Η επιστροφή Τσιόδρα, τα κακά σημάδια και τα νέα μέτρα

Σοκ από τα 1259 νέα κρούσματα – Μάσκα και πατριωτισμός τα όπλα, λέει ο Τσιόδρας, slpress

Τα κακά σημάδια από το μέτωπο εξάπλωσης της Covid-19 επιβεβαίωσε η επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα στην απευθείας ενημέρωση των πολιτών, η οποία συνέπεσε με την ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ 121 νέων κρουσμάτων. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης, η οποία φέρνει στο τραπέζι νέα μέτρα, είναι και το γεγονός ότι λίγα λεπτά πριν την ενημέρωση Τσιόδρα-Χαρδαλιά έγινε γνωστό ότι, αύριο Τετάρτη, μήνυμα προς τους πολίτες θα απευθύνει και ο πρωθυπουργός.

Εβδομήντα ημέρες μετά την τελευταία κοινή ενημέρωση, στις 26 Μαΐου, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επανεμφανίστηκε και, φορώντας μάσκα, τόνισε στο ξεκίνημα της ενημέρωσής του ότι «η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 100 ετών». Από μόνη της, άλλωστε, η επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση  σηματοδοτεί αυτό που ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε πει, ήδη, από τον Μάιο: «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ενημέρωση ζωντανά, αυτό θα σημαίνει πως τα πράγματα δεν θα έχουν πάει καλά».

Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι σήμερα, κατ’ εξαίρεση, κρίθηκε απαραίτητο να μιλήσει και μετέφερε αρχικά την ανησυχία της Επιτροπής των ειδικών, για την οποία είπε ότι «προσπαθεί να τοποθετείται με τον αρτιότερο επιστημονικό τρόπο». Είπε επίσης ότι ο ρυθμός μετάδοσης R δεν είναι πάνω από 1, κάτι που θα ήταν καταστροφικό, και τόνισε ότι πρέπει να το ρίξουμε κάτω από το 1 με την τήρηση των προστατευτικών μέτρων.

Έκτακτη εμφάνιση Τσιόδρα, αλλά …

Ως πρώτο από αυτά τα μέτρα ανέφερε τη χρήση μάσκας, σημειώνοντας ότι η επιστημονική Επιτροπή την έκρινε, ομοφώνως, ως απαραίτητη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασπίδες υπολείπονται σε προστασία συγκριτικά με τη μάσκα, ενώ ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων εξηγείται από το γεγονός ότι διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι. Απέδωσε, ωστόσο, την αύξηση των κρουσμάτων και στην αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού, καθώς και στον συγχρωτισμό πολιτών.

Παραλλήλως, ο Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε ως θετικό γεγονός το ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα Υγείας, τονίζοντας όμως ταυτοχρόνως ότι απαιτείται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους. Σημείωσε επίσης ότι πλέον ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει μειωθεί, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ασυμπτωματικά κρούσματα και χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε τέλος στην τεράστια προσπάθεια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για την εξεύρεση εμβολίου και σημείωσε ότι η ΕΕ εξασφάλισε την ουσία ρεμδεσιβίρη, η οποία, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη, φέρεται να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

«Είμαστε εδώ, επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η κοινή εμφάνιση με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι έκτακτη  και ότι δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση, όπως στην περίοδο του lockdown. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι δεν είμαστε στον Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί.

Νέο πακέτο Χαρδαλιά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει για την ώρα επιβάρυνση του συστήματος Υγείας από την αύξηση των κρουσμάτων και απηύθυνε έκκληση στους νέους να μην αμελούν τα προληπτικά μέτρα. Ανακοίνωσε μάλιστα μια σειρά νέων μέτρων, η οποία περιλαμβάνει:

  • Την απαγόρευση από τις 5 Αυγούστου της διέλευσης από την Κακαβιά κατά τις ώρες 23:00 μμ έως 07:00 πρωί, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότεροι έλεγχοι
  • Εγκατάσταση από τη Δευτέρα μόνιμου κλιμακίου στην Κακαβιά για δειγματοληπτικούς ελέγχους
  • Επταήμερη κατ’ οίκον απομόνωση από τις 16 Αυγούστου σε όποιον εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία
  • Παράταση του ορίου των 100 ατόμων, έως τις 31 Αυγούστου, στην τέλεση μυστηρίων και δεξιώσεων
  • Έναρξη εντατικών ελέγχων σε εργοστάσια τροφίμων με κλιμάκιο και του ΕΦΕΤ
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας στα πλοία και απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων μέσα σε αυτά
  • Δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο

Λόγω των μεγάλων θρησκευτικών γιορτών που ακολουθούν στο επόμενο δεκαήμερο, παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «σήμερα, που ο κίνδυνος της πανδημίας φαίνεται να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας, η Εκκλησία μας, και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα πράξει».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι