Η “απείθαρχη” Αμερική – Ένας στους τρεις δεν θα συμμορφωθεί σε νέο lockdown

Η "απείθαρχη" Αμερική – Ένας στους τρεις δεν θα συμμορφωθεί σε νέο lockdown

Διχασμένη εμφανίζεται η αμερικανική κοινωνία στο θέμα των μέτρων διαχείρισης του κορωνοϊού, την ώρα που το επιστημονικό επιτελείο του Τζο Μπάιντεν συζητά για το ενδεχόμενο ενός lockdown τεσσάρων έως έξι εβδομάδων. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα της γνωστής εταιρείας Gallup, η οποία διεξάχθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου σε περίπου τρεις χιλιάδες Αμερικανούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα έμενε στο σπίτι για ένα μήνα αν υπήρχε τέτοια σύσταση από τις Αρχές, για τη μείωση της μετάδοσης του ιού. Το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μικρότερο σε σχέση με την περίοδο του Μαρτίου-Απριλίου, οπότε και το 67% δήλωνε ότι θα συμμορφωνόταν με ένα lockdown.

Αντίθετα, το ποσοστό αυτών που δήλωναν τότε ότι δεν είχαν διάθεση συμμόρφωσης αυξήθηκε από το 15% (τέλη Μαρτίου) στο 33%. Παρομοίως, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η “καλύτερη συμβουλή για τους υγιείς είναι να μείνουν στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο” έχει μειωθεί από το 87% στο 64%.

Επίσης, εκείνοι που δηλώνουν ότι είναι «κάπως πιθανό» να συμμορφωθούν φτάνουν το 18%, έναντι 30% που ήταν στα μέσα Μαρτίου. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν την κόπωση που έχει επέλθει στις ΗΠΑ αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα. Κατά την Gallup, η συντριπτική πλειονότητα των “απείθαρχων” πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Δεν “πείθονται” από τα lockdown

Πέραν αυτού, ένα μεγαλύτερο ποσοστό, συνολικά, των Αμερικανών –οκτώ στους 10 για την ακρίβεια– νιώθουν ότι είναι σε θέση πλέον να προστατευθούν από τυχόν μόλυνση με τον ιό, όταν κυκλοφορούν. Η χρήση μάσκας συγκαταλέγεται στα βασικά “όπλα” που τροφοδοτούν αυτή την αυτοπεποίθηση, γεγονός που προκύπτει και στο ότι σχεδόν όλοι φορούν μάσκα πια, έναντι του 51% που φορούσαν στα μέσα Απριλίου.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως για την τήρηση “ακραίων αποστάσεων”. Οι πολίτες που δηλώνουν ότι απομονώνονται σε μεγάλο βαθμό από συγγενείς και οικογενειακά πρόσωπα είναι αρκετά λιγότεροι τον Οκτώβριο, ήτοι περίπου 38%, σε σχέση με τον Απρίλιο που ήταν 69%. Αντίστροφα, εκείνοι που απομονώνονται ελάχιστα ή καθόλου αυξήθηκαν από το 20% το Μάρτιο στο 35% τον Οκτώβριο.

Τέλος, ένας στους δύο Αμερικανούς αναφέρει ότι αποφεύγει συγκεντρώσεις και δημόσιους χώρους, έναντι οκτώ στους 10 το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Όπως σημειώνει η Gallup, «η μειωμένη προθυμία των Αμερικανών να μείνουν σπίτι δεν αντανακλά έλλειψη ανησυχίας για την πανδημία». Κι αυτό γιατί το 61%, έναντι 40% τον Απρίλιο, θεωρεί ότι πράγματι η κατάσταση επιδεινώνεται στις ΗΠΑ. Σε σταθερά επίπεδα παραμένει, άλλωστε, η ανησυχία ότι μπορεί οι ίδιοι ή κάποιο οικογενειακό τους πρόσωπο να κολλήσει τον κορωνοϊό.

Στο τελικό της συμπέρασμα, η αμερικανική εταιρεία εκτιμά ότι «με δεδομένες αυτές τις δυναμικές, τα εθελοντικά ή και υποχρεωτικά lockdown 30 ημερών, αν προταθούν από τους ειδικούς δημόσιας υγείας, ενδεχομένως να μην είναι τόσο αποτελεσματικά στο να κρατήσουν τον κόσμο σπίτι, όσο ήταν στην αρχή της πανδημίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι