ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς οχυρώνεται η Ευρώπη απέναντι στην Όμικρον

Όλγα Μαύρου

Καθώς η επέλαση της Όμικρον στην Ευρώπη προβληματίζει βαθύτατα, η Ελλάδα σκοντάφτει ακόμα και στο να κάνει τεστ σε εμβολιασμένους. Η Πορτογαλία κλείνει μπαρ και εστιατόρια και θέτει όριο δέκα ατόμων στις συγκεντρώσεις, ενώ η Γερμανία θέτει επίσης όριο δέκα ατόμων από τις 28 Δεκεμβρίου για τους εμβολιασμένους, των παιδιών κάτω των 14 ετών εξαιρουμένων. Οι ανεμβολίαστοι εκεί επιτρέπεται να καλέσουν για ρεβεγιόν μόνον δύο άτομα που δεν ανήκουν στο νοικοκυριό τους.

Στην Ολλανδία επιτρέπεται επίσης να καλέσει κάποιος μόνον δύο άτομα στο σπίτι του, ενώ στην Δανία έκλεισαν σινεμά και θεματικά πάρκα. Στη Γαλλία, με το 30% των νέων κρουσμάτων να είναι της Όμικρον, απεναντίας έχουμε το “γαλλικό παράδοξο” όπως γράφει και η εφημερίδα Le Parisien, δηλαδή να εφαρμόζονται παντού μέτρα, και η χώρα να αποκλείει περιορισμούς. Μπορεί να παίζει ρόλο και το γεγονός ότι τον Απρίλιο οι Γάλλοι εκλέγουν νέο πρόεδρο Δημοκρατίας και ο Μακρόν βλέπει ότι κερδίζουν έδαφος οι “χαλαροί” και οι “κατά των περιορισμών”.

Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία (όπως και η Ελλάδα προφανώς) ποντάρουν η κάθε μία για τους λόγους της, αποκλειστικά στον εμβολιασμό. Στη Δανία πάντως δεν μπαίνεις πλεον σε τρένο ή λεωφορείο χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ και απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ μετά τις 11 το βράδυ. Στην Ολλανδία ειδικά για το ρεβεγιόν επιτρέπονται οι τέσσερις καλεσμένοι αντί των δύο. Τα δε σχολεία έκλεισαν εκεί μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οι Ολλανδοί και οι Δανοί είχαν πιο άμεσα ρεφλέξ γράφουν οι New York  Times. Όμως, όταν γράφονταν το αμερικανικό ρεπορτάζ, δεν είχαν ανακοινωθεί ακόμα τα μέτρα στην Πορτογαλία, όπου για ένα δεκαπενθήμερο θα καθιερωθεί και πάλι η τηλεργασία. Επίσης κανείς δεν θα μπορεί να μείνει σε ξενοδοχείο της χώρας, αλλοδαπός ή Πορτογάλος, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, αν δεν κάνει rapid test.

Στο Βέλγιο επίσης συζητούν μέτρα αυστηρά, όπως να κλείνουν ακόμα πιο νωρίς τα κέντρα διασκέδασης και αντί στις 11 μ.μ. (σημερινό ωράριο), να κλείνουν στις 8 μ.μ. Αν επιδεινωθεί η κατάσταση, συζητείται να κλείσει εντελώς η εστίαση. Αυτά συζητούνται παρότι το κύμα στο Βέλγιο έχει υποχωρήσει από 20.000 κρούσματα την ημέρα στα 7.000 και οι θάνατοι είναι 30-40 ημερησίως. Ο λόγος που συζητούν αυστηροποίηση, είναι γιατί τρέμουν την εξάπλωση της Όμικρον. Στα δε βελγικά νοσοκομεία καταγράφονται 190 εισαγωγές την ημέρα, ενώ στην Ελλάδα 260.

Πιέσεις στην ισπανική κυβέρνηση

Στην Ισπανία η κεντρική κυβέρνηση είναι κατά των περιορισμών για να μη θιγεί η οικονομία, αλλά οι Καταλανοί επιδιώκουν να ισχύσει για το επόμενο δεκαπενθήμερο στη χώρα τους απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη 01:00 τη νύχτα. Επίσης θέλουν να κλείσουν τα μπαρ, οι δε συγκεντρώσεις στα σπίτια να μην υπερβαίνουν ως προς τους καλεσμένους τα δέκα άτομα.  Ο λόγος είναι ότι στην Καταλονία οι λοιμώξεις αυξήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα κατά 100%.

Στη Μαδρίτη ασκούνται πιέσεις για να κλείσουν τα σχολεία έστω και μια μέρα νωρίτερα, καθώς στην πρωτεύουσα η Όμικρον πλέον είναι υπολογίσιμη όπως και στην Βαρκελώνη. «Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας και έχουμε εκατόμβη νεκρών», λένε οι Ισπανοί επιδημιολόγοι. Όμως, η ισπανική κυβέρνηση επέμεινε ότι με εμβολιασμένο το 80% των πολιτών δεν απαιτούνται νέα μέτρα σε καμία σφαίρα δραστηριότητας.

Καθώς η Ισπανία αντιμετωπίζει πλέον 25.000 κρούσματα την ημέρα και καταγράφει 40-70 θανάτους, ο πρωθυπουργός της κάλεσε τελικά απόψε μια έκτακτη σύσκεψη επί του θέματος. Όπως και την προηγούμενη φορά πάντως που η Ισπανία πήρε μέτρα, είχαν προηγηθεί ανάλογες αποφάσεις στη Γερμανία, χώρα την οποία οι Ισπανοί (όπως και άλλοι) έχουν ως “οδηγό”.

Η οικονομική παράμετρος

Ο Antoine Flahault, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στη Γενεύη, λέει σχετικά ότι «στη Βόρειο Ευρώπη λειτουργούν κατά κανόνα πιο προνοητικά, προτού πλημμυρίσουν από ασθενείς τα νοσοκομεία τους». Όμως, η Πορτογαλία που κλείνει την εστίαση δεν είναι βόρεια Ευρώπη. Επιπλέον το πρώτο lockdown στην Ευρώπη ήταν ουσιαστικά της Ελλάδας. Ίσως ο νότος να μην είναι έτσι όπως τον έχει στο μυαλό του ο κ. Flahault και το θέμα να είναι ουσιαστικά οικονομικό: τα πλούσια κράτη έχουν την πολυτέλεια να κατεβάζουν ρολά, ενώ ο φτωχός νότος δεν έχει κομπόδεμα.

Στην Ιταλία συζητούνται κάποια μέτρα, όμως χαλαρά. Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Τα Χριστούγεννα όμως έφτασαν. Τα κρούσματα εκεί είναι γύρω στις 24.000 τις τελευταίες ημέρες και καταγράφονται 100-140 θάνατοι ημερησίως. Παρότι η Ιταλία έχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και ποντάρει πολύ στα εμβόλια, γεγονός παραμένει ότι η Όμικρον εξαπλώθηκε ταχύτατα στη Βρετανία και στη Δανία που είναι επίσης χώρες με καλή εμβολιαστική κάλυψη. Το “βλέποντας και κάνοντας” κυριαρχεί στη μισή Ευρώπη, αλλά στην άλλη μισή, λαμβάνονται μέτρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι