ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η χρυσή ξαπλώστρα έφερε το “No Mykonos”

Η χρυσή ξαπλώστρα έφερε το "No Mykonos", Όλγα Μαύρου

Σκάβουν το λάκκο τους κάποια τουριστικά κέντρα στην Ελλάδα, ειδικά στη Μύκονο, όπου οι καταγγελίες για τρελές χρεώσεις συνεχίζονται. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από τις αρχές Ιουνίου άρχισε σε τουριστικές σελίδες και στα social media ένα ρεύμα “No Mykonos”, εξαιτίας των τιμών που χρεώνονται για πολύ φθηνά αγαθά. Προ εβδομάδος έγινε viral και ένα βίντεο στο TikTok με μια κοπέλα που έπαθε επίσης σοκ από τις τιμές και “την έβγαζε” σε σκαλοπάτια στα σοκάκια του νησιού. Αυτό το “No Mykonos” δεν θέλει και πολύ να γίνει “No Greece”.

Το τελευταίο περιστατικό αφορά τετραμελή οικογένεια, που ανάρτησε σε τουριστική σελίδα τα εξής: «Περπατούσαμε στον Πλατύ Γιαλό που έχει μια παραλία με εστιατόρια και ξαπλώστρες στην παραλία, όταν μας κάλεσε ένας σερβιτόρος να κάτσουμε στις ξαπλώστρες, αρκεί να πάρουμε από ένα ποτό. Δεχτήκαμε και παραγγείλαμε ένα μοχίτο και μια μύρα με τη γυναίκα μου. Ρώτησα τις τιμές και μου απάντησε ότι πρέπει να κοιτάξει το μενού, αποφεύγοντας να απαντήσει και λέγοντάς μας ότι πάντως είναι φτηνά. Οπότε παραγγείλαμε και από ένα μιλκσέικ για τα δύο παιδιά μας. Μετά από καμιά ώρα πεινάσαμε και σκεφτήκαμε να τσιμπήσουμε κάτι, οπότε παραγγείλαμε δυο μερίδες καλαμαράκια, αυτά στον κατάλογο αναφέρονταν με τιμή 19 ευρώ.

»Ο σερβιτόρος μας είπε ότι συνοδεύονται με σαλάτα και ψωμί, ρώτησα αν χρεώνονται χωριστά αυτά και είπε “όχι”. Όταν ζήτησα το λογαριασμό είδα την απόδειξη ότι είχαν χρεώσει 74 ευρώ την κάθε μερίδα, δηλαδή 148 σύνολο τα καλαμάρια και 76 ευρώ τα δύο μιλκσέικ των παιδιών, δηλαδή 38 ευρώ το ένα! Το ψωμί είχε χρεωθεί 14 ευρώ και η σαλάτα 28! Η μπίρα 35 και το μοχίτο 58! Όταν διαμαρτυρήθηκα έγιναν έξαλλοι και ο ταμίας άρπαξε την απόδειξη και έκοψε το πάνω μέρος με τα στοιχεία του μαγαζιού και χρέωσαν την κάρτα μου με 360,80 ευρώ! Ένιωσα ότι με εξαπάτησαν και θέλω να το πω σε όλο τον κόσμο. Όλα τα άλλα εστιατόρια στη Μύκονο ήταν πραγματικά καλά».

Eclipse Hotel (Mykonos) – SCAM ALERT
byu/Due-Razzmatazz-8751 inGreeceTravel

Κάτω από την ανάρτηση του συγκεκριμένου τουρίστα, ένας άλλος έγραφε για έναν Παριζιάνο, που ταξιτζής του έκανε τέσσερις φορές κύκλους και εστιάσθηκε στο ότι οι τουρίστες σπάνια απευθύνονται στην αστυνομία σε ξένες χώρες, με αποτέλεσμα κάποιοι ντόπιοι να τους εκμεταλλεύονται. Ο ίδιος είπε ότι στη Μύκονο δεν κάθεται πουθενά, αν δεν έχει πληροφορίες για το συγκεκριμένο εστιατόριο ή μπαρ και κάνει πάντα έρευνα, γιατί ο κόσμος έχει τρελαθεί. Άλλος σχολίαζε: «Αυτά συμβαίνουν τόσο συχνά στη Μύκονο, που πια δεν αποτελούν είδηση». Άλλος έγραφε «ακούμε συχνά τέτοια για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο».

Σε άλλο σχόλιο διαβάζουμε ότι “είθισται” να μην δείχνουν κατάλογο στη Μύκονο και ο «όταν έρχεται ο λογαριασμός, πέφτουμε από τα σύννεφα». Ο ίδιος τουρίστας συμπληρώνει: «Θα πάω εκεί σε 15 μέρες και ήδη αναλογίζομαι ότι πρέπει να είμαι σε διαρκή επαγρύπνηση για να μη μου την φέρουνε». Τουρίστας, που ξέρει τη Μύκονο, καλά γράφει: «Εμάς μας προειδοποίησαν για αυτό το μαγαζί και κάτσαμε στο διπλανό που ήταν θαυμάσιο».

Υποβάθμιση των διακοπών

Στο “Αόρατο Τουρίστα” γράφουν ότι καλύτερα να είχαν πάει στην Κέρκυρα, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους η Μύκονος είναι υπερτιμημένη. Ένας βασικός είναι τα στενά σοκάκια και οι καρέκλες που κάθεσαι να φας, όπου γίνεται το πατείς με πατώ σε και βλέπεις ανθρώπους να πάνε να βάλουν μια μπουκιά στο στόμα τους και κάποιος από τους δεκάδες περαστικούς να τους σπρώχνει για να περάσει ανάμεσα από τα τραπεζοκαθίσματα. Επίσης αναφέρεται ότι η νυχτερινή ζωή ουσιαστικά ξεκινά μετά τη 01:00 τη νύχτα και στις 11 κάθεσαι ολομόναχος στο μαγαζί.

«Είναι επίσης άδικο να πληρώνεις το λιγότερο 20 ευρώ για μια ξαπλώστρα, όταν θα έπρεπε να υπάρχουν ελεύθερες παραλίες για να απλώσεις στην αμμουδιά την πετσέτα σου τζάμπα. Πολλοί αναγκάζονται να πηγαίνουν άκρη-άκρη και να κάθονται σε βραχάκια για να αποφύγουν να πληρώσουν ξαπλώστρες. Και πέρα από τους ανεμόμυλους ή τα γραφικά σοκάκια, όπου πέφτει πάντως πολύ σπρωξίδι, δεν υπάρχουν και πολλά αξιοθέατα και σίγουρα η Σαντορίνη παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον», αναφέρει το σχετικό άρθρο για την υπερτιμημένη Μύκονο.

Το άλλο ενοχλητικό στοιχείο είναι ότι όλοι τριγύρω σου τραβάνε διαρκώς βίντεο ή φωτογραφίες τον αυτό τους, για να τεκμηριώσουν ότι είναι κάποιοι και ότι βρέθηκαν στη Μύκονο. Τέλος, οι τιμές είναι παράδοξες, σημειώνει η αρθρογράφος, σημειώνοντας ότι στην Αθήνα παίρνεις ένα μπουκάλι νερό με μισό ευρώ και στη Μύκονο σε ορισμένα σημεία στο χρεώνουν 4!

Παράλληλα δημιουργείται ένα σοβαρό ζήτημα περιβαλλοντικό για την Ελλάδα και άλλους τουριστικούς προορισμούς, που δεν έχουν μέτρο και που θέλουν “όλο και πιο πολλούς τουρίστες”. Η ασφυκτική εισροή και παρουσία ταξιδιωτών, αν και θεωρείται από πολλούς ευχάριστη εν πρώτοις για το συνάλλαγμα ως προς τους Έλληνες και για το ξεφάντωμα των νέων που ταξιδεύουν στη χώρα μας, εντούτοις έχουν συνέπειες. Οι υπεράριθμοι σε ένα καράβι καθορίζονται εύκολα από τη νομοθεσία. Όμως σε ένα νησί; Σε μια χώρα; Όχι, δεν μπορείς να πεις με ευκολία πού είναι η κόκκινη γραμμή.

Μοιραία οι μεγάλοι αριθμοί αναπόφευκτα κατεβάζουν τον πήχη στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών ακόμα και από καλούς ξενοδόχους και εξαίρετους εστιάτορες ή μπάρμεν, οπότε εν τέλει ο πελάτης δεν φεύγει ικανοποιημένος. Που σημαίνει ότι και χωρίς το “no myconos” για τη συμπεριφορά και τις τιμές, τα καράβια με τους τουρίστες μοιραία οδηγούν σε υποβάθμιση των πολύτιμων για τους περισσότερους διακοπών. Στον απολογισμό κάποιοι θα καταλήξουν ότι αυτό το ταξίδι δεν θα θελήσουν να το επαναλάβουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι