ΣΧΟΛΙΟ

Η κυβέρνηση, τα μονοκλωνικά, το “τζόκερ” και το δούλεμα…

Η κυβέρνηση, τα μονοκλωνικά, το "τζόκερ" και το δούλεμα...,, Όλγα Μαύρου

Το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα θα χορηγούνται μόνον από 10 νοσοκομεία με βάση την γεωγραφική κατανομή των ευπαθών ομάδων. Και ρωτάει ο αδαής: κάποιες περιοχές έχουν περισσότερους καρκινοπαθείς και ανοσοκατεσταλμένους από τις άλλες; Οι νησιώτες μας π.χ. είναι τέρατα υγείας και δεν το ξέρουνε; Εννοούσε ο Πλεύρης προφανώς ότι το φάρμακο δεν αρκεί για όλους και θα χορηγείται με το σταγονόμετρο στις περιοχές με μεγάλο πληθυσμό, όπου και αναλογικά υπάρχουν περισσότεροι ευπαθείς.

Όμως, όπως έλεγε και ο Μακρής στη γυναίκα του (στην ταινία “Η Θεία από το Σικάγο”), όταν πήγαινε να τον ρίξει με μισόλογα και το έφερνε απ’ έξω απ’ έξω: «Γιατί αφού εννοείς το άλλο, δεν λες εκείνο παρά λες ετούτο;» Γιατί το άλλο είναι δύσκολο να το ξεφουρνίσεις. Πώς να πεις στον μπαμπούλα του 1950 ότι τα κορίτσια πρέπει να βγουν έξω για να βρούνε γαμπρό;

Ε, έτσι και τώρα, πώς να πεις στον πραγματικό εργοδότη σου, δηλαδή στον ψηφοφόρο σου: «Ξέρεις, αυτά τα ρημάδια τα αντισώματα πάνε δυο χιλιάρικα για μια ένεση όλη κι όλη, θα περιμένουμε τα χάπια που πάνε 70 ευρώ το χάπι και στοιχίζουν 700 στη σούμα, που κι αυτά είναι ακριβά, δεν ξέρω πόσα θα φέρουμε, όμως άλλο 700 κι άλλο δύο χιλιάρικα, χώρια που τα χάπια θα μας τα στείλει η Κομισιόν την άνοιξη και μπορεί να μην τα χρειαζόμαστε πια». Αυτά δεν λέγονται.

Απλά βάζεις κάποιους δικούς σου επιστήμονες και αδειάζουν χάπια και αντισώματα σαν “αμφιβόλου αποτελεσματικότητας” και προσθέτεις και μια σάλτσα για την δυσκολία της χορήγησης, επειδή είναι ενδοφλέβια κι ας είναι κάτι που μπορεί να κάνει πρωτοετής φοιτητής ιατρικής. Πετάς σαν μπαχαρικό από πάνω και μερικές αερολογίες περί παρενεργειών και είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Όσο χάλια κι αν είναι το φαγητό, με σάλτσα και μπαχάρια, όλα καταπίνονται.

Λες και τα κέντρα υγείας έχουν τσοπάνηδες κι όχι γιατρούς, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια αλλεργία στο νησί ή σε μια ορεινή κοινότητα. Δηλαδή την περίπτωση αλλεργίας στο εμβόλιο πώς την αντιμετώπιζαν οι “ανίκανοι” γιατροί στα νησιά τόσους μήνες; Μόνο στις αλλεργίες από τα αντισώματα κωλύονται; Όμως φαίνεται πως οι πολιτικοί δεν θέλουν να ξέρουν ότι “υπουργός” σημαίνει “εργάζομαι υπό τον λαό”, επειδή το έχει ξεχάσει κι ο λαός. Οπότε δεν δίνουν επαρκείς εξηγήσεις για νοήμονες, ή θεωρούν ότι ο λαός δεν είναι νοήμων.

Τσιγγουνιά στα αντισώματα!

Κατά βάθος δεν ξέρουν ότι και ο πρωθυπουργός δεν είναι παρά ο πρώτος εξ εκείνων που εργάζονται υπό τον λαό. Με αυτή την ξεχασμένη ουσία της δημοκρατίας, ο υπουργός θεωρεί ότι εργάζεται υπό τον πρωθυπουργό και ο πρωθυπουργός υπό τον θεό! Κι αφού ο πρωθυπουργός είπε δεν έχουμε φράγκα για θεραπείες, ο υπουργός δεν μπορεί παρά να καλύπτει την ένδεια συναισθημάτων προς τους 17.683 που έφυγαν και τους άλλους 4.000-5.000 που θα φύγουν μέσα στο χειμώνα.

Από το Φλεβάρη έχουν πεθάνει 11.000 άνθρωποι. Δηλαδή τόσοι πέθαναν από τότε που η Γερμανία παρήγγειλε τα δικά της αντισώματα και ο Κικίλιας έλεγε ότι εμείς ειδικά δεν έχουμε δικαίωμα να τα παραγγείλουμε εκτός μηχανισμών. Πόσοι θα είχαν σωθεί από αυτούς τους 11.000 αν ήμασταν πιο χουβαρντάδες, ή αν δεν στήναμε ΜΕΘ σαν παραγκούπολη της Βραζιλίας χωρίς ειδικότητες;

Δεν μιλάμε όμως για αυτά, καθώς είναι πιο εύπεπτο να αποδίδουν τα συναφή στην προπαγάνδα του Πολάκη, λες και εν προκειμένω ο Κρητικός έχει μετοχές της Regeneron! “Κρύβε λόγια”, γιατί μπορεί να στηθεί και καμιά εξεταστική σε τέσσερα χρόνια, όπως τώρα για το Μάτι. Και θα σου βγει ο επόμενος θεός και θα λέει «πόσοι πέθαναν επειδή ο Μητσοτάκης τσιγκουνεύτηκε στα αντισώματα;»

Μπορεί κάποιοι να θαρρούνε ότι αρκεί να αδειάζεις έναν καπνιστή υπουργό Υγείας που εμβολιάστηκε τελευταία στιγμή. Αλλά είναι και οι Γερμανοί Πολάκηδες που παρήγγειλαν 400.000 αμπούλες με αντισώματα πριν από επτά μήνες. Και οι Γάλλοι που επίσης παρήγγειλαν και έλαβαν 200.000 την άνοιξη. Και οι Ιταλοί. Τα προσέφεραν μάλιστα οι Ιταλοί προ μηνός και στους επιβάτες του λεωφορείου με τους 50 Έλληνες εκδρομείς που βρέθηκαν φορείς στη Βενετία.

Γέμισε Πολάκηδες η Ευρώπη!

Τι στην ευχή, γέμισε Πολάκηδες η Ευρώπη, ή μήπως επιτέλους ο Πολάκης είπε και κάτι σωστό; Τα αντισώματα βέβαια δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι εξίσου καλά με κάποια εμβόλια. Οι έρευνες δείχνουν ότι μειώνουν κατά 70% τις πιθανότητες βαριάς νόσου και θανάτου. Η διαφορά είναι ότι δεν κοστίζουν 20 ευρώ. Το κράτος δηλώνει ότι η διαδικασία θα είναι “ζήτημα λίγων ωρών”. Και λέω εγώ, ο ταλαίπωρος που μένω π.χ. στη Μήλο, ότι ένιωσα λίγο αδιάθετος τη Δευτέρα, αλλά δεν πήγα και τρέχοντας σαν υστερικός στο γιατρό, γιατί είμαι και εμβολιασμένος. Πήγα την Τρίτη που ήμουν χειρότερα. Πώς θα προλάβω τα αντισώματα αφού πρέπει να τα έχω πάρει τις πρώτες τρεις-τέσσερεις μέρες;

Ο γιατρός μου είπε ότι δεν φτάνει το rapid test και πρέπει να κάνω εκείνο που αργεί, το PCR, για να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για κορονοϊό, αλλιώς το υπουργείο δεν θα δεχτεί το αίτημα για μονοκλωνικά αντισώματα. Εντάξει, λέω εγώ ο δόλιος, σωστό το βρίσκω. Δεν τα έχουμε για πέταμα. Να ξέρουμε ότι όντως έχω τον ιό. Φτάσαμε Τετάρτη και στέλνει ο γιατρός το αίτημα και εγκρίνεται μέσα σε τρεις ώρες γιατί είμαι από τους “τυχερούς” που έχουν καρκίνο και κάνω χημειοθεραπεία, οπότε σε μένα δίνουν τα αντισώματα χωρίς δεύτερη κουβέντα. Πώς θα πάω όμως στην Αθήνα ή στο Ηράκλειο αφού είμαι φορέας;

Κι ας πούμε ότι μου δίνουν μεταγωγικό και φτάνω στο νοσοκομείο έξι ώρες μετά για την έγχυση, ξημερώματα Πέμπτης. Νιώθω πια χάλια. Μου μετράνε διάφορα και λένε λυπημένοι «α, χρειάζεστε υψηλή ροή οξυγόνου πλέον, η κατάστασή σας επιδεινώθηκε, δεν μπορούμε να σας χορηγήσουμε τα αντισώματα». Οπότε τι ακριβώς να πω τότε για την τύχη μου και την ψήφο μου; Και δεν μπορώ να πω και το βασικό, ότι κόλλησα από το εγγόνι, γιατί δεν θέλω να στενοχωριέται ούτε η κόρη μου, ούτε η Κεραμέως. Το εγγόνι δεν καταλαβαίνει ακόμη.

Περιμένοντας το τζόκερ!

Η περιφέρεια είχε ζητήσει να διατεθούν πιο αποκεντρωμένα τα αντισώματα, αλλά ο Πλεύρης νόμισε ότι ο Πατούλης το ζητούσε για να προβληθεί. Κι ας πούμε ότι αυτό ήταν το κίνητρο του Πατούλη. Άδικο είχε επί της ουσίας; Με ποια λογική αποκλείεται το 1/3 της Ελλάδας από το μοναδικό προληπτικό φάρμακο που υπάρχει; Εντάξει, είναι λίγες οι αμπούλες, όμως δεν πρέπει ένα ποσοστό να μοιραστεί δίκαια σε όλες τις περιοχές;

Κι αν κάποιος μένει στα Δωδεκάνησα, πώς είναι “θέμα λίγων ωρών η διαδικασία”; Εννοούν να πεταχτεί στην Τουρκία; Δεν μας λένε ευθέως: «Ξέρετε, μόνο τόσα μπορούσαμε να πληρώσουμε», παρά μιλούν με την τόσο βολική απρόσωπη σύνταξη, γενικώς και αορίστως: «Είναι μικρός ο αριθμός των θεραπειών και γίνεται αυστηρή επιλογή». Λες και τα παρήγγειλε ένας αλγόριθμος, ή η αντιπολίτευση, ή αυτοπαραγγέλθηκαν! Απλώς τόσα πετάει η φον Λάιεν στα μούτρα όσων δεν κάνουν πρόσθετες παραγγελίες.

Θα έλεγε δε κανείς ότι άμα πάρεις τα αντισώματα, είναι σαν να σου πέφτει το τζόκερ, αφού έχουμε 8.000 κρούσματα τη μέρα και 500 εισαγωγές για νοσηλεία. Στις ΜΕΘ μπαίνουν κάθε μέρα 45 νέοι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Τριακόσιοι την εβδομάδα. Όλοι αυτοί ήταν φορείς με ήπια συμπτώματα λίγες μέρες πριν, άρα και υποψήφιοι για τα μονοκλωνικά έως ότου επιδεινωθεί η κατάστασή τους.

Όσοι πεθαίνουν (80-100 την ημέρα) ήταν κι αυτοί με ήπια συμπτώματα προτού γίνουν σοβαρά περιστατικά και καταλήξουν στην ΜΕΘ, ή δεν προλάβουν ούτε στη ΜΕΘ να μπούνε.  Άρα με τις 2.000 αμπούλες που παράγγειλαν ή για την ακρίβεια, δέχθηκαν, ως ζητιάνοι, ποιους ακριβώς θεωρούν ότι καλύπτουν; Από την άλλη, δεν υπάρχει Έλληνας λογικός που να θέλει να του πέσει αυτό το τζόκερ. Γιατί για να το πάρεις, πρέπει να ανήκεις στην δυστυχή ομάδα με τα βαρύτερα νοσήματα. Κι όταν σου λένε ότι δεν μπορούν να στα δώσουν και έχεις ψηφίσει Μητσοτάκη, Κικίλια ή Πλεύρη, τότε αισθάνεσαι ότι ανήκεις σε ένα έτι δυστυχέστερο υποσύνολο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι