ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ινδική μετάλλαξη επισπεύδει τα προνόμια για τους εμβολιασμένους

Η ινδική μετάλλαξη επισπεύδει τα προνόμια για τους εμβολιασμένους, Όλγα Μαύρου

Καθώς εντείνεται η διεθνής ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη ή “Δέλτα”, όπως καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ονομάζεται ώστε να μην στιγματίζονται κράτη και υπήκοοι, η ελληνική κυβέρνηση προβληματίζεται πολύ έντονα για τα “προνόμια” που θα σχεδιάζει να παρέχει, ειδικά προς τους νέους, ώστε να δώσει κίνητρα προκειμένου να εμβολιασθούν.

Ο λόγος είναι ότι η “Δέλτα“, μια μετάλλαξη που δείχνει πιο επιθετική από τις άλλες, εξαπλώνεται κυρίως σε παιδιά και νέους επειδή δεν είναι εμβολιασμένοι. Εν συνεχεία, όμως μεταπηδά και στις άλλες, πιο ευάλωτες ηλικίες ή και σε ευάλωτους νέους (με υποκείμενα νοσήματα ή παχυσαρκία). Διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, τα ποσοστά εμβολιασμού στους νέους είναι χαμηλά, πρώτον, γιατί μπήκαν στη σειρά για εμβολιασμό τελευταίοι και, δεύτερον, γιατί δεν έχουν προσωπικό κίνητρο να εμβολιασθούν.

Στην Κρήτη, όπου βρέθηκε και η πρώτη έξαρση κρουσμάτων ινδικής μετάλλαξης, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από του μέσου όρου της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στο μεν Λασίθι ο κόσμος έδειξε σχετική προθυμία και έχει εμβολιαστεί το 41% του πληθυσμού πλήρως, αλλά στους τρεις υπόλοιπους νομούς το ποσοστό κυμαίνεται από 26-29%, καθώς φαίνεται να λειτούργησαν πολύ αρνητικά τα περιστατικά με τις θρομβώσεις και τους θανάτους, μετά από τη χορήγηση του σκευάσματος της AstraZeneca. Στα Χανιά έχει εμβολιαστεί το 29,4%, στο Ρέθυμνο το  26,82% και στο Ηράκλειο το 28%.

Μέχρι στιγμής το στέλεχος “Δέλτα”, όπου κι αν εμφανίστηκε, π.χ. Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, τείνει να διπλασιάζει τα ποσοστά της μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς είναι διπλάσια μεταδοτικότερη της βρετανικής μετάλλαξης ή στελέχους “Άλφα”. Στην Ελλάδα έχουν καταμετρηθεί μόνον 30 κρούσματα, που όμως δεν αντιπροσωπεύουν διόλου τον πραγματικό αριθμό. Στο Ηράκλειο Κρήτης για παράδειγμα έχουν βρεθεί μέσα σε λίγες ημέρες 19 κρούσματα από επιλεκτική γονιδιωματική ανάλυση, που σημαίνει στην πράξη ότι υπάρχουν ίσως δεκαπλάσια στην κοινότητα.

Στόχος των προνομίων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων έχει ενημερώσει εδώ και τέσσερις ημέρες ότι η “Δέλτα” θα εκτοπίσει στα νέα κρούσματα πλήρως την “Άλφα” ή βρετανική μετάλλαξη και θα κυριαρχήσει μέσα στον Αύγουστο στην Ευρώπη, συνιστώντας πλέον το 90% των κρουσμάτων. Τα δε εμβόλια καλύπτουν ως ένα βαθμό, όμως πολύ μικρότερο από την κάλυψη που παρέχουν για την βρετανική μετάλλαξη. Κατά συνέπεια, για να εξασφαλιστεί μερικώς η ανοσία της αγέλης έναντι της “Δέλτα” θα πρέπει επειγόντως να εμβολιαστούν πολύ υψηλότερα ποσοστά των τοπικών πληθυσμών και έτσι να αυξηθεί στον υψηλότερο δυνατόν βαθμό το τείχος προστασίας.

Στόχος των προνομίων που μελετώνται ειδικά για τους νέους είναι να τους παρέχεται ως δέλεαρ δωρεάν χρόνος ομιλίας και όγκος δεδομένων για το κινητό ή το laptop τους. Επίσης εξετάζεται να τους παρέχονται εισιτήρια για εκδηλώσεις (π.χ. αθλητικές) ή συμμετοχή σε κληρώσεις με σημαντικά δώρα. Άλλο “προνόμιο” θα είναι η είσοδός τους σε γήπεδα χωρίς μάσκα, σε μπαρ, γυμναστήρια και αλλού. Όμως υπάρχει και η σκέψη να εναπόκειται στους επιχειρηματίες που έχουν κλειστό μπαρ (εσωτερικό χώρο) να επιτρέπουν την είσοδο μόνον σε εμβολιασμένους.

Για να πετύχει το τελευταίο η κυβέρνηση, εξετάζει κίνητρα που θα αφορούν στον επιχειρηματία, ώστε να θέλει και να μπορεί να διαφημίσει ως covid free το κέντρο του. Μεταξύ των προνομίων προς τους μαγαζάτορες (σε εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους) θα είναι η άδεια να έχουν 100% πληρότητα, εφ’ όσον όμως ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους πελάτες. Αυτό αρχικά θα προσκρούει στο γεγονός ότι οι νέοι κυκλοφορούν με την παρέα τους και δεν θα πάνε σε κέντρο αποκλειστικά για εμβολιασθέντες, καθώς οι περισσότεροι στην συντροφιά δεν θα έχουν εμβολιασθεί. Αν όμως το δεχτούν τα μεγάλα κέντρα ψυχαγωγίας, θα ασκηθεί σταδιακά έμμεση πίεση στους νέους προς εμβολιασμό.

Η άλλη λύση (που θα τους παρέχει 50% πληρότητα) θα είναι να μην ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά δηλωμένο αρνητικό self test. Εξετάζεται στην ουσία το γαλλικό σύστημα, όπου όσοι διαθέτουν “πράσινο πιστοποιητικό” υγείας έχουν ελεύθερη είσοδο σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αγώνες, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα, συνέδρια και εκθέσεις). Αντίθετα, όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι, είναι υποχρεωμένοι για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ με δική τους μάλιστα χρέωση.

Γερμανική “γκρίνια”

Eν τω μεταξύ άλλες χώρες, που δεν εξαρτώνται οι οικονομίες τους από τον τουρισμό μέμφονται την Ελλάδα την Πορτογαλία και την Ισπανία, επειδή εμείς ανοίγουμε τα σύνορα σε υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν κάνει το κινεζικό εμβόλιο ή το Sputnik, ενώ Πορτογάλοι και Ισπανοί  έχουν δώσει “πράσινο φως” στους Βρετανούς, την στιγμή που στο Ηνωμένο Βασίλειο το στέλεχος “Δέλτα” έχει ήδη κυριαρχήσει.

Η Γερμανία, με το σκεφτικό ότι όσοι δεν έχουν κάνει εγκεκριμένα στην ΕΕ εμβόλια είναι πιθανότερο να είναι φορείς της Δέλτα και να διασπείρουν τον ιό στη ζώνη Σένγκεν, απείλησε να βάζει σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από διακοπές στην Ελλάδα ή στην Ισπανία και εισέπραξε την αντίδραση των πρωθυπουργών και των δύο χωρών.

H Ελλάδα ως μόνη λύση βλέπει την επιτάχυνση των εμβολιασμών και παράλληλα τον πιο σχολαστικό έλεγχο των εισερχομένων, ειδικά από περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο και δη από χώρες όπου έχει κυριαρχήσει η Δέλτα, ενώ δεν αποκλείει και την καραντίνα το Ισραήλ από πλευράς του, παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, επιβάλλει πλέον καραντίνα 14 ημερών σε όσους ήρθαν σε επαφή με φορέα της Δέλτα, ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένοι, ενώ πλέον επέστρεψαν και οι μάσκες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι