ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η καταστροφή δεν γονάτισε το “ΚΡΗΤΗ ΤV”

Η καταστροφή δεν γονάτισε το "ΚΡΗΤΗ ΤV"

Το πύρινο μέτωπο του καλοκαιριού, εκτός των θανάτων συνανθρώπων μας, των καταστροφών πολλών στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, των καταστροφών σπιτιών και επιχειρήσεων, έπληξε και τον χώρο της ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, στις 28 Ιουλίου το βράδυ, μία πυρκαγιά έπληξε τις εγκαταστάσεις του Ομίλου “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ενός εκ των σημαντικότερων περιφερειακών σταθμών που εκπέμπει στην χώρα μας.

Ο Όμιλος “ΚΡΗΤΗ TV” περιλαμβάνει, εκτός από το ομώνυμο κανάλι, τον ραδιοφωνικό σταθμό 98,4, την εφημερίδα “ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ” και την ιστοσελίδα neakriti.gr, καλύπτοντας την πολιτική, οικονομική και αθλητική ειδησιογραφία για την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, εστιάζοντας ειδικά στα εθνικά θέματα, με πληθώρα εκπομπών, συνεντεύξεων και άρθρων που φιλοξενούνται στα μέσα του Ομίλου.

Να σημειωθεί πως, πέραν της ολοσχερής καταστροφής του πιεστηρίου, απαιτείται η αντικατάσταση του συνόλου του εξοπλισμού του Ομίλου (υπολογιστές, γραφεία, μηχανήματα) λόγω της τοξικότητας από την κάπνα και το αιθάλιο. Οι ζημιές υπολογίζονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και έχουν γίνει σε όλους τους χώρους. Στην ουσία τα πάντα, μηχανήματα και άλλος εξοπλισμός, ξηλώνονται και αντικαθίστανται.

Η καταστροφή αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που παρατίθενται στο άρθρο, τις οποίες απέστειλε στο SLpress.gr ο δημοσιογράφος του Ομίλου Γιώργος Σαχίνης.

Η πυρκαγιά 

Το βράδυ της 28ης Ιουλίου η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά στις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου και επεκτάθηκε στην οροφή λόγω των εύφλεκτων υλικών. Συγκεκριμένα, στις 01:43, ένας κρότος κινητοποιεί τον φύλακα του Ομίλου.

Ο φύλακας σπεύδει στο πιεστήριο της εφημερίδας, απ’ όπου ακούστηκε ο θόρυβος, βλέπει φλόγες και παρεμβαίνει με πυροσβεστήρα, αλλά ήταν αδύνατο να κατευναστούν οι φωτιές με ίδια μέσα. Καλείται η Πυροσβεστική και σε ελάχιστο χρόνο τα πρώτα οχήματα φτάνουν επιτόπου.

Η φωτιά είχε αρχίσει να επεκτείνεται στο πιεστήριο και να καίει την οροφή. Ενώ η Πυροσβεστική είχε αρχίσει σταδιακά να ελέγχει την κατάσταση, αποτρέποντας την επέκταση της πυρκαγιάς, η φωτιά συνέχιζε το καταστροφικό της έργο.

Ένα βαρύ σύννεφο αιθάλης, σκέπασε τις εγκαταστάσεις του Ομίλου. Τοίχοι κατεστραμμένοι, ο εξοπλισμός του καναλιού όπου γίνεται το μοντάζ, το πιεστήριο της εφημερίδας, τα γραφεία των δημοσιογράφων… Οι φλόγες περνούσαν από παντού, ακόμη και μέσα από το δίκτυο του κλιματισμού…

Η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, με 14 οχήματα και 30 άτομα προσωπικό, το ειδικό βραχιονοφόρο όχημα της ΕσμηΕΑ και την ομάδα “Ίκαρος”. Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, άρχισε ο απολογισμός… Μεγάλη η καταστροφή, ένα πραγματικό σοκ για τους εργαζομένους του Ομίλου και ένα πλήγμα για την ενημέρωση στην χώρα μας.

Η καταστροφή

Όπως προαναφέρθηκε, η φωτιά κατάστρεψε ολοσχερώς το πιεστήριο της εφημερίδας “NEA KΡΗΤΗ”, ενώ πέραν των ζημιών στο κτήριο, η αιθάλη που απλώθηκε στο εσωτερικό όλων των εγκαταστάσεων επί της ουσίας κατάστρεψε υπολογιστές και μηχανήματα του Ομίλου.

Ανάλογη εικόνα και στις εγκαταστάσεις του Ράδιο 98,4, του ιστότοπου neakriti.gr και στο πλούσιο αρχείο του Ομίλου της “ΚΡΗΤΗ TV”, που γέμισε καπνούς. Ένα μέρος του εξοπλισμού διασώθηκε. Δυστυχώς, η πυρκαγιά προκάλεσε τον θάνατο της αγαπημένης σκυλίτσας του Ομίλου, της Μελίνας.

Ευτυχώς, δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός εργαζομένου, καθώς το φύλλο της εφημερίδας είχε ήδη τυπωθεί και διανεμηθεί και όλοι είχαν σχολάσει. Αναφέρθηκαν μόνο αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς, που αντιμετωπίστηκαν με χορήγηση οξυγόνου από την κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ που βρισκόταν επιτόπου. Η συμβολή της ΕΛ.ΑΣ. ήταν σημαντική, καθώς απέκλεισε δρόμους ώστε να μην κινδυνεύσει κάποιος διερχόμενος στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, όπου είναι η έδρα του Ομίλου της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Η επανέκδοση της εφημερίδας

«Η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το πιεστήριο της εφημερίδας “ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ” δημιουργώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στην έκδοσή της, είναι πλήγμα για ολόκληρη την οικογένεια του ημερήσιου περιφερειακού Tύπου», ανέφερε σε ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ)  σημειώνοντας πως «ο αγώνας για την άμεση επανέκδοση της εφημερίδας, είναι και δικός μας αγώνας».

Στην επανέκδοση της εφημερίδας συνείσφεραν τα μέλη του ΣΗΠΕ, όπως ο εκδότης της ιστορικής εφημερίδας “Πατρίς” Ηρακλείου, Άκης Μυκωνιάτης, που προσφέρθηκε να βοηθήσει στην εκτύπωση της εφημερίδας και η διεύθυνση της εφημερίδας “Ελευθερία” Λάρισας, με την προσφορά ποσότητας χαρτιού. Την Πέμπτη, στις 3 Αυγούστου του 2023,  η “ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ”, παρά την ολοσχερή καταστροφή του πιεστηρίου της, βρέθηκε ξανά στα περίπτερα.

Η επίσκεψη του προέδρου του ΕΚΗ

Τις εγκαταστάσεις Ομίλου της “ΚΡΗΤΗ TV”, επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος αντίκρισε την τεράστια καταστροφή που υπέστη το πιεστήριο της εφημερίδας “ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ”, αλλά και οι χώροι του τηλεοπτικού σταθμού. «Ο Πρόεδρος του ΕΚΗ έκπληκτος διαπίστωσε ότι προχωρούν ταχύτατα οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου, γεγονός, που μας προκαλεί αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψουν στους καθημερινούς τους ρυθμούς οι 200 και πλέον εργαζόμενοι του Ομίλου ΚΡΗΤΗ TV», είχε τονίσει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Σημείωσε επιπλέον ότι «από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι του Ομίλου, σαν μία οικογένεια έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες της Διοίκησης για την αποκατάσταση των ζημιών, την ώρα που τόσο ο τηλεοπτικός σταθμός ΚΡΗΤΗ TV, όσο και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός 9.84 δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να εκπέμπουν κανονικά το πρόγραμμά τους. Οι εργαζόμενοι με τον ίδιο επαγγελματισμό όπως έχουν επιδείξει τόσα χρόνια στον χώρο της ενημέρωσης δεν σταμάτησαν να ενημερώνουν το κοινό τους».

Στην ίδια ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου υπογράμμισε ότι κανένας εργαζόμενος δεν τέθηκε σε αναστολή λόγω της διακοπής έκδοσης της εφημερίδας. Να σημειωθεί πως  από την πλευρά της Διοίκησης του Ομίλου της ΚΡΗΤΗ TV έχουν καταβληθεί πλήρως τόσο οι μισθοδοσίες των εργαζομένων, όσο και το επίδομα αδείας. «Το ΕΚΗ από την πρώτη στιγμή στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και εύχεται την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών στις εγκαταστάσεις του Ομίλου», είχε καταλήξει στην ανακοίνωσή του.

Η επανεκκίνηση 

Παρά το σοκ από την καταστροφή, εργαζόμενοι και διοίκηση δεν το έβαλαν κάτω… Ρίχτηκαν στη μάχη για την αποκατάσταση και την συντομότερη επαναλειτουργία του. Μία τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου να δουλέψουν και πάλι τα μέσα ενημέρωσης του Ομίλου, ξεπερνώντας τις πληγές που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά.

Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο κατορθώθηκε να στηθούν νέα γραφεία και το προσωπικό να εργαστεί κανονικά. Το δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, καθημερινό ορόσημο στην ενημέρωση των Κρητικών, βγήκε στον “αέρα”. Ο ιστότοπος neakriti.gr λειτούργησε κανονικά.

Η εφημερίδα “ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ” εκδόθηκε αρχικά σε ψηφιακή μορφή, χωρίς να αναστείλει ούτε μία μέρα τη λειτουργία της, παρά το αναπάντεχο γεγονός και όπως προαναφέρθηκε στις 3 Αυγούστου κυκλοφόρησε και πάλι στα περίπτερα. Μόνο για τέσσερεις μέρες η “ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ” δεν βρίσκονταν στα περίπτερα, από όταν άρχισε το εκδοτικό της εγχείρημα το 2000.

Η διεύθυνση και το προσωπικό του SLpress.gr εκφράζουν την συμπαράσταση τους στους εργαζομένους και την διοίκηση του “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ευχόμενοι η επιτυχής επανεκκίνηση του Ομίλου να κάνει σύντομα την καταστροφική πυρκαγιά μία θλιβερή ανάμνηση.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι