ΘΕΜΑ

Η σκοτεινή πλευρά του βασιλιά του Playboy – Ο Χέφνερ και τα “κουνελάκια” του

Η σκοτεινή πλευρά του βασιλιά του Playboy – Ο Χέφνερ και τα "κουνελάκια" του, Μαριάννα Στίκα

Τον χορό των αποκαλύψεων για τον Χιου Χέφνερ ανοίγει η τελευταία σύζυγος του Κρίσταλ Χάρις, με τα απομνημονεύματα της που μόλις κυκλοφόρησαν, με τίτλο “Only Say Good Things: Surviving Playboy and Finding Myself”. Έχουν περάσει εφτά χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή του Playboy Χιου Χέφνερ.

Τα “κουνελάκια” που τον πλαισίωναν μέχρι και το τέλος της ζωής του είναι αυτά που πραγματοποιούν τη δεύτερη νεκρολογία του. Και αν κρίνουμε από αυτά που λένε, ο νεκρός δεν δεδικαίωται. Οι δεκάδες μαρτυρίες από γυναίκες που σχετίστηκαν με το θρυλικό περιοδικό, ένα ντοκιμαντέρ, δυο βιβλία και εφτά στο σύνολο podcast, αποκαλύπτουν μια κουλτούρα ναρκωτικών και κακοποίησης, φωτίζοντας την αυτοκρατορία του Playboy και τον ιδρυτή της από άλλη γωνία.

Η Κρίσταλ Χάρις γνώρισε τον Χέφνερ σε ένα πάρτι για το Halloween στην περιβόητη έπαυλη και έμεινε μαζί του μέχρι τον θάνατο του δέκα χρόνια αργότερα. Παρόλα αυτά τον χαρακτηρίζει ως έναν μισογύνη, νάρκισσο που ήθελε να ελέγχει τη ζωή της. Περιγράφει λεπτομερώς το πρώτο βράδυ που πέρασαν μαζί, καθώς της πρότεινε να πάρει μέρος σε ομαδικό σεξ μαζί του. Ήταν μόλις 21 και εκείνος την περνούσε 60 ολόκληρα χρόνια. «Το σεξ ήταν περίεργο και ρομποτικό. Σαν ο Χεφ να έκανε απλώς τις κινήσεις του για κάτι που κάποτε ήταν διασκεδαστικό και σέξι. Ή ίσως δεν ήταν ποτέ διασκεδαστικό και σέξι».

Όπως είπε, δεν υπήρξε φιλί, ρομαντισμός ή συναισθηματική οικειότητα σε εκείνη την κρεβατοκάμαρα, ούτε την πρώτη νύχτα, ούτε τα επόμενα βράδια, κατά τη διάρκεια της σχέσης της με τον Χέφνερ. «Ήταν πάντα μια καλά οργανωμένη και καλά σκηνοθετημένη ακολουθία γεγονότων που πήγαινε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κάθε φορά», ανέφερε η Κρίσταλ. «Μάζευα κορίτσια από το πάρτι και τα έφερνα επάνω. Αλλάζαμε στη στολή για τη δουλειά: Μεταξωτές πιτζάμες. Το σβήσιμο των φώτων. Η μουσική. Το πορνό. Το μοίρασμα του τσιγάρου. Και μετά το σεξ».

Είπε ότι στην πραγματικότητα προτιμούσε το ομαδικό σεξ από το να μείνει μόνη μαζί του, ενώ ισχυρίστηκε ότι έπαιρνε τόσα μικρά, μπλε χαπάκια που είχε χάσει την ακοή του και έπαιζε πάντα το ίδιο τραγούδι της Μαντόνα. Τόσο αυτή ίσο και άλλες κοπέλες που ζούσαν στην έπαυλη όφειλαν να ακολουθήσουν μια σειρά αυστηρών κανόνων, όπως τί ώρα θα ξυπνήσουν, τί θα φάνε, πώς θα ντυθούν, τί χρώμα μαλλί θα έχουν και τί ώρα θα επιστρέψουν το βράδυ. Της υπαγόρευε ακριβώς ποια απόχρωση βερνικιού νυχιών έπρεπε να φορά και τη χτυπούσε απαλά στο κεφάλι, όταν φαινόταν η ρίζα της στα πλατινέ μαλλιά της.

«Γνώρισα τον Χιου και με έκανε να πιστέψω πως ανήκα στην έπαυλη. Ήρθε η στιγμή που ένιωθα φυλακισμένη, αλλά δεν είχα που να πάω» ανέφερε το πρώην “κουνελάκι”. Η Κρίσταλ είπε ότι ο χρόνος που πέρασε στην έπαυλη «την κατέστρεφε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», σημειώνοντας ότι το ακίνητο φέρεται να επηρέαζε και την υγεία της: «Το σπίτι κυριολεκτικά με αρρώστησε. Ήταν μια εντυπωσιακή έπαυλη, αλλά με τον καιρό, είδα ότι αυτό το μέρος δεν καθαριζόταν τόσο καλά και υπάρχει μούχλα. Απλώς έμοιαζε παρατημένο και αηδία μετά από λίγο. Όλα ήταν μουχλιασμένα και σκονισμένα και ήταν απλώς συσσωρευμένα στο κέντρο της έπαυλης».

“Βραδιές γουρουνιών” 

Ένα από τα αξιομνημόνευτα μέρη του αρχοντικού ήταν ο ζωολογικός κήπος, στον οποίο υπήρχαν εξωτικά ζώα όπως παγώνια και μαϊμούδες. Ωστόσο, η Κρίσταλ είπε ότι τα κατοικίδια έκαναν φρικτούς θορύβους όλες τις ώρες που ήταν πολύ ενοχλητικοί. «Ακόμη και με το παράθυρο κλειστό, μπορούσα να ακούσω τις παραπονεμένες φωνές τους στο μυαλό μου.”Βοήθεια, βοήθεια”, φώναξαν και έκλαιγαν», γράφει στο βιβλίο. «Τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε». Σε κάτι που μόνο ως ειρωνεία θα μπορούσε να περιγραφεί, η ίδια εξομολογείται στο βιβλίο της ότι η τελευταία επιθυμία του Χέφνερ ήταν να μην τον κακολογήσει και να μιλήσει θετικά δημόσια για εκείνον.

Μια ακόμα πρώην σύντροφος του και πρωταγωνίστρια στο ριάλιτι του, η 43χρονη σήμερα Χόλι Μάντισον, έγραψε για όλα όσα έζησε στο βιβλίο της “Down the Rabbit Hole”. Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι ο Χέφνερ την έκρινε ασταμάτητα προκαλώντας της σωματική δυσμορφία. Ένιωσε διχασμένη όταν πέθανε και παραδέχτηκε ότι δεν ένιωσε ανακούφιση, καθώς είχε ήδη απεγκλωβιστεί από τον τρόπο ζωής των Playmate. Η Χόλι συνεργάστηκε με τη συνάδελφό της πρώην Playmate, Μπρίτζετ Μαρκουάρντ, για ένα podcast, που ονομάζεται “Girls Next Level”. «Το σεξ το θεωρούσαμε ως μια αγγαρεία που έπρεπε να κάνουμε, αλλιώς θα μας διώξουν από το σπίτι», εξήγησαν. «Και όλες ήθελαν να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Στο ντοκιμαντέρ δέκα επεισοδίων “Secrets of Playboy” ο πρώην μπάτλερ του Χέφνερ αποκάλυψε ότι ο εκατομμυριούχος διοργάνωνε στην έπαυλή του «βραδιές γουρουνιών», όπως τις αποκαλούσε, στις οποίες προσκαλούσε ιερόδουλες για να κάνουν σεξ με τους διάσημους φίλους του και τους κινηματογραφούσε κρυφά. Ο μεγιστάνας φέρεται να είχε κρυφές κάμερες σε κάθε δωμάτιο στην έπαυλή του στο Λος Αντζελες, ενώ ακόμα και στον κήπο υπήρχαν κρυμμένα μικρόφωνα.

Πρώην κουνελάκια” των δεκαετιών 1970-1980 παραδέχτηκαν πως πολλές γυναίκες είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στα κλαμπ του Playboy ακόμα και στην έπαυλη. Ο ίδιος ο Χέφνερ είχε πληρώσει αρκετές γυναίκες, ώστε να εξασφαλίσει την σιωπή τους, μιας και όπως έλεγε «δεν ήθελε μπλεξίματα με την αστυνομία». Η Σούζι Κράμπαχερ, πρώην Playmate, ισχυρίζεται ότι ήταν ο ίδιος ο Χιου Χέφνερ που την νάρκωσε και τη βίασε όταν ήταν 18 ετών, ενώ υποστηρίζει πως η απάντηση που έλαβε από τους υπεύθυνους του περιοδικού όταν τους αποκάλυψε την σεξουαλική κακοποίησή της ήταν «μη δίνεις σημασία, δεν έγινε και κάτι». Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, πολλές γυναίκες ναρκώνονταν και βιάζονταν, ενώ ήταν συστηματικό το bullying για την εμφάνιση και το βάρος τους.

Δηλώσεις υπέρ του Χέφνερ

Η σημερινή διοίκηση του Playboy έχει επιχειρήσει να αποστασιοποιηθεί από τα προταγμένα του Χέφνερ. «Το σημερινό Playboy δεν είναι το Playboy του Χιου Χέφνερ. Εμπιστευόμαστε και επιβεβαιώνουμε αυτές τις γυναίκες και τις ιστορίες τους και υποστηρίζουμε σθεναρά όλα εκείνα τα άτομα που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους», ανέφερε η διεύθυνση του περιοδικού σε μια δήλωση.

Αντιθέτως, η δεύτερη πρώην σύζυγος του Χέφνερ Κίμπερλι (μητέρα των δυο εκ των τεσσάρων παιδιών του) τον υπερασπίστηκε με μια δήλωσή της. Κατηγόρησε την Κρίσταλ ότι τον «εκμεταλλεύτηκε τα τελευταία χρόνια της ζωής του για να κερδίσει χρήματα και δόξα Λυπάμαι, κυρίως, που τέτοιες ιστορίες απομακρύνουν το φως από αληθινά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και ελπίζω με τον καιρό όσοι λένε ψέματα για να δυσφημήσουν τον Χιου θα βρουν ειρήνη στη ζωή τους», είπε η Κίμπερλι. Σε ανοιχτή επιστολή στο περιοδικό People, εκατοντάδες πρώην “κουνελάκια” του Playboy, πρώην σύντροφοι και υπάλληλοι επίσης τάσσονται υπέρ του Χέφνερ…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι