ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η αυριανή μέρα θα δείξει τον πραγματικό βαθμό θετικότητας στα τεστ

Η αυριανή μέρα θα δείξει τον πραγματικό βαθμό θετικότητας στα τεστ

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στα κρούσματα και ας είναι επισήμως καταγεγραμμένα  36.246 σήμερα, καθώς έγιναν 146.000 τεστ, έναντι των 450.000 που γίνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες. Αυτό ερμηνεύεται από τη χτεσινή αργία του ιδιωτικού τομέα, αλλά και από τα περιορισμένα σημεία ελέγχου από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Τα 36.246 κρούσματα προκύπτουν από όσα τεστ έγιναν από χθες στις 3 μ.μ. μέχρι σήμερα την ίδια ώρα. Όμως χθες ήταν κλειστά τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα και ο ΕΟΔΥ είχε ελάχιστα κλιμάκια για ελέγχους, μόλις δύο σε όλη την πρωτεύουσα για παράδειγμα.

Τεκμαίρεται ότι πολύς κόσμος δεν μπόρεσε να κάνει τεστ καθώς, τόσο χθες, όσο και σήμερα (τα απόνερα δύο ημερών με αργίες και μειωμένο αριθμό κέντρων ελέγχου), οι ουρές ήταν μεγάλες σε φαρμακεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, σε σχετική ανακοίνωση, επισυνάπτει και φωτογραφίες από το “Αττικόν” που εφημέρευε και όπου ο κόσμος περίμενε με τις ώρες για τεστ, με κίνδυνο τελικά να πήγαινε εκεί αρνητικός και να κατέληγε να κολλήσει στην ουρά! Αυτό σημαίνει, επιπλέον, στην πράξη, ότι χιλιάδες άνθρωποι που ήθελαν να ελεγχθούν, τελικά δεν ελέγχθηκαν.

Τα 36.246 κρούσματα ως αριθμός σημαίνουν, επίσης, ότι ενώ μέχρι την Όμικρον η θετικότητα στα κρούσματα ήταν πολύ χαμηλή (δεν είχε ξεπεράσει το 4% ακόμα και τις χειρότερες ημέρες της Δέλτα), έφθασε πλέον το 24,75%. Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκε παράλληλα ότι ο αριθμός των θανάτων του τελευταίου 24ώρου είναι 78 και ότι διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 615 ασθενείς, με τους 93 πλήρως εμβολιασμένους.

Αυτοί οι 93 δεν αναφέρεται αν έχουν κάνει δύο ή τρεις δόσεις, καθώς ο ΕΟΔΥ χωρίζει τους ασθενείς των ΜΕΘ σε “πλήρως εμβολιασμένους” και σε εμβολιασμένους, ή σε άτομα που έχουν λάβει μόνον την πρώτη δόση. Δεν διευκρινίζει αν στους πλήρως εμβολιασμένους υπάρχουν και άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση. «Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεικτικά, σε 815 άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Όμικρον η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο», είπε σήμερα η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η ίδια προσέθεσε ότι άλλες μελέτες δείχνουν ακόμη χαμηλότερη αποτελεσματικότητα, από 33% σε μελέτες της Νότιας Αφρικής έως 55 ή και 80% σε μελέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας. Ξεκαθάρισε επίσης ότι κανείς δεν ξέρει πόσο κρατάει αυτή η ενισχυμένη ανοσία της τρίτης δόσης. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης δήλωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον τόσο σε νοσηρότητα, όσο και σε θνητότητα είναι αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Τα δυσάρεστα σημεία

Δύο είναι τα πιο ανησυχητικά σημεία. Το ένα, είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, που έφθασαν τις 432, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με χθες, κάτι που δεν υπάρχει λόγος να εκληφθεί ως τυχαία αύξηση, γιατί οι εισαγωγές αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες δέκα ημέρες. Το δεύτερο ανησυχητικό ως ένδειξη είναι ότι (χάρη στην τρίτη δόση) από τα τέλη Νοεμβρίου οι εισαγωγές εμβολιασμένων σε ΜΕΘ είχαν μειωθεί σημαντικά, κάτι που από χθες δεν φαίνεται πλέον να ισχύει.

Συγκεκριμένα οι πλήρως εμβολιασθέντες είχαν φτάσει στα τέλη Νοεμβρίου να συνιστούν το 21% των εισαγομένων σε ΜΕΘ, ενώ εν συνεχεία (προφανώς χάρη στην τρίτη δόση) το ποσοστό τους μειώθηκε και έφτασε στο 13%. Όμως εδώ και λίγες ημέρες το ποσοστό άρχισε να ανεβαίνει ξανά, αρχικά στο 14% και σήμερα στο 15%. Όταν δηλαδή τα τεστ ήταν σχετικά εύκολα, κάθε άνθρωπος που είχε έγνοια ότι μπορεί να κόλλησε, έκανε τεστ “και ησύχαζε” ή μάθαινε ότι είναι φορέας και απέφευγε ευάλωτους συγγενείς του. Κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, που η εξέταση σημαίνει πολύωρο στήσιμο σε ουρά.

Το τρίτο που ανησυχεί είναι οι αδιάγνωστοι φορείς. Πολλοί πολίτες έμειναν χωρίς τεστ και με θετικότητα 25% τεκμαίρεται ότι ένα ποσοστό από αυτούς (ασφαλώς χαμηλότερο του 25%) είναι αδιάγνωστο κρούσμα. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί πόσοι πολίτες από αυτούς που δεν μπόρεσαν να κάνουν τεστ στο διήμερο των αργιών είναι φορείς και νοσούν ασυμπτωματικά ή και με ήπια συμπτώματα.

Αφού όμως πριν από τέσσερις μέρες στα 450.000 τεστ είχαμε 40.000 κρούσματα (θετικότητα σχεδόν 10%), λογικά αν σήμερα είχαν γίνει πάλι 450.000 τεστ και όχι 146.000, τα κρούσματα δεν θα ήταν 36.246 αλλά συνολικά 66.246 (με θετικότητα 10%) ή 105.000 (με θετικότητα 25%). Το δεύτερο σενάριο είναι ακραίο, αλλά το πρώτο (δηλαδή η θετικότητα να ήταν 10% στα 300.000 τεστ που δεν έγιναν), θα μπορούσε να είναι κοντά στην πραγματικότητα.

Όμως από την άλλη, καθώς χτες ήταν ημέρα αργίας, το λογικό είναι να πήγαιναν για τεστ άνθρωποι που είχαν έντονα συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα. Η αυριανή μέρα, όπου θα λειτουργούν και περισσότερες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και θα καταμετρηθούν τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν από σήμερα μέχρι και την Τρίτη το μεσημέρι, θα δείξει μια πιο καθαρή εικόνα για την θετικότητα των κρουσμάτων.

Το πρόβλημα με τις ΜΕΘ 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδίας εργαζομένων στα Νοσοκομεία) Μιχάλης Γιαννάκος σε σημερινή του ανακοίνωση αναφέρεται στις «εικόνες ντροπής με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές έξω από τα φαρμακεία και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, να πληρώσει για να κάνει τεστ. Όχι για να διασκεδάσει, αλλά για να αποφύγει την ενδοοικογενειακή διασπορά. Που είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη; Που είναι οι κινητές ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ που θα κατέκλυζαν τις γειτονιές για τεστ; Που είναι οι πρωτοβάθμιας μονάδες Υγείας που αποψιλώθηκαν από προσωπικό και λειτουργούν με ωράριο δημοσίων υπηρεσιών;» ρωτάει.

«Οι πολίτες σε απόγνωση με συμπτωματολογία ή χωρίς επισκέπτονται για εξέταση τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, στα οποία υπερδιπλασιάσθηκε η επισκεψιμότητα στα ιατρεία κορονοϊού. Περιμένουν επί ώρες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των εφημερευόντων νοσοκομείων να εξετασθούν με κίνδυνο ο ένας να κολλήσει τον άλλον», αναφέρει και προσθέτει:

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Οδηγούμαστε σε ανοσία της αγέλης με απρόβλεπτες συνέπειες. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση από πλευράς στελέχωσης. Δουλεύουμε με 10.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι το χειμώνα. Έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά το προσωπικό. Και δεν βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ».

“Έρχονται χειρότερες μέρες”

Στο Ιπποκράτειο, όπου τελικά υπέκυψε το άτυχο βρέφος της διασωληνωμένης εγκύου –η οποία δίνει τη δική της μάχη χωρίς να ξέρει ότι το παιδάκι “έφυγε”–, ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Δόντσιος λέει: «Πρέπει να αυξηθούν τα συνεργεία διαγνωστικών τεστ του ΕΟΔΥ ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Έχουμε δύο χρόνια να πάρουμε κανονικές άδειες και άρχισαν να νοσούν και οι εργαζόμενοι, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να λείψουν από το πόστο τους». Ο ίδιος εκτιμά ότι έρχονται πολύ “χειρότερες μέρες”, καθώς το αποτύπωμα από την κινητικότητα των εορτών θα αρχίσει να φαίνεται μετά την Παρασκευή.

Αναφέρει δε ότι, ενώ συνήθως έκαναν στο Ιπποκράτειο 100 τεστ την ημέρα, στη χτεσινή εφημερία αναγκάστηκαν να κάνουν 340, από τα οποία τα 90 βγήκαν θετικά. Όσο για τις ΜΕΘ στο νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται, είπε: «Από τις 28 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το νοσοκομείο οι 26 είναι κατειλημμένες, ωστόσο ενδέχεται να γεμίσουν σήμερα πριν από το μεσημέρι».

Ακόμα και αν η παραλλαγή Όμικρον είναι ήπια (κάτι διόλου βέβαιο) επαληθεύονται εκείνοι που έλεγαν εδώ και ένα μήνα ότι η μεταδοτικότητα της συγκεκριμένης παραλλαγής θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας στον κόσμο και θα έχει ως συνέπεια θανάτους. Πιο μεγάλο πρόβλημα προβλεπόταν ότι θα αντιμετωπίσουν οι χώρες (σαν την Ελλάδα) που έχουν τραγικά αμελητέα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

ΜΕΘ και μοριακά τεστ

Ο κ. Γιαννακός επισήμανε και σήμερα το πρόβλημα με τις ΜΕΘ. «Οι κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Ο υπουργός Υγείας μίλησε για κάλυψη 90%. Τι νόημα έχει να μιλάμε για κενές κλίνες ΜΕΘ για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη όταν τώρα εφτά διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε κοινούς θαλάμους στο ΑΧΕΠΑ χωρίς ιδιαίτερη παρακολούθηση, τέσσερεις διασωληνωμένοι στις χειρουργικές αίθουσες του Ιπποκράτειου και πάνω από 10 σε Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Παπαγεωργίου; Όλοι αυτοί είναι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ».

Εν τω μεταξύ, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ζήτησε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τα μοριακά τεστ ή PCR να συνταγογραφούνται από τον θεράποντα γιατρό. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει εδώ και καιρό μια άτυπη κόντρα μεταξύ του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη και της κυβέρνησης. Χθες μάλιστα η Περιφέρεια Αττικής μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (που πρόεδρός του είναι ο κ. Πατούλης) ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν κι εκείνοι τεστ στους πολίτες. Σήμερα όμως διακινήθηκε ότι “και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών” είχε συμπράξει στα ακριβά τεστ”. Ο Ιατρικός Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωση γράφει ότι δεν ρωτήθηκαν ποτέ οι ιατρικοί σύλλογοι για την συνταγογράφηση και ότι στο θέμα της τιμής γνωμοδότησαν, αλλά ήταν διαφορετικές τότε οι συνθήκες.

Ο Σύλλογος αναθεωρεί τη στάση του και αναφέρει σήμερα ότι «στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και υπερασπιζόμενος το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβασή τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εισηγείται στην πολιτική ηγεσία να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back. Να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας και να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι