Η αλήθεια για τις πλημμύρες στη Βενετία

Η αλήθεια για τις πλημμύρες στη Βενετία, Σωτήρης Καμενόπουλος

Οι πλημμύρες στη Βενετία, κατά την γνώμη μας, είναι άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια εκφοβισμού της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την περίφημη κλιματική αλλαγή. Πρόσφατα μία κακοκαιρία χτύπησε τη Βενετία. Ορισμένες ξένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, όπως το BBC, ανέφεραν ότι οι πλημμύρες της Βενετίας οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή. Το ίδιο ισχυρίσθηκαν και ορισμένες ελληνικές ιστοσελίδες, αναπαράγοντας τη δήλωση του δημάρχου της Βενετίας: «Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να μας ακούσει. Αυτές είναι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Είναι πράγματι όμως έτσι; Πόσες και πόσοι άραγε γνωρίζουν τις αποκαλούμενες “Βασιλικές Παλίρροιες” (King Tides); Σύμφωνα με την Αμερικανική Ωκεανογραφική Υπηρεσία η βασιλική παλίρροια είναι ένας μη επιστημονικός όρος που οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν για να περιγράψουν εξαιρετικά υψηλές παλίρροιες.

Οι παλίρροιες είναι κύματα μεγάλης διάρκειας που κυλούν στον πλανήτη, καθώς η θάλασσα τραβιέται μπρος-πίσω από την έλξη της Σελήνης και του Ήλιου, καθώς οι πλανήτες αυτοί αλληλεπιδρούν με τη Γη στις μηνιαίες και ετήσιες τροχιές τους. Υψηλότερες από τις κανονικές παλίρροιες εμφανίζονται τυπικά κατά τη διάρκεια μιας νέας σελήνης, όταν υπάρχει πανσέληνος και όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της ή σε συγκεκριμένες εποχές.

Ειδικότερα για τις παλίρροιες της Βενετίας, αυτές είναι απολύτως προβλέψιμες και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει και συγκεκριμένη ιστοσελίδα, στην οποία περιγράφονται οι αναμενόμενες παλίρροιες (Εικόνα 1). Επίσης, ακριβώς γι’αυτόν το λόγο ειδική ιστοσελίδα δίνει σχετικές οδηγίες προς τους τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται τη Βενετία (Εικόνα 3).

Η ιστοσελίδα παρέχει και σχετικό διάγραμμα με τις αυξομειώσεις του ύψους των υδάτων στη Βενετία εξαιτίας της παλίρροιας. Tί συνέβη στις 12 Νοεμβρίου 2019, δηλαδή την ημέρα που παρατηρήθηκε, πολύ πιθανώς, μία Βασιλική Παλίρροια; Όπως φαίνεται στην Εικόνα 2, στις 12 Νοεμβρίου 2019 ήταν Πανσέληνος.

Το φαινόμενο των πλημμυρών στη Βενετία δεν είναι σημερινό. Συνέβαινε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πριν ακόμη από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Στην Εικόνα 4 παρατίθεται ένας πολύ όμορφος πίνακας ζωγραφικής, στον οποίο απεικονίζεται μία τέτοια πλημμύρα της 9ης Δεκεμβρίου 1825. Ο πίνακας με τίτλο “View of the flooded Piazza San Marco, Venice, December 9, 1825” δημιουργήθηκε από τον Ιταλό ζωγράφο Vincenzo Chilone (1758–1839).

Από τα παραπάνω μπορεί εύκολα να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι αναφορές στην Κλιματική Αλλαγή ήταν αδικαιολόγητες και δεν μπορούν να συνδεθούν με το φαινόμενο της πρόσφατης πλημμύρας στη Βενετία. Πραγματικά, είναι κρίμα να διαπιστώνει κανείς την απαξίωση των επιχειρημάτων όλων ανεξαιρέτως των ελληνικών κομμάτων σχετικά με την αμφισβητούμενη κλιματική αλλαγή.

Τα ελληνικά κόμματα μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν πλήρως τη στάση τους. Οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται σιγά-σιγά την αναξιοπιστία του θεωρητικού μοντέλου της Κλιματικής Αλλαγής. Τα πολιτικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, όσο διατηρούν στα κυβερνητικά τους προγράμματα την κλιματική αλλαγή, καθίστανται καθημερινώς αναξιόπιστα απέναντι στους πολίτες. Ας το σκεφθούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι