Η Μόρια, ο αντιστράτηγος και το Βασίλειο της Δανιμαρκίας

Η Μόρια, ο αντιστράτηγος και το Βασίλειο της Δανιμαρκίας, Νεφέλη Λυγερού

Καιρό τώρα η εικόνα στην Μόρια έδειχνε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας και εν προκειμένω στην  κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Το επισήμαναν τοπικοί φορείς, οργανώσεις ακόμη και ο Γερμανός πρέσβης. Τα όσα είπε όμως στενός συνεργάτης του αρμόδιου υπουργού έρχονται να δώσουν μορφή συγκεκριμένων καταγγελιών στις φήμες που κυκλοφορούσαν σχετικά με την κακοδιαχείριση κονδυλίων.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αντιστράτηγος Ανδρέας Ηλιόπουλος, έριξε πραγματικές «βόμβες» για την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. Ο στενός συνεργάτης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων και ότι αυτή η κακοδιαχείριση αφορά και τον κρατικό μηχανισμό και τις ΜΚΟ που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

«Έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος» λέει χαρακτηριστικά ο αντιστράτηγος Ηλιόπουλος προειδοποιώντας ότι πολύ σύντομα τα νησιά θα μοιάζουν με την Ειδομένη. Ο ίδιος προτρέπει μάλιστα τις  ευρωπαϊκές και τις ελληνικές Αρχές και τους Εισαγγελείς να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα, αναζητώντας στοιχεία. Τέλος χτυπάει συναγερμό για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων κάτω από άθλιες συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας, αφού χαρακτήρισε «αναληθή και ψευδή» τα όσα είπε ο Ανδρέας Ηλιόπουλος, ανέφερε ότι είχε ζητήσει από την Τρίτη μια απάντηση από τον αντιστράτηγο στο ερώτημα «παραίτηση ή αποπομπή». Κατά τον κ. Βίτσα η συνέντευξη Ηλιούπουλου έδωσε την απάντηση και έτσι ανακοίνωσε και την απόλυσή του. Τα ερωτήματα  ωστόσο παραμένουν.

Ο Γερμανός πρέσβης

Έναν χρόνο πριν, ο εδώ Γερμανός πρέσβης είχε εξάρει τον τρόπο που  η Ελλάδα αντιμετώπισε το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα. «Σας ευχαριστώ που δείξατε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης» είχε πει χαρακτηριστικά. Δώδεκα μήνες μετά, το κλίμα έχει αλλάξει άρδην. Ο Γενς Πλότνερ, μέσω μίας συνέντευξής του στην Griechenland Zeitung, τη γερμανόφωνη εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, επικρίνει τις συνθήκες διαβίωσης στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Επισημαίνει την αργή και προβληματική διαδικασία παροχής ασύλου, ενώ αφήνει σαφέστατες αιχμές για τη χρήση της οικονομικής βοήθειας και της στήριξης σε ανθρώπινο δυναμικό που έχει λάβει η Ελλάδα.

Η υπερχρεωμένη Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή το 2015, αναλαμβάνοντας ένα δυσανάλογο βάρος της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Τότε, ήταν εμφανής η έλλειψη συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ολιγωρίες, διαφωνίες και συγκρούσεις. Ακόμα, όμως, και όταν τα χρήματα άρχισαν να συρρέουν, ο μηχανισμός αποδείχθηκε βαρέλι δίχως πάτο, όσον αφορά τη διαχείριση. Ατελείωτα εκατομμύρια έχουν δοθεί, χωρίς να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας. Απόδειξη οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν π.χ. στη Μόρια, οι οποίες και κάνουν τους πρόσφυγες να δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να έχουν πνιγεί στη θάλασσα από το να βρίσκονται εκεί, ή σε κάποιο άλλο χώρο φιλοξενίας.

«Τα τελευταία τρία χρόνια η Γερμανία έχει δώσει συνολικά 17 εκατ. ευρώ σε διμερή στήριξη για τη φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ συνολικά η ΕΕ έχει διαθέσει 1,6 δισ. Συνεπώς, δεν υπάρχει έλλειψη οικονομικής στήριξης. Επιπλέον, βοηθούμε συνεχώς την Ελλάδα με 71 αστυνομικούς και με 50 ακόμα άτομα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης.

Η ευρωπαϊκή έρευνα

Για του λόγου το αληθές, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) -κάτι σαν ευρωπαϊκός ΣΔΟΕ- ερευνά μία χορηγία ύψους 52 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας. Το ποσό αυτό αφορά πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 και αφορούσε στο προσφυγικό. Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, την οποία επικαλείται στο σχετικό δημοσίευμά του ο ιστότοπος New Europe, η υπόθεση του υπουργείου Άμυνας είναι η μόνη γνωστή περίπτωση παρατυπιών που εστάλη στην OLAF μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG HOME) για το 2017.

«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο για να προστατεύσει την εμπιστευτικότητα των εν εξελίξει και πιθανώς επακόλουθων ερευνών και δικαστικών διαδικασιών» αναφέρει το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας στην ιστοσελίδα New Europe και προσθέτει: «Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε εμπλεκόμενο πρόσωπο ή οργανισμός έχει διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας».

Αμέσως μετά και την αποκάλυψη της είδησης πως ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα για εν εξελίξει έρευνα της OLAF, πολλοί έσπευσαν να συνδέσουν την υπόθεση με το προσφυγικό. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, όμως, η έρευνα σχετίζεται με οικονομικές συναλλαγές που αφορούν μόνο τη λειτουργία του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα και δεν έχει καμία σχέση με το κομμάτι του προσφυγικού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άλλωστε, και το γραφείο του στην Αθήνα, δεν έχουν σχέση με τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, καθώς αυτά προέρχονται από την Κομισιόν και διατίθενται μέσω ειδικών ταμείων.

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών, τα σχόλια του Γερμανού πρεσβευτή έρχονται να τροφοδοτήσουν τη σχετική δημοσιότητα. «Πάνω από 20 κυβερνητικές υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα έλαβαν χρήματα από την ΕΕ, με αποσπασματικές προσεγγίσεις, στις οποίες κανένα θεσμικό όργανο δεν έχει πλήρη επίβλεψη για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα», γράφει σε ένα δημοσίευμά της η New York Times με τίτλο Following the money.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας έσπευσε να υπερασπιστεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με τα χρήματα που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Καταρχήν το 1,6 δισ. ευρώ δεν είναι ποσό το οποίο έχει ήδη εκταμιευτεί, αφορά κάλυψη αναγκών μέχρι το 2021. Ειδικά τα κονδύλια που αφορούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του συνολικού ποσού και η διαχείρισή τους έχει γίνει σύμφωνα με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι