ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η “Avgi” το έστρωσε βόρεια και κατευθύνεται νότια – H νέα πρόγνωση και τα μέτρα

Η "Avgi" το έστρωσε στα βόρεια και κατευθύνεται νότια - Αναλυτικά η νέα πρόγνωση και τα μέτρα,

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρία “Avgi”, με τα κύρια χαρακτηριστικά να είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη.

Η κακοκαιρία “Avgi” πλήττει και την Αττική με χιόνια στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη. Εξαιτίας της χιονόπτωσης, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, έως τη θέση Άγιος Πέτρος, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Πεντέλη.

Παράλληλα κλειστές παραμένουν η λεωφόρος Φυλής από τη Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια και η Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ, και πάνω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Την ίδια ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ενώ έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών.

Ακόμη μέχρι και τις 10 το πρωί της Τετάρτης έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης από τα Μάλγαρα έως την Αθήνα στο ύψος της Γέφυρας Καλυφτάκη. Επίσης με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, όλα τα οχήματα οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντι-ολισθητικές αλυσίδες.

Η πρόγνωση του καιρού μέχρι το Σάββατο

Χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και σε ορεινά των νησιών του Αιγαίου. Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γενικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με την ΕΜΥ στα ανατολικά ηπειρωτικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές και χαμηλό υψόμετρο της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και σε ορεινά των νησιών του Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θράκη και στη Χαλκιδική, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 12 και στη νησιωτική χώρα από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θράκη και στη Χαλκιδική, όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300μ. στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και 300-400μ. στην ανατολική Πελοπόννησο), οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές, κυρίως στην Εύβοια και τη Βοιωτία.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης (περίπου 600μ.).

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, στα βόρεια τοπικά 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300μ.), κυρίως στη Μαγνησία. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά έως 7 με 8 και στις Σποράδες τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 31/1/2024

Στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, καταιγίδες κυρίως στα νότια και τοπικές χιονοπτώσεις που γρήγορα θα περιοριστούν στα ορεινά και ημιορεινά και στις περισσότερες περιοχές, εκτός της Κρήτης, θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 ποφόρ, με εξασθένηση στα βόρεια από τις προμεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά έως 10, στα δυτικά μέχρι 13 και στην ανατολική νησιωτική χώρα έως 14 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Πέμπτη 1/2/2024

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης χιονοπτώσεις οι οποίες το απόγευμα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικα 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Παρασκευή 2/2/2024

Αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά στα κεντρικά και τα βόρεια θα πυκνώσουν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Χαλκιδική και την Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα βόρεια, όπου όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.

Σάββατο 3/2/2024

Στην ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημεριανές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Ποια σχολεία θα μείνουν σήμερα κλειστά

Ήδη μετά την χθεσινή σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου αποφασίστηκε από χθες το βράδυ στις 20:00 και μέχρι το πρωί της Τετάρτης στις 10:00, να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στον άξονα Αθήνα-Μάλγαρα. Ενώ ανακοινώθηκε ότι σε μια σειρά από δήμους θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα διεξαχθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής. Πρόκειται για τους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης (μόνο στην περιοχή της Ανθούσας).

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και των Δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την Αττική. Για τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση όπως αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.

Σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι:

«Αναστέλλεται, για αύριο, 30/1/2024, η λειτουργία σχολείων Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης σε συγκεκριμένους Δήμους της χώρας, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και στα σχολεία, στα οποία, έχει ήδη αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας τους από τους οικείους Δήμους λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται, από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ότι στις σχολικές μονάδες που αναστέλλεται η λειτουργία τους, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβαθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν και τα σχολεία σε Εύβοια και Βοιωτία.

Στη δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

Οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων – Τι ισχύει για το ντελίβερι

Επίσης αναμένεται να τεθούν σε ισχύ έκτακτα μέτρα που αφορούν την προστασία των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει την υποχρέωση των εργοδοτών στις περιοχές που, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν (ιδίως δε οι περιοχές Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας), να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν ώστε -με βάση την κείμενη νομοθεσία- να μη θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Επιπρόσθετα η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι με αποφάσεις της διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και των κατά τόπο αρμόδιων διευθύνσεων Αστυνομίας, από τις 20.00 χθες το βράδυ έως τις 10.00 το πρωί της Τετάρτης, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού, από όρια νομών Πιερίας/Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), ανεξαρτήτως χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας, προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι,οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παραπάνω κυκλοφοριακή ρύθμιση δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν. Επίσης με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 χθες το βράδυ τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

επιπλέον σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι δομές του δήμου Αθηναίων λόγω του ψύχους. Συγκεκριμένα θα βρίσκεται ανοιχτό το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μέχρι και την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. Το Κέντρο Ημέρας (Αχαρνών 3) λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, προσφέροντας ρούχα, υπηρεσίες ατομικής υγιεινής και σίτιση, ενώ το Υπνωτήριο (επίσης Αχαρνών 3) λειτουργεί όλο το 24ωρο και φιλοξενεί άστεγους, λόγω του ψύχους.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στην Ανατολική και Δυτική Αττική, εκεί όπου αναμένονται χιονοπτώσεις συνολικά με:

  1. 45 εκχιονιστικά
  2. 3 φορτηγά
  3. 2 φορτωτές
  4. 4 JCB
  5. 1 Βοbcat

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  1. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  2. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  3. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  5. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  6. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  7. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  1. Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  2. Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  3. Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  4. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  5. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  6. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

    1. Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
    2. Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι