ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η μυστηριώδης “Ολλανδή”, τα εκατομμύρια και το ένταλμα σύλληψης της Καϊλή

Η μυστηριώδης "Ολλανδή"...τα εκατομμύρια και το ένταλμα σύλληψης της Καϊλή

Σημαντικές λεπτομέρειες για το σκάνδαλο Quatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τις βελγικές αρχές να προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης. Το ένταλμα σύλληψης της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, που δημοσιεύει το POLITICO, φωτίζει αρκετές παραμέτρους.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η βελγική αστυνομία κατάσχεσε περίπου 1.500.000 ευρώ σε μετρητά, ποσό που μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή, «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» δόθηκαν στους κύριους υπόπτους για το σκάνδαλο QatarGate. «Τα σημαντικά χρηματικά ποσά καταβλήθηκαν κρυφά, σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ», αναφέρεται.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η Εύα Καϊλή τηλεφώνησε στον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος διαφθοράς, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, καθώς και σε δύο ακόμα ευρωβουλευτές, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου. Το έγγραφο περιγράφει σε γενικές γραμμές ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που εργάζεται για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Ali bin Samikh Al Marri από το 2021. Επί τόπου, σύμφωνα με το ένταλμα, το Κατάρ διεύθυνε τις επιχειρήσεις του μέσω του Παντσέρι, του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή που επίσης συνελήφθη, ομολόγησε και συνήψε συμφωνία με τις βελγικές αρχές, προκειμένου να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι

Όπως αναφέρει το ένταλμα, «ο υπουργός Εργασίας φαίνεται να είναι ο ελεγκτής των δραστηριοτήτων του κ. Παντσέρι». Συμμετείχε επίσης ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν με τον Παντσέρι και συνελήφθη τον Δεκέμβριο, με το ένταλμα να τον απεικονίζει ως τον κρίκο που συνδέει τον Παντσέρι με την Καϊλή. «Η έρευνα δείχνει ότι δόθηκαν εντολές από τον κ. Παντσέρι στον σύζυγο της κατηγορουμένης», προσθέτει το ένταλμα, αναφερόμενο στην Καϊλή.

Σύμφωνα με αυτό, ο Παντσέρι απευθυνόταν στον Τζόρτζι όταν ήθελε να κατευθύνει τη συμπεριφορά της Καϊλή. Επίσης, αναφέρει ένα περιστατικό όπου ο Παντσέρι ήταν απογοητευμένος με την Καϊλή, επειδή μιλούσε με μια μυστηριώδη φιγούρα, «την Ολλανδή». «Ο Παντσέρι επικρίνει το γεγονός ότι η Καϊλή μίλησε με την Ολλανδή», αναφέρεται στο ένταλμα, σημειώνοντας ότι ο Παντσέρι νόμιζε ότι η Ελληνίδα είχε ξεπεράσει τα όρια. «Θα ήταν καλή ιδέα να της πεις να σταματήσει», είπε ο Παντζέρι στον Τζόρτζι σύμφωνα με το έγγραφο. Πάντως, το POLITICO δεν κατάφερε να ταυτοποιήσει την ταυτότητα της “Ολλανδής”, όπως αναφέρει.

Το ένταλμα αναφέρει επίσης ότι ο Τζόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα την Καϊλή να εξοφλήσει ένα «δεύτερο διαμέρισμα» που αγόρασε στο όνομά της, αναφέροντας τη συμφωνία ως απόδειξη ότι εκείνη γνώριζε τα έσοδα του συντρόφου της από το Qatargate. Ο Τζόρτζι και η Καϊλή αρνούνται αμφότεροι ότι έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Ο δικηγόρος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη γνησιότητα του εντάλματος. Ένας δικηγόρος του Τζόρτζι αρνήθηκε να σχολιάσει και η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Κράτηση

Η Καϊλή κρατείται για περισσότερους από δύο μήνες με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – μέρος μιας εκτεταμένης έρευνας για το εάν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του Ευρωκοινοβουλίου Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι «η κύρια διοργανώτρια ή συνδιοργανώτρια της δημόσιας διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου.

Λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας του Qatargate, οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν ανακτήσει περίπου 1.500.000 ευρώ σε μετρητά από τους βασικούς υπόπτους. Αυτό περιλαμβάνει 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Καϊλή και άλλα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών. Το ένταλμα σύλληψης αναφέρει επίσης περίπου 700.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι.

Το ποσό αυτό υπολείπεται πολύ από τα «αρκετά εκατομμύρια» που αναφέρονται στο ένταλμα, υποδηλώνοντας ότι οι ύποπτοι έλαβαν πρόσθετες πληρωμές που δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί. Ερωτηθείς για τη διαφορά, ένας εκπρόσωπος του βελγικού εισαγγελέα είπε ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αξιολογήσει την πλήρη έκταση όλων των πληρωμών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο QatarGate.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, η Καϊλή είπε ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες. «Η κατηγορούμενη αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Παντσέρι και ότι στο παρελθόν είχαν περάσει από το διαμέρισμά της βαλίτσες με χρήματα», αναφέρεται στο ένταλμα.

Ο δικηγόρος της Καϊλή, αργότερα είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι αυτή διέταξε τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. «Μόλις συνειδητοποίησε την ύπαρξη των χρημάτων και ένιωσε ότι ήταν ένα τοξικό τέρας, το οποίο έπρεπε να απομακρύνει αμέσως από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, ζήτησε από τον πατέρα της να πάει τη βαλίτσα σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες, όπου τα χρήματα θα παραλαμβανόταν από τον πραγματικό τους ιδιοκτήτη», είπε σε δήλωσή του στα τέλη Ιανουαρίου. Ωστόσο, στο ένταλμα εκφράζεται διαφορετική άποψη: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι