Η κομμώτρια από το Τέξας και ο Mr Tesla

Η κομμώτρια από το Τέξας και ο Mr Tesla, Βαγγέλης Σαρακινός

Στη διαμάχη του διευθύνοντα συμβούλου της Tesla, Ίλον Μασκ, με τις τοπικές αρχές της κομητείας Αλαμέδα στην Καλιφόρνια επικεντρώθηκε, την τελευταία εβδομάδα, η αντιπαράθεση που επικρατεί στις ΗΠΑ σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας. Ο “κύριος Tesla” πέτυχε και τη συμπαράσταση του Τραμπ, στο αίτημά του να ανοίξει το εργοστάσιο πάση θυσία, την ώρα που οι Πολιτείες προχωρούσαν η μία μετά την άλλη σε μερική άρση των περιορισμών. Τον δρόμο, ωστόσο, για αυτή τη δυναμική αντίδραση του τον είχε δείξει, λίγες ημέρες νωρίτερα, μία κομμώτρια από το Τέξας.

Με τους Δημοκρατικούς να κατηγορούν τον Τραμπ, ακόμη και για το ότι αναπνέει, ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε στο στόχαστρο από την αρχή της εκδήλωσης της επιδημίας στις ΗΠΑ. Πρώτα για την απροθυμία του να επιβάλλει καραντίνα και στη συνέχεια για την σπουδή του, να προχωρήσει σε άρση των περιοριστικών μέτρων το συντομότερο δυνατό.

Η πολιτική του στον τρόπο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης τον έφερε σε σύγκρουση με κυβερνήτες και δημάρχους. Η ένταση αυτή κλιμακώθηκε με την πρόθεσή του να επανακκινήσει, αμέσως, την αμερικανική οικονομία, η οποία υφίσταται καταστροφικές συνέπειες με μεγάλο αντίκτυπο στην απασχόληση, καθώς η χώρα μετρά περισσότερους από 36 εκατομμύρια ανέργους. Δημιούργησε, όμως, και ένα κύμα διαδηλώσεων, μικρών σε γενικές γραμμές αλλά ιδιαίτερα βίαιων σε κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες διαμαρτυρόμενοι πολίτες ζητούν την άρση των μέτρων και το άνοιγμα της οικονομίας.

Ο εκκεντρικός Ίλον Μασκ

Υπέρ της επαναλειτουργίας των εργοστασίων τάσσονται οι περισσότεροι Αμερικανοί επιχειρηματίες, κυρίως αυτοί που δραστηριοποιούνται στην πραγματική οικονομία. Η άρση, ωστόσο, των περιοριστικών μέτρων, είναι στις αρμοδιότητες των τοπικών κυβερνήσεων και των δημάρχων, με τις Πολιτείες στις οποίες οι κυβερνήτες προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα να παρατηρείται απροθυμία, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο Τραμπ.

Κάποιοι επιχειρηματίες πάντως εκφράζουν ιδιαίτερα δυναμικά την πρόθεσή τους να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και ένας από αυτούς είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc, Ίλον Μασκ, ο οποίος έστειλε “τελεσίγραφο” στις αρχές της Καλιφόρνιας. Απείλησε μάλιστα ακόμη και με μεταφορά του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Τέξας.

«Η Tesla ξεκινά την παραγωγή σήμερα, έναντι των κανόνων της κομητείας Αλαμίντα (Καλιφόρνια). Θα βρίσκομαι στις επάλξεις με όλον τον κόσμο. Εάν κάποιος συλληφθεί, ζητάω να είμαι εγώ αυτός, και μονάχα εγώ» έγραψε ο Μασκ στο  Twitter. Σχεδόν αμέσως βρέθηκε στο πλευρό του ο Ντόναλντ Τραμπ, παροτρύνοντας τις αρχές της Καλιφόρνιας να επιτρέψουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου και υποστηρίζοντας ότι αυτό «μπορεί να γίνει ΤΩΡΑ και με Ασφάλεια».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει, άλλωστε, τον περασμένο Ιανουάριο, ως «μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες» των ΗΠΑ τον Ίλον Μασκ, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να προστατεύουμε τις ιδιοφυίες μας». Τελικά οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι, μετά από συνεννόηση, η εταιρία μπορεί να προχωρήσει τις ενέργειες που θα επιτρέψουν ένα «πιθανό άνοιγμά της, το συντομότερο την επόμενη εβδομάδα».

Μιλάμε βεβαίως για το μοναδικό εργοστάσιο συναρμολόγησης ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla, το οποίο όμως δεν περιλήφθηκε στις επιχειρήσεις που κρίθηκε αναγκαία η λειτουργία τους, κατά παράβαση των ομοσπονδιακών και πολιτειακών κανόνων, όπως υποστήριξε η εταιρία. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο “Mr Tesla” αντιμετωπίζει προβλήματα με τις τοπικές αρχές, καθώς εκφράζει δημοσίως, ακόμη και “αιρετικές απόψεις” για θέματα επικαιρότητας, όπως το μεταναστευτικό. Προσφάτως μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει «φασιστικούς» και «αντιδημοκρατικούς» τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις για την αναχαίτιση της διάδοσης του ιού.

Η κομμώτρια από το Τέξας

Στο τελεσίγραφό του προς τις τοπικές αρχές ο Ίλον Μαστ ανέφερε ότι θα αναγκαστεί να μεταφέρει το εργοστάσιο από τα περίχωρα του Σαν Φρανσίσκο, όπου βρίσκεται, στο Τέξας. Η επιλογή βεβαίως δεν ήταν τυχαία.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, δικαστήριο της συγκεκριμένης Πολιτείας, διέταζε την αποφυλάκιση της Σέλι Λούθερ. Μιας κομμώτριας που παρά τις συστάσεις των αρχών δεν είχε κλείσει το κατάστημά της στη διάρκεια της πανδημίας και εξακολουθούσε να δέχεται πελάτες. Η Λούθερ είχε καταδικαστεί για αυτό σε φυλάκιση επτά ημερών και βαριά πρόστιμα από δικαστήριο του Ντάλας, ενώπιον του οποίου υποστήριξε ότι έπρεπε «να ταΐσει τα παιδιά της».

Στην υπόθεση παρενέβη ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος έκρινε υπερβολική την ποινή και προχώρησε στην κατάργηση των ποινών φυλάκισης για τους παραβάτες της καραντίνας, τις οποίες ο ίδιος είχε επιβάλει. Έδωσε μάλιστα αναδρομική ισχύ στο νέο του Διάταγμα, διευκολύνοντας την αποφυλάκιση της Λούθερ.

Την ώρα πάντως που συμβαίνουν αυτά στο Τέξας, εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, όπου επίσης υπερτερούν οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά οι κυβερνήτες προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα. Στο Ουισκόνσιν, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας ακύρωσε τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει ο Δημοκρατικός κυβερνήτης και οι πολίτες γέμισαν τα μπαρ και μάλιστα χωρίς μάσκες. Αντιθέτως στο Μίσιγκαν, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και κάποιες φορές αποκτούν βίαιο χαρακτήρα, με αποκορύφωμα την εισβολή ενόπλων στο τοπικό Κοινοβούλιο, στα τέλη Απριλίου. Όλως τυχαίως, οι Πολιτείες αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι