ΣΧΕΣΕΙΣ

Η εξάρτηση καταστρέφει τις σχέσεις

Η εξάρτηση καταστρέφει τις σχέσεις

Κανείς δεν θέλει να θεωρείται εξαρτημένος, αλλά είναι εύκολο να πέσουμε σε συμπεριφορές που μπορούν να δώσουν αυτή την εντύπωση – ειδικά όταν νοιαζόμαστε για κάποιον.

Το να φαίνεστε υπερβολικά εξαρτημένες μπορεί να χαλάσει τη σχέση, να κάνει τον σύντροφό σας να νιώθει άβολα και τελικά να τον απομακρύνει. Ακολουθούν οκτώ συνηθισμένες συμπεριφορές που μπορούν να σας κάνουν να φαίνεστε ότι τον έχετε ανάγκη, μαζί με ορισμένες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια υγιή ισορροπία. Οι συμπεριφορές που εκφράζουν εξάρτηση μπορεί συχνά να προέρχονται από ανασφάλεια ή φόβο να χάσεις κάποιον, αλλά συνήθως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Με το να γίνετε πιο αυτοδύναμες και σίγουρες για τον εαυτό σας, όχι μόνο θα νιώσετε πιο ικανοποιημένες, αλλά και θα ενισχύσετε τις σχέσεις σας. Η υγιής ισορροπία μεταξύ συνοχής και ανεξαρτησίας είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ουσιαστικών, μακροχρόνιων δεσμών.

1. Αναζητώντας συνεχώς επιβεβαίωση στην σχέση

Συχνές ερωτήσεις όπως, «Σου αρέσω ακόμα;» ή «Είμαστε καλά;» «Μ’ αγαπάς;», μπορεί να σηματοδοτήσουν την ανασφάλεια και την ανάγκη επιβεβαίωσης. Αν και είναι φυσικό να θέλετε επιβεβαίωση από έναν σύντροφο ή φίλο, η συνεχής αναζήτηση επιβεβαίωσης μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στη σχέση.

Συμβουλή: Εργαστείτε στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης εστιάζοντας στην αυτοφροντίδα και σε δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Εμπιστευτείτε τις σχέσεις σας και θυμηθείτε ότι ένας σταθερός δεσμός δεν χρειάζεται συνεχή επικύρωση.

2. Υπερβολικά μηνύματα και κλήσεις
Η αποστολή μιας σταθερής ροής γραπτών μηνυμάτων ή τα επανειλημμένα τηλεφωνήματα, ειδικά αν δεν λάβετε απάντηση αμέσως, μπορεί να θεωρηθούν ενοχλητικά. Αν και είναι καλό να δηλώνετε την παρουσία σας, η υπερβολική επικοινωνία μπορεί να κάνει το άλλο άτομο να αισθάνεται πιεσμένο ή ενοχλημένο.

Συμβουλή: Θέστε προσωπικά όρια σχετικά με το πόσο συχνά επικοινωνείτε και δώστε στο άλλο άτομο χώρο να απαντήσει στον δικό του χρόνο. Η υπομονή δείχνει σεβασμό για τον χρόνο του και ενισχύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

3. Ακύρωση σχεδίων για εκείνον

Εάν είστε πάντα πρόθυμες να εγκαταλείψετε τα πάντα για κάποιον ή ακυρώνετε συνεχώς τα σχέδιά σας για να είστε διαθέσιμες, μπορεί να σημαίνει ότι εξαρτάστε υπερβολικά από την προσοχή του. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι δεν εκτιμάτε τον χρόνο ή τις προτεραιότητές σας.

Συμβουλή: Τηρήστε δεσμεύσεις με φίλους, οικογένεια και προσωπικά ενδιαφέροντα. Η εξισορρόπηση της ζωής σας με τη σχέση σας, σας κάνει πιο ανεξάρτητες και ελκυστικές, διατηρώντας παράλληλα υγιή όρια.

4. Αναζητώντας συναισθηματική υποστήριξη αποκλειστικά από εκείνον
Εάν βασίζεστε μόνο σε ένα άτομο για όλες τις συναισθηματικές σας ανάγκες, μπορεί να τον κάνετε να νιώθει ότι του ζητάτε να σηκώσει ολόκληρο το βάρος της ευημερίας σας. Οι σχέσεις αφορούν την αμοιβαία υποστήριξη, αλλά και οι δύο άνθρωποι χρειάζονται χώρο για να είναι ο εαυτός τους.

Συμβουλή: Δημιουργήστε ένα ποικίλο δίκτυο υποστήριξης εμπιστευόμενοι τους φίλους, την οικογένεια ή ακόμα και έναν θεραπευτή. Αυτό όχι μόνο ανακουφίζει από την πίεση στον σύντροφό σας, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι υποστηρίζεστε από πολλές πηγές.

5. Γίνεστε εύκολα ζηλιάρα ή ανασφαλής

Η συχνή ζήλια ή ανασφάλεια, ειδικά για δευτερεύουσες καταστάσεις, μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης. Αν είστε καχύποπτες συνεχώς με τον σύντροφό σας ή αγχώνεστε όταν μιλάει σε άλλους, μπορεί να φανεί κτητικό και καταπιεστικό.

Συμβουλή: Εστιάστε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη σχέση και υπενθυμίστε στον εαυτό σας τους λόγους που επέλεξε ο σύντροφός σας να είναι μαζί σας.

6. Υπερανάλυση της συμπεριφοράς του
Αν αναλύετε συνεχώς κάθε λέξη, βλέμμα ή χειρονομία που κάνει ο σύντροφός σας μπορεί να σας κάνει να δείχνετε ότι έχετε επενδύσει υπερβολικά στον έλεγχο ή την πρόβλεψη της συμπεριφοράς του. Αυτό μπορεί να κάνει το άλλο άτομο να αισθάνεται ότι βρίσκεται στο μικροσκόπιο, κάτι που μπορεί να είναι εξουθενωτικό.

Συμβουλή: Αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν φυσικά και αντισταθείτε στην παρόρμηση για υπερανάλυση. Η ανάπτυξη χόμπι και δραστηριοτήτων που απασχολούν το μυαλό σας μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από το να κολλάτε σε κάθε μικρή λεπτομέρεια.

7. Πολύ γρήγορες κινήσεις 
Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να επισπεύσουν την εξέλιξη μιας σχέσης, όπως μιλώντας για μελλοντικά σχέδια πολύ νωρίς, μπορεί να φανεί εντελώς άκαιρη. Αυτό μπορεί να κάνει το άλλο άτομο να αισθάνεται πίεση και να μην μπορεί να απολαύσει τη φυσική εξέλιξη της σχέσης.

Συμβουλή: Αφήστε τη σχέση να εξελιχθεί με άνετους ρυθμούς και για τους δυο σας. Να θυμάστε ότι το ταξίδι είναι εξίσου σημαντικό με τον προορισμό, και το να αφιερώσετε χρόνο σάς επιτρέπει να χτίσετε γερά θεμέλια.

8. Κάνοντας τα πάντα για «εμάς» αντί για «εγώ»
Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να αρχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στο «εμείς» έναντι του «εγώ» όταν είναι σε μια σχέση, αλλά το να πλαισιώνουν συνεχώς τα πάντα ως «εμείς» και όχι ως «εγώ» μπορεί να σηματοδοτεί την έντονη εξάρτηση. Εάν βάζετε πάντα τη σχέση πρώτα, χάνετε η αίσθηση της ατομικότητάς σας.

Συμβουλή: Συνεχίστε να επιδιώκετε τους δικούς σας στόχους, τα χόμπι και τις φιλίες σας εκτός της σχέσης. Η διατήρηση της αίσθησης του εαυτού σας είναι ελκυστική και σας βοηθά να μην φαίνεστε υπερβολικά εξαρτημένες από τη σχέση.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx