατοικίες από φωτιές ή δηλητηρίαση, υπενθυμίζονται τα μέτρα για ασφαλή  θέρμανση:

Οι καμινάδες των τζακιών πρέπει να καθαρίζονται κάθε χρόνο, τα θερμαντικά σώματα πρέπει επίσης να συντηρούνται ετησίως, για κάθε τύπο συσκευής πρέπει να χρησιμοποιείται το κατάλληλο καύσιμο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, τα θερμαντικά σώματα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον ένα μέτρο από εύφλεκτα υλικά (κουρτίνες, έπιπλα, χαλιά, κουβέρτες, ξύλινους τοίχους κ.λ.π.) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τοποθετούνται θερμαντικά σώματα πάνω σε χαλιά. Παρά το κρύο, πρέπει να υπάρχει πάντα αερισμός στο σπίτι ειδικά αν χρησιμοποιούνται καύσιμα.

Ο κ. Στυλιανιδης είπε ότι «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων και με τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία». Τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Επιδείνωση φαινομένων της “Ελπίς”

Τόνισε, επίσης, ότι είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ακόμη και για τα ΙΧ οχήματα που σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον οδικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ακόμα κι αν ξεκινούν με καλό καιρό. Όπως είπε «οι οδηγοί ΙΧ οχημάτων που σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον οδικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Η αστυνομία δεν θα επιτρέψει σε οχήματα δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες σε συγκεκριμένες περιοχές να μπουν στον αυτοκινητόδρομο. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι η αλλαγή του καιρού μπορεί να είναι πολύ απότομη».

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι πιο έντονα στο κεντρικό, βόρειο Αιγαίο, στις βόρειες Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Θεσσαλία, κυρίως στην ανατολική Μαγνησία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην οποία περιλαμβάνεται και η Αττική, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Σύμφωνα με την ΕΜΥ αύριο, Δευτέρα, και μεθαύριο Τρίτη αναμένονται πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της χώρας που συνήθως δεν υπάρχουν ανάλογα καιρικά φαινόμενα.

«Το φαινόμενο από βόρεια θα αρχίσει από απόψε αργά γι’αυτό ανεξαρτήτως του καιρού αυτή τη στιγμή όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να ξέρουν ότι μπορεί να υπάρξει απρόοπτη αλλαγή του καιρού. Ιδιαίτερα για την Αττική, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ, τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων δηλαδή από νωρίς το μεσημέρι αύριο, Δευτέρα», είπε ο υπουργός.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε και η λειτουργία των σχολείων αλλά και η δυνατότητα να υπάρχει ρεύμα ακόμα και στο πιο μικρό χωριό. Για την Αττική αποφασίστηκε τα σχολεία να μείνουν κλειστά και αύριο και μεθαύριο, όπως και στη Λιβαδειά, στην Κόρινθο, στο Ναύπλιο, στην Χαλκίδα, στο Κιλκίς, στη Φλώρινα, στα Γρεβενά, στην Αμοργό, στην Τήνο, στη Νάξο, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και σε πολλοίς άλλους δήμους και νομούς της χώρας. Για τις διακοπές ρεύματος υπενθυμίζεται ότι δόθηκε η τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000) και ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι τα προβλήματα που ανέκυψαν χτες και σήμερα ήταν λίγα και η ηλεκτροδότηση επανήλθε  γρήγορα.

Τι προβλέπει η ΕΜΥ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ισχυρό καιρικό σύστημα θα επηρεάσει τη χώρα από τη Δευτέρα (24/1/2022). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 Μποφόρ στα ανατολικά.

Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός. Από τη Δευτέρα  οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και, βαθμιαία, στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη. Την Τρίτη τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις. Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 Μποφόρ). Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι