Συναγερμός για τον κορωνοϊό – Έτοιμα τα νέα μέτρα, αν…

Άσχημα τα μαντάτα από τα λύματα της Αττικής

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά την έξαρση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα με μεγάλη γεωγραφική διασπορά. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν εντείνει τους ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα, αφού πλέον ο κορωνοϊός είναι παντού, επιβάλλοντας πρόστιμα, ακόμη και λουκέτα.

Η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων είναι έκδηλη, ειδικά μετά την χθεσινή εκτίναξη στα 110 νέα, ενώ σήμερα προστέθηκαν άλλοι δύο θάνατοι και πλέον ο αριθμός των νεκρών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό ανέρχεται στους 207. Σήμερα, Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 75 νέα κρούσματα, από τα οποία τα τέσσερα  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι θετικοί στον ιό έχουν βρεθεί τέσσερις στρατιώτες στον Βόλο. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν βρέθηκε θετικός ο πρώτος στρατιώτης, ο οποίος έκανε τεστ μετά από έντονο βήχα ημερών και μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Κρούσματα και στον Στρατό 

Στο στρατόπεδο σήμανε συναγερμός και μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο όλοι οι στρατιώτες υποβλήθηκαν σε τεστ, με αποτέλεσμα να προκύψουν άλλα τρία κρούσματα, που αφορούν ασυμπτωματικούς. Πρόκειται για στρατιώτες ηλικίας 25 έως 29 ετών, οι οποίοι θα μεταφερθούν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές τα τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στο στρατόπεδο του Στεφανοβικείου και πρόκειται για τρεις οπλίτες και ένα στέλεχος της μονάδας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ καλή και αυτή την ώρα δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Δεύτερο κρούσμα εντοπίστηκε όμως και στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή, μετά τους ελέγχους που έγιναν από τη στιγμή που βρέθηκε θετικός ένας εκπαιδευόμενος συνοριοφύλακας. Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, ο δεύτερος ασθενής ανήκει στον κύκλο των επαφών του πρώτου και προς το παρόν βρίσκεται σε απομόνωση στις εγκαταστάσεις της Σχολής.

Στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής εκπαιδεύονται αυτή την περίοδο 534 συνοριοφύλακες (άνδρες και γυναίκες), οι οποίοι κατάγονται από τα παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου και προορίζονται να υπηρετήσουν εκεί. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε έκτακτα προληπτικά μέτρα, καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μη ιατρικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και μέτρα απόστασης στα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Θετικοί στον ιό βρέθηκαν επίσης άλλοι τέσσερις αθλητές της Εθνικής Ανδρών στο πόλο, μετά τον πρώτο εντοπισμό φορέα του ιού. Όπως αναφέρεται σε ενημέρωση που έγινε από την Ομοσπονδία, πρόκειται για ασυμπτωματικούς που είναι πολύ καλά στη υγεία τους και βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους, ενώ την Τρίτη θα υποβληθούν σε νέες εξετάσεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή στην Εθνική γυναικών όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά.

Συναγερμός, πρόστιμα και λουκέτα 

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εικόνες συνωστισμού σε κλαμπ τουριστικών περιοχών, αλλά και περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Παραλλήλως συνεχίζονται και οι αυστηροί έλεγχοι, τα πρόστιμα, αλλά και τα λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, δύο μπαρ σφραγίστηκαν στη Χαλκιδική το βράδυ του Σαββάτου, λουκέτο μπήκε σε μπαρ στην Κύμη, ενώ έλεγχοι και συλλήψεις έγιναν στην Πάρο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., από 333 παραβάσεις που βεβαιώθηκαν σε καταστήματα το Σάββατο 1 Αυγούστου τα 311 αφορούσαν μη χρήση μάσκας και προβλεπόμενης απόστασης.

Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα και ειδικά μέτρα, όπου και όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «αντιφατική πολιτική» με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, να υποστηρίζει ότι ο κόσμος πρέπει να πειστεί αντί να τιμωρείται. «Θα προτιμούσα αυτές τις μέρες, που βλέπω τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την αστυνομία να μπαίνουν μέσα στα λεωφορεία, αντί να μοιράζουν πρόστιμα να μοιράζουν δωρεάν μάσκες» είπε ο κ. Σκουρλέτης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Εντωμεταξύ, αναρτήθηκε σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης η απόφαση με τους αναλυτικούς κανόνες τήρησης αποστάσεων και όλα τα άλλα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού. Η απόφαση αφορά στο σύνολο της επικράτειας και αποσκοπεί στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι