Quantcast
Η ώρα των δικηγόρων για τον Λιγνάδη – Κόντρες στη Βουλή για την Μενδώνη - slpress.gr
Η ώρα των δικηγόρων για τον Λιγνάδη – Κόντρες στη Βουλή για την Μενδώνη, slpress

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στην υπόθεση Λιγνάδη, αλλά και γενικότερα οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση στον καλλιτεχνικό χώρο. Την ίδια ώρα άρχισε και η συγκρουση των συνηγόρων στην υπόθεση του σκηνοθετη-ηθοποιού, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται στη ΓΑΔΑ μέχρι την απολογία του.

Με την ανάληψη της υπεράσπισης Λιγνάδη και από τον γνωστό ποινικολόγο Αλέξη Κούγια άνοιξε και η συζήτηση για μεταφορά της απολογίας του κατηγορουμένου από την Τετάρτη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο του τριημέρου, για την Πέμπτη. Το αίτημα αυτό, το οποίο ανακοινώθηκε αρχικά από τον νέο συνήγορό του αναμένεται να υποβάλλει αύριο, αυτοπροσώπως, και ο ίδιος ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού.

Στην Εισαγγελία θα μεταβούν την Τετάρτη και οι συνήγοροι του 35χρονου που πρώτος κατήγγειλε με συνέντευξή του ότι βιάστηκε, σε ηλικία 19 ετών, από τον κατηγορούμενο Δημήτρη Λιγνάδη. Οι ίδιοι ανακοίνωσαν ότι την Δευτέρα κατέθεσαν καταγγελία του εντολέα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και έτσι αύριο θα γνωστοποιήσουν στους εισαγγελικούς λειτουργούς τα στοιχεία του, ώστε να τεθεί στη διάθεση των αρχών.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα οδηγηθεί το πρωί της Τετάρτης στο γραφείο της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας με τη συνοδεία του Αλέξη Κούγια, προκειμένου να ζητήσει προθεσμία μίας ημέρας για την απολογία του, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση επί της δικογραφίας και να συγκροτήσει με τον νεοδιορισθέντα συνήγορο του, την υπερασπιστική άμυνα του.

Η υπεράσπιση Λιγνάδη

Μετά από αυτό, είναι πιθανό η απολογία Λιγνάδη να δοθεί την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία λήγει και το όριο των πέντε ημερών από την σύλληψη, για την έκδοση απόφασης σχετικά με την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου. Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί πάντως στη Βουλή και η συζήτηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός για τον δημόσιο πολιτικό λόγο με αφορμή την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Κούγιας είναι πλέον μόνος στην υπεράσπιση του καλλιτέχνη, αφού ο αρχικά διορισθείς συνήγορος Νίκος Γεωργουλέας ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι λύθηκε η συνεργασία του με τον κατηγορούμενο. Στις πρώτες δηλώσεις του πάντως, ο γνωστός ποινικολόγος  υπαινίχθηκε ότι πίσω από την υπόθεση του εντολέα του κρύβεται πολιτική σκοπιμότητα, κάτι στο οποίο επέμεινε και στη σημερινή ανακοίνωσή του.

Στη γραπτή δήλωσή του, ο Αλέξης Κούγιας αναφέρει ότι δεν βρήκε στην δικογραφία εκείνα «τα αποδεικτικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή, καθώς και της εκδόσεως εντάλματος συλλήψεως» εις βάρος του εντολέα του. Παραλλήλως αποκαλεί «χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστες προσωπικότητες» όσα περιγράφονται στις δύο μηνύσεις και αναφέρει ότι οι «δήθεν μάρτυρες”» ουσιαστικά είναι «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους».

Ο γνωστός ποινικολόγος επιχειρεί να αποδομήσει και την αξιοπιστία της 40χρονη μάρτυρα, για την προσωπικότητα της οποίας αναφέρει ότι «είναι γνωστή στον χώρο του θεάτρου» και που, όπως σημειώνει, «ομολογεί ότι ήταν αθεράπευτα ερωτευμένη και είχε σεξουαλική σχέση με τον κύριο Λιγνάδη, ενώ ήταν δεσμευμένη…».

Οι αντιδράσεις

Στην ίδια γραπτή δήλωση γίνεται λόγος για κατασκευή υποθέσεων με σκοπιμότητα. Αναφέρεται μάλιστα ότι η υπόθεση τού εντολέα του έχει στόχο την κ. Μενδώνη, «η οποία είναι η μόνη αρμόδια υπουργός για την απεμπλοκή τής τεράστιας επενδύσεως στο Ελληνικό, ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των δήθεν αρχαιολογικών ευρημάτων και να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτή η τεράστια επένδυση».

Οι δηλώσεις Κούγια προκάλεσαν την αντίδραση του συνηγόρου ενός από τους μηνυτές του Λιγνάδη, αλλά και ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου. Ο Γιάννης Βλάχος, συνήγορος του 25χρονου που η μήνυση του οδήγησε τον καλλιτέχνη ενώπιον της Δικαιοσύνης μίλησε για «απελπισία και ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων», που όμως «δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο για να δηλητηριαστεί περαιτέρω ο Έλληνας πολίτης που παρακολουθεί με τρόμο και απέχθεια όσα δυστυχώς συνέβησαν και αποκαλύπτονται καθημερινά».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «ο ισχυρισμός πως ο εντολέας του, Σουηδός πολίτης, έχει πολιτικά κίνητρα, προσβάλλει τη νοημοσύνη και τη Δικαιοσύνη», για την οποία υπογραμμίζει ότι «ενήργησε με αποφασιστικότητα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου». Υποστηρίζει επίσης ότι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός «επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να αποθαρρύνει θύματα και μάρτυρες». Αντιδράσεις από πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, και όχι μόνο, υπάρχουν όμως και για τον ισχυρισμό του κ. Κούγια ότι οι «δήθεν μάρτυρες» ουσιαστικά είναι «”επαγγελματίες” ομοφυλόφιλοι».

Άγρια κόντρα για την Μενδώνη

Την ίδια ώρα συνεχίζεται και η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, με την αντιπολίτευση να επιμένει ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη και να ζητά την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, δείχνοντας παραλλήλως και τον πρωθυπουργό. Το απόγευμα, ένταση, ενδεικτική του κλίματος που αναμένεται στη συζήτηση της Πέμπτης, επικράτησε για το θέμα και στη Βουλή ανάμεσα στον Γιάννη Ραγκούση και τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Υπόθεση Λιγνάδη: Ο Κούγιας προαναγγέλλει μηνύσεις και αγωγές

Ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη από την κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού στην υπόθεση Λιγνάδη, απαντώντας στη κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα, άλλωστε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Ραγκούσης, είχε ζητήσει και πάλι την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη, επισημαίνοντας ότι δεν προσέφυγε άμεσα στη Δικαιοσύνη, αλλά και ότι με τροπολογία κατάργησε τον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί επί ΣΥΡΙΖΑ για την θέση του διευθυντή της πρώτης Σκηνής της χώρας για να διορίσει τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αντέτεινε ότι η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε την ίδια ημέρα με την ανώνυμη συνέντευξη- καταγγελία κατά του Λιγνάδη την παραίτηση του, ενώ σχετικά με τις αναφορές του Γιάννη Ραγκούση γιατί δεν έγινε κατ’ οίκον έρευνα και άρση των τηλεφωνικών συνομιλιών του κατηγορούμενου είπε ότι «αυτή η κυβέρνηση τέτοιες εντολές δεν πρόκειται να δώσει».

Κριτική στην κυβέρνηση για την υπόθεση Λιγνάδη άσκησαν όμως και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον Κώστα Σκανδαλίδη του ΚΙΝΑΛ να τονίζει ότι «από το περιρρέον κλίμα των ημερών είναι εμφανές ότι η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για το διορισμό του κ. Λιγνάδη, την καθυστερημένη αντίδραση και τη προσπάθεια συγκάλυψης εκ των υστέρων, είναι σαφής, αντικειμενική και δυστυχώς δεν έχει αναληφθεί».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υπογράμμισε ότι η υπουργός Πολιτισμού έχει ευθύνη για τον διορισμό Λιγνάδη, ωστόσο όπως είπε, «το πρόβλημα δεν είναι η παραίτηση της, αλλά το πλαίσιο που παράγει δράστες και επιβάλλει τη σιωπή». Έντονα επικριτικός ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, ο οποίος επισήμανε ότι «επί 11 ημέρες, παρά τη μήνυση κατά του κ. Λιγνάδη, η κ. Μενδώνη έκανε ότι δεν καταλάβαινε τίποτα».

Με την υπουργό τα έβαλε όμως και ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Ant1, ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι αν του το επιτρέψει ο εντολέας του, επιθυμεί να μηνύσει την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη! Αιτία βέβαια, όπως εξήγησε, είναι ο χαρακτηρισμός «επικίνδυνος άνθρωπος» που του απέδωσε στη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε λίγες ώρες πριν τη σύλληψη του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι