ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τρίτος νεκρός από την κακοκαιρία – Γλίτωσαν από πνιγμό στο κέντρο της Αθήνας!

Η κακοκαιρία σαρώνει τη Θεσσαλία - Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Καρδίτσα,

Συνεχίζεται με ένταση η κακοκαιρία “Daniel” και το πρωί εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της Καρδίτσας και των Φαρσάλων για επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ η κυκλοφορία απαγορεύτηκε στον νομό. Tην ίδια στιγμή, τραγική κατάληξη στις έρευνες για τον 82χρονο στην Καρδίτσα που σαρώνεται από την κακοκαιρία Daniel.

Ο ηλικιωμένος που αγνοούνταν στον Ελληνόπυργο από νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης (06.09.2023), βρέθηκε και ανασύρθηκε νεκρός από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου. Στους 3 ανέρχονται πλέον οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από το ακραίο καιρικό φαινόμενο στη χώρα.

Ο δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας, Φάνης Στάθης είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο 82χρονος βγήκε από το σπίτι του και παρασύρθηκε από νερά και γίνονταν προσπάθειες για την ανεύρεση και διάσωσή του, εν μέσω της κακοκαιρίας Daniel. Ωστόσο, γύρω στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης (06.09.2023), ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε νεκρός, καταπλακωμένος από όχημα. Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, προκειμένου να τον παραλάβει και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη σε αυτές τις περιπτώσεις διαδικασία.

Πλημμυρισμένος ο Βόλος

Ο Βόλος και το Πήλιο εξακολουθούν και σήμερα να είναι στο μάτι της καταιγίδας, με μικρότερη ένταση πάντως. Η πόλη παραμένει πλημμυρισμένη, πολλά χωριά στο Πήλιο είναι αποκλεισμένα, ενώ εκτεταμένες είναι οι διακοπές ρεύματος και σε πολλές περιοχές και υδροδότησης. Λόγω της κατάστασης στη Θεσσαλία ανεστάλησαν τα δρομολόγια των τρένων στη γραμμή Αθήνα-Καλαμπάκα, ενώ από χθες δεν λειτουργεί η γραμμή Λάρισα-Βόλος.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων, καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της ΠΕ Λάρισας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες. Η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης διεκόπη και στα δύο ρεύματα στο ύψος της Λάρισας.

Ένας άνθρωπος έχασε χθες τη ζωή του στον Βόλο, όταν καταπλακώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του από κατολίσθηση τοίχου, ενώ άλλος ένας αγνοείται. Εν τω μεταξύ από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έγινε γνωστό ότι μία ηλικιωμένη γυναίκα 87 ετών που αγνοούνταν, ανασύρθηκε νεκρή στην περιοχή Πάλτση, στο νότιο Πήλιο. Τα ξημερώματα ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού δύο ατόμων από την Αυστρία που είχαν εγκλωβιστεί στο Πήλιο. Άλλα δύο άτομα αγνοούνται στο Πήλιο, ενώ αναζήτηση αγνοουμένου αναφέρθηκε και στο Κιλελέρ, για έναν βοσκό που είναι πακιστανικής υπηκοότητας.

To βράδυ της Τρίτης το σφοδρό κύμα χτύπησε τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, ενώ από σήμερα Τετάρτη (6/9) θα χτυπήσει την ανατολική Πελοπόννησο, την Αργολίδα και τη Δυτική Κρήτη. Για τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες οι βροχές θα συνεχιστούν στις ήδη πληγείσες περιοχές. Οι κάτοικοι των χωριών Σοφιάδα και Πετρίλια στη Φθιώτιδα ειδοποιήθηκαν με μήνυμα 112 από την Πολιτική Προστασία να απομακρυνθούν προς το Νέο Μοναστήρι εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων. Στην Καρδίτσα εκκενώθηκαν οικισμοί, όπως είναι η Μαγουλίτσα και ο οικισμός Νησιά Πευκοφύτου και στον Δήμο Παλαμά η κοινότητα Φύλλου.

Στο Πήλιο τα τεράστια ύψη βροχής προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες με υπερχειλίσεις χειμάρρων ενώ η ορεινή ζώνη συνεχίζει να δέχεται ακραία βροχόπτωση. Κατά τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα ήταν πιο ήπια σε σχέση με την Τρίτη, ενώ από τις πρωινές ώρες σήμερα Τετάρτη, τα ακραία φαινόμενα θα εντοπίζονται πιο δυτικά και συγκεκριμένα σε Θεσσαλία, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Για τη Μαγνησία αναμένονται πλημμυρικά φαινόμενα και υπερχειλίσεις χειμάρρων νότια από τον Άγιο Ιωάννη επειδή λειτουργεί σαν λεκάνη απορροής και φεύγουν τα νερά προς Αργαλαστή, Ξινόβρυση και παραλία Πάλτση.

Πλημμύρισε το μετρό

Και στην Αθήνα δε λείπουν τα  σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία Daniel. Σε πολλούς δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι πλημμύρισε ο σταθμός του μετρό στον Ευαγγελισμό. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από την ένταση της βροχής, ενώ γυναίκες γλίτωσαν από πνιγμό στην Βασ. Σοφίας!

Την ίδια ώρα, έκλεισε ο σταθμός του Μετρό στον Ευαγγελισμό και στο Μοναστηράκι από τα νερά που εισχώρησαν στο ανώτερο επίπεδο. Από τη συσσώρευση των υδάτων έχει διακοπεί και η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα, από το ύψος της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη έως το ύψος της οδού Τριπόλεως. Για τον ίδιο λόγος είχαν κλείσει νωρίτερα οι λεωφόρου Ποσειδώνος και Κωνσταντίνου Καραμανλή καθώς και η οδός Πειραιώς, ωστόσο πλέον οι δρόμοι έχουν ανοίξει. Η καταιγίδα, η οποία συνοδεύεται και από πολλούς κεραυνούς, έχει προκαλέσει και μποτιλιάρισμα σε κεντρικούς δρόμους.

Στο μάτι της καταιγίδας η Θεσσαλία

Η περιοχή της Θεσσαλίας θα συνεχίζει να δέχεται ισχυρές – ακραίες βροχοπτώσεις έως και την Πέμπτη. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι μετεωρολόγοι σχετικά με την Αττική. Για σήμερα Τετάρτη (6/9) αναμένονται βροχές, ανάλογες με το φθινοπωρινό σκηνικό που επικράτησε χθες Τρίτη. Δηλαδή συννεφιά με κάποιες διάσπαρτες βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες και όχι ακραία φαινόμενα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Καταιγίδες θα σημειωθούν στον Αργοσαρωνικό, στην ανατολική Αττική. Η θερμοκρασιακά θα φτάσει μέγιστες τιμές τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Η πορεία της κακοκαιρίας σήμερα

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, σήμερα Τετάρτη (6/9), θα συνεχιστεί η σφοδρότητα του φαινομένου στις περιοχές που ήδη πλήττονται από τα ξημερώματα της Τρίτης, αλλά και στην Κρήτη. Θα σημειωθούν έντονες χαλαζοπτώσεις και ενίσχυση των ανέμων κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel στις περιοχές των νομών Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας». Σήμερα Τετάρτη 06-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

β. Κατά τόπους στη δυτική και νότια Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο.

Αύριο, Πέμπτη 07-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας). Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 6-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στα ηπειρωτικά.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Ο χάρτης των πλημμυρών

Συνολικά 1.196 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες το πρωί μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί κατά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων σε περιοχές της χώρας. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει λάβει 1.049 κλήσεις, εκ των οποίων:

– Στη Μαγνησία, 750 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 200 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 200 άτομα.Το Γηροκομείο του Βόλου στην βόρεια πλευρά της πόλης εκκενώθηκε, εξαιτίας του γεγονότος ότι κατέρρευσε ο τοίχος της παλιάς πτέρυγας δίπλα από την οποία περνάει το ρέμα του Κρυσπίδωνα, που έχει προκαλέσει προβλήματα στην πόλη του Βόλου. Οι τρόφιμοι του Γηροκομείου μεταφέρθηκαν σε πρόσκαιρη δομή που δημιουργήθηκε για να τους φιλοξενήσει με ασφάλεια. Την ίδια ώρα εκκένωση διατάχθηκε στο Κέντρο Υγείας της Αργαλαστής, στο νότιο Πήλιο, με στόχο την προστασία των εργαζομένων σε αυτό. Δημιουργήθηκε δομή στο δημαρχείο του νότιου Πηλίου, στην οποία μεταφέρθηκαν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

– Στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 130 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 30 άτομα

– Στην Καρδίτσα, 60 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων.

– Στη Σκιάθο, 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 80 κλήσεις, σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 13 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 20 κλήσεις, εκ των οποίων:

– Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 3 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

– Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων.

-Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 47 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 8 αντλήσεις υδάτων.

-Στην Επίδαυρο 10 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα.

-Στο Κρανίδι 25 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι