ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η κακοκαιρία “Αθηνά” χτύπησε τη γονατισμένη Εύβοια

Η κακοκαιρία "Αθηνά" χτύπησε τη γονατισμένη Εύβοια, SLpress.gr

Η Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημάδεψαν το φετινό καλοκαίρι και άφησαν πίσω τους ανείπωτη καταστροφή, υποφέρει τώρα και από τις συνέπειες της κακοκαιρίας “Αθηνά” που διέσχισε τη χώρα. Στις περιοχές Αχλάδι και Κοτσικιά έγιναν κατολισθήσεις, ενώ στη Στροφυλιά σημειώθηκαν πλημμύρες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι εικόνες από την παραλία της Αγίας Άννας, που ήταν και το μεγάλο θύμα των πυρκαγιών.

Οι δραματικές εικόνες των τουριστών, ντόπιων και λοιπών παραθεριστών που απολάμβαναν τις διακοπές τους το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια και χρειάστηκε να εκκενώσουν από θαλάσσης έκαναν το γύρο του κόσμου. Υπολογίζεται ότι συνολικά στην Εύβοια κάηκαν περισσότερα από 500 χιλιάδες στρέμματα, ενώ οι εικόνες από τα drones που κατέγραψαν την καταστροφή συνθέτουν μία αποκαρδιωτική εικόνα για τους κατοίκους που είδαν τις περιουσίες τους και τους κόπους χρόνων να εξανεμίζονται.

Εκτός των υλικών ζημιών, οι ειδικοί κάνουν λόγο και για οικολογική καταστροφή, για την οποία θα χρεαστούν χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί. Λιγότερο από τρεις μήνες αργότερα, οι πολίτες της βόρειας Εύβοιας δοκιμάζονται εκ νέου από τα καιρικά φαινόμενα, αυτή τη φορά με διαφορετικό τρόπο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας “Αθηνά”, που ξεκίνησαν να εκδηλώνονται στην περιοχή χθες, έχουν ήδη προκαλέσει καταστροφές.

Οι καταστροφές που κατεγράφησαν

Στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας διακόπηκε η κυκλοφορία από Κοτσικιά προς Λουτρό, λόγω κατολισθήσεων. Την ίδια ώρα πλημμύρες στην κοινότητα Στροφυλιάς επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο οποίος  εφιστά στους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις μετακινήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτήν την περιοχή η κακοκαιρία ξεκίνησε ήδη από την Παρασκευή.

«Πλημμύρισαν καλλιέργειες από την καταρρακτώδη βροχή. Έχει κοπεί ο δρόμος από Κοτσικιά προς την παραλία ενώ φερτά υλικά έχουν γεμίσει όλες οι περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία. Διακοπή της κυκλοφορίας αυτή την ώρα από Κοτσικιά προς λουτρό Κοτσικιά. Κίνδυνος πλημμύρας στην παραλία της Αγίας Άννας» αναφέρει ο δήμαρχος. Στην κοινότητα Στροφυλιάς σημειώθηκαν επίσης χαλαζοπτώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και ποτάμια, ενώ αναφέρθηκαν και περιπτώσεις, όπου δρόμοι κόπηκαν στη μέση.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Κυριακή αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, που θα αφορά και τη δυτική, κεντρική και βόρειο Εύβοια. Εκτός από τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες η πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας κάνει λόγο και για ισχυρή χαλαζόπτωση. Τις μεσημβρινές ώρες η κακοκαιρία θα επηρεάσει τα νησιά του Ιονίου, την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και σταδιακά την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι