ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η μαφία της Μυκόνου συνεχίζει τις απειλές

Η μαφία της Μυκόνου συνεχίζει τις απειλές

Είκοσι μέρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό αρχαιολόγου στην Αθήνα, νέο περιστατικό με απειλές δείχνει ότι η μαφία της Μυκόνου συνεχίζει τις απειλές. Συγκεκριμένα μία 48χρονη αρχαιολόγος, που ασχολείται με εκδόσεις αδειών στο νησί, δέχτηκε απειλητικό μήνυμα με λατινικούς χαρακτήρες στο κινητό της. Ο άγνωστος αποστολέας, της έγραψε «δεν θα μπορείς να κρυφτείς πουθενά» και απείλησε υβριστικά όχι μόνον την ίδια, αλλά και την οικογένειά της.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δυο ημέρες, λόγω του ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου, ανεστάλησαν όλες οι οικοδομικές άδειες στο νησί για εργασίες εκτός σχεδίου, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από το δήμο Μυκόνου. Αντιδρούν επίσης οι μηχανικοί των Κυκλάδων. Ομως  οι αρχαιολόγοι μετά τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου τους έχουν κατέλθει σε απεργία διαρκείας.

Η αρχαιολόγος που δέχτηκε το απειλητικό μήνυμα, όπως και ο συνάδελφός του που είχε ξυλοκοπηθεί στις 9 Μαρτίου, ασχολούνται με εκδόσεις αδειών οικοδομής στη Μύκονο. Τα γραφεία της υπηρεσίας και των δύο στεγάζονται σε κτίριο του υπουργείου στην Πλάκα. Η 48χρονη κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστου, για απειλή και εξύβριση στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης. Οι αστυνομικοί μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας αναζητούν τον κάτοχο της τηλεφωνικής σύνδεσης από την οποία εστάλη το μήνυμα. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, θα ερευνήσουν αν το περιστατικό σχετίζεται και με τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου της στην Κηφισιά.

Ο ηλικίας 52 ετών ετών αρχαιολόγος Τ.Ψ. είχε υποστεί επίθεση την ώρα που επέστρεφε σπίτι του, έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού στο ΚΑΤ και ενώ ετοιμαζόταν να μπει στο ΙΧ του. Έτυχε τότε να περάσει άλλο ΙΧ, οι προβολείς του οποίου έπεσαν πάνω τον περίπου 35χρονο δράστη, που το έβαλε στα πόδια. Το θύμα  νοσηλεύθηκε με κατάγματα και πνευμοθώρακα (ανώμαλη συλλογή αέρα στον υπεζωκοτικό χώρο που μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρα). Χθες κατέθεσε στο Τμήμα Εκβιαστών και είπε μεταξύ άλλων ότι στο παρελθόν είχε δεχτεί πιέσεις, όχι όμως απειλές.

Όπως είπε, ερευνούσε πολεοδομικές παραβάσεις σε δύο νυχτερινά μαγαζιά και ένα ξενοδοχείο στην Μύκονο και είχε κληθεί ως μάρτυρας στις σχετικές δίκες. Προσέθεσε ότι δεν έχει με κανέναν προσωπικές διαφορές και ότι ναι μεν δεν τον έχουν απειλήσει στο παρελθόν, όμως «εκτιμά ότι η επίθεση εναντίον του σχετίζεται με το αντικείμενο της εργασίας του». Η δικηγόρος του Έφη Μουγκαράκη είπε στην ΕΡΤ ότι ο πελάτης της είχε δεχθεί στο παρελθόν πιέσεις από ιδιώτες. Επίσης, ανέφερε πως η κατηγορία πρέπει να αναβαθμιστεί και να αφορά την επίθεση κατά της ζωής του και να μην είναι ένα απλό πλημμέλημα για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Τι είπε ο υπουργός

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση στη Μύκονο, δήλωσε τα εξής: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Αν στην Ελλάδα κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου και ότι αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της επικράτειας, είναι μακριά νυχτωμένοι. Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι απόλυτο: Και οι δράστες της εγκληματικής και μαφιόζικης επιθέσεις εναντίον του αρχαιολόγου θα τιμωρηθούν. Δεν θα επιτραπεί σε καμιά παράνομη πράξη, σε κανένα παράνομο σχέδιο να νομιμοποιηθεί. Το επαναλαμβάνω, κανένας εκβιασμός και κανένα παραθυράκι δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

Ανάλογη δήλωση είχε κάνει μετά τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου στην Κηφισιά και η υπουργός Πολιτισμού, όταν ο σύλλογος αρχαιολόγων κατήγγειλε την εκφοβιστική επίθεση εις βάρος συναδέλφου τους. Δύο μέρες μετά την επίθεση εκείνη, το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοινωσή του ανέφερε ότι «δεν θα ανεχτεί η πολιτεία τέτοιες βιαιότητες και εκβιασμούς». Εντούτοις το υπουργείο κατόπιν πιέσεων είχε αλλάξει πρόσφατα το νόμο ώστε οι αρχαιολόγοι να μη έχουν την πλειοψηφία στο συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου που κρίνει θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων.

Τώρα, όσον αφορά στις άδειες, με την προτεινόμενη ρύθμιση αναστέλλεται η έκδοση του συνόλου των οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Μυκόνου εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως αυτές για τις επισκευές νομίμως υφιστάμενων κτηρίων, εντός νόμιμου περιγράμματος και όγκου και μέχρι την έγκριση του σχετικού ειδικού πολεοδομικού σχεδίου.

«Ως αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των παραπάνω αδειών ορίζεται η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αρμοδιότητα δηλαδή περιέρχεται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου στην Αθήνα. Η βούληση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και θα εφαρμοστεί με τρόπο που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, εντός ή εκτός εισαγωγικών», είπε ο κ. Σκρέκας.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης στο Μαξίμου, όπου αποφασίστηκε, από την επόμενη εβδομάδα να ενισχυθεί με εκατό ενστόλους η τοπική αστυνομία και να ενταθούν οι πολεοδομικοί έλεγχοι στο νησί. Οι έλεγχοι θα γίνονται από μικτό κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας και της Επιθεώρησης Δόμησης του υπουργείου Υποδομών. Όσον αφορά στην αστυνόμευση, θα μεταβεί και κλιμάκιο του Τμήματος Εκβίασης.

Τι λένε δήμαρχος και μηχανικοί

Οι σύλλογοι μηχανικών του Νομού Κυκλάδων (ΣΥΜΜΗΚ), σε ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι επειδή η πολιτεία δεν μπορεί να τιθασεύσει τις αυθαιρεσίες ,”τιμωρεί όλες τις Κυκλάδες” και «αντί να στελεχώσει τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες που υπολειτουργούν, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες σε θεσμικά κέντρα υπηρεσιών μακριά από την νησιωτικότητα σε φορέα που δεν έχει την παραμικρή γνώση της νησιωτικής κατάστασης» (σ.σ. εννοούν το ΥΠΕΝ).

Ο δήμαρχος Μυκόνου Κων/νος Κουκάς σε συναφή ανάρτησή του μέμφεται την κυβέρνηση ότι πήρε την συγκεκριμένη απόφαση για επικοινωνιακούς λόγους και με το βλέμμα στις εκλογές, και ότι «εάν χρειάζεται απαγόρευση δόμησης μέχρι να ολοκληρωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο αυτή να μην εξαντλείται στην οικία των Μυκονιατών, αλλά να επεκταθεί και στις οικοδομικές άδειες μεγάλων τουριστικών υποδοχέων».

Ο δήμαρχος προσθέτει ότι «ο δήμος Μυκόνου και η τοπική κοινωνία είναι σταθερά υπέρ της νομιμότητας και της επιβολής κανόνων σε όλες τις δραστηριότητες, όμως για να υπάρξει ουσιαστική λύση πρέπει να στελεχωθεί με προσωπικό και να λειτουργήσει Πολεοδομικό Γραφείο και στη Μύκονο, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με προσωπικό η Ελληνική Αστυνομία που είναι η πλέον αρμόδια ως ελεγκτικός μηχανισμός και η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων που στο αίτημά μας για εκτεταμένο έλεγχο των παραλιών δήλωσε εγγράφως το προηγούμενο καλοκαίρι ότι διαθέτει μόνο έναν υπάλληλο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι