ΘΕΜΑ

“Η σκύλα πέθανε” – Η συγκλονιστική ιστορία της Τζίπσι Ρόουζ

"Η σκύλα πέθανε" – Η συγκλονιστική ιστορία της Τζίπσι Ρόουζ, Μαριάννα Στίκα

Γείτονες και φίλοι έβλεπαν συχνά την Τζίπσι Ρόουζ, με τη μητέρα της, να κάνουν την καθημερινή τους βόλτα. Το κορίτσι ήταν καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι, χλωμό και αδύνατο, με σαπισμένα δόντια και καθετήρα σίτισης. Τα τεράστια παραμορφωτικά γυαλιά του δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο τον ακριβή υπολογισμό της ηλικίας του. Όπως και να είχε, όλοι ένιωθαν συμπόνια για το πολύπαθο κορίτσι, αλλά και θαυμασμό για τη μητέρα της, Ντίντι, η οποία δεν την άφηνε λεπτό από κοντά της. Άγρυπνος φρουρός έσπρωχνε το καροτσάκι, ενώ κουβαλούσε διαρκώς μαζί της και μια φιάλη οξυγόνου με ρινική κάνουλα.

Η Ντίντι Ρόουζ θεωρείτο πρότυπο μητέρας. Μια 48χρονη ακούραστη, χωρισμένη γυναίκα που είχε αφιερώσει όλη της τη ζωή στην φροντίδα της κόρης της. Ήταν φροντιστής πλήρους απασχόλησης για εκείνη. Είχε πολλούς φίλους, χαμογελούσε διαρκώς και όλοι την περιέγραφαν ως έναν καλόκαρδο άνθρωπο. Ήταν πάντα πρόθυμη να μιλήσει για την ασθένεια της κόρης της, ή μάλλον τις ασθένειες της. Αράδιαζε ολόκληρη λίστα από παθήσεις: γενετικά προβλήματα, μυϊκή δυστροφία, επιληψία, άσθμα, υπνική άπνοια, προβλήματα στα μάτια. Συνήθιζε να διηγείται ότι η Τζίπσι ήταν έτσι από μωρό, ότι είχε νοσηλευτεί στην εντατική ως νεογνό και ότι είχε λευχαιμία και εγκεφαλική βλάβη.

Ο πρώην σύζυγος της και πατέρας της Τζίπσι τις είχε εγκαταλείψει και είχε αρνηθεί να βοηθήσει οικονομικά, ακόμα και όταν έχασαν όλα τους τα υπάρχοντα στον τυφώνα Κατρίνα. Πλέον, έχει φύγει από τη ζωή. Και όμως είχαν καταφέρει να ορθοποδήσουν με τη βοήθεια αγνώστων που είχαν ευαισθητοποιηθεί και είχαν βάλει το χέρι στην τσέπη. Έτσι η Ντίντι δεν εργαζόταν. Είχε αναλάβει και την κατ’ οίκον εκπαίδευσή της κόρης της, μιας και οι τακτικές επισκέψεις της μικρής στο νοσοκομείο δεν της επέτρεπαν να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του σχολείου. Η Ντίντι άλλωστε έλεγε σε όλους ότι η κόρη της έχει το μυαλό ενός 7χρονου παιδιού, αδυνατώντας να ακολουθήσει το πρόγραμμα σπουδών συνομηλίκων της.

Μητέρα και κόρη ζούσαν στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητές στην τοπική κοινωνία. Το σπίτι τους ήταν προσφορά μιας χριστιανικής ΜΚΟ, με ειδικά φτιαγμένη ράμπα για να ανεβαίνει το καροτσάκι της Τζίπσι ως την είσοδο και μια μπανιέρα τζακούζι για να ανακουφίζει το σώμα της. Τα καλοκαιρινά βράδια η Ντίντι έστηνε έναν προτζέκτορα δίπλα στο σπίτι και τα φτωχά παιδιά της γειτονιάς πήγαιναν να δουν ταινίες. Η προβολή δεν ήταν δωρεάν. Χρέωνε τους μικρούς θεατές, ωστόσο το ποσό ήταν μικρό και τα χρήματα θα πήγαιναν στις θεραπείες της Τζίπσι. Εξάλλου, όλοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν, είτε προσφέροντας τον χρόνο τους, είτε δίνοντας κάποια χρήματα στη Ντίντι.

«Η σκύλα πέθανε»

Όλα άλλαξαν ξαφνικά στις 14 Ιουνίου του 2015, όταν στην σελίδα της Ντίντι στο Facebook εμφανίστηκε μια παράξενη και ανατριχιαστική ανάρτηση: «Η σκύλα πέθανε». Μετά από καταγγελίες και τηλεφωνήματα ανήσυχων φίλων η αστυνομία επισκέφτηκε το σπίτι και ανακάλυψε το πτώμα της Ντίντι, η οποία είχε μαχαιρωθεί 17 φορές στο κρεββάτι της. Όταν έγινε γνωστή η είδηση, εκτός από το σοκ και την απορία για το ποιος θα μπορούσε να έχει διαπράξει τέτοιο ειδεχθές έγκλημα, οι περισσότεροι σκέφτηκαν την ανήμπορη άρρωστη κόρη που άφηνε πίσω της η άτυχη γυναίκα. Το κορίτσι το οποίο είχε εξαφανιστεί και πολλοί υπέθεταν ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής του δράστη.

Ήταν τεράστιο το σοκ όταν γνωστοποιήθηκε η εμπλοκή της ίδιας της κόρης στον φόνο της μητέρας της. Όπως αποδείχθηκε ήταν εκείνη που είχε ενθαρρύνει τον σύντροφο της Νίκολα Γκόντζον να την σκοτώσει για λογαριασμό της. Το ζευγάρι είχε γνωριστεί μέσω μιας χριστιανικής ιστοσελίδας. Ήταν τρία χρόνια ζευγάρι, δίχως να το γνωρίζει κανείς! Οι δικηγόροι του Γκόλντιν ισχυρίστηκαν πως ο νεαρός άνδρας είχε μειωμένες νοητικές ικανότητες και ότι απλά ήθελε να βοηθήσει την φίλη του να απελευθερωθεί από τη μητέρα της, η οποία την βασάνιζε.

Η νεαρή γυναίκα πράγματι παραδέχτηκε στην αστυνομία τα πάντα, εξηγώντας ότι δεν άντεξε πια την κακοποίηση της μητέρας της που είχε αρχίσει από τότε που εκείνη ήταν μωρό. Η ιστορία έγινε ακόμα πιο περίεργη, όταν η Τζίπσι εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες, δίχως το αναπηρικό καροτσάκι της. Περπατούσε κανονικά! Είχαν, μάλιστα, ξεκινήσει να βγαίνουν και τα μαλλιά της. «Όλα ήταν απάτη» είπε στην αστυνομία, «η μητέρα μου με ανάγκαζε να την υπακούω και να παριστάνω την άρρωστη». Όπως αποδείχθηκε η τελευταία έπασχε από το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου.

Εμφανίστηκε και ο πατέρας του κοριτσιού, ο οποίος ούτε τις είχε εγκαταλείψει, ούτε νεκρός ήταν. Ζούσε και μάλιστα έστελνε κάθε μήνα ανελλιπώς στην πρώην σύζυγο του ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, αλλά και ότι άλλο του ζητούσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τζίπσι ήταν υγιής όταν γεννήθηκε. «Όταν το μωρό ήταν τριών μηνών, η Ντίντι μας έπεισε ότι είχε υπνική άπνοια και θα σταματούσε να αναπνέει τη νύχτα. Τότε ήταν που άρχισε να την πηγαίνει στο νοσοκομείο. Οι γιατροί δεν κατάφεραν να βρουν τίποτα, παρά τους τρεις γύρους εξετάσεων και ένα μόνιτορ ύπνου. Η πεποίθηση ότι η Τζίπσι ήταν ένα άρρωστο παιδί επικράτησε», διηγήθηκε.

Έκτοτε τα ψέματα εντάθηκαν. Η Ντίντι είχε δουλέψει ως βοηθός νοσοκόμου και μπορούσε να εξηγεί στον περίγυρο της με ιατρικές ορολογίες τα όλο και πιο μπερδεμένα προβλήματα υγείας, λέγοντας ότι η Τζίπσι είχε ένα γενετικό ελάττωμα. Πολλά από τα προβλήματα υγείας της ισχυριζόταν ότι προέρχονταν από αυτό… Η Ντίντι υποχρέωσε την κόρη της να μην περπατά, την υπέβαλε σε δεκάδες περιττές χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ της κατέστρεψε τα δόντια και τις ξύριζε κάθε μέρα τα μαλλιά.

Η εξομολόγηση της Τζίπσι Ρόουζ 

Μετά τη σύλληψη του ζευγαριού, η Τζίπσι Ρόουζ Μπλάνσαρντ δήλωσε ένοχη και το 2016 καταδικάστηκε σε 10ετή ποινή κάθειρξης, με δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους στα οκτώ έτη. Ο σύντροφος της από την άλλη μεριά, καταδικάστηκε σε ισόβια. Τη δίκη παρακολούθησαν εκατομμύρια θεατές στην τηλεόραση. Εκεί η Τζίπσι περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την καθημερινή κακοποίηση που είχε υποστεί όλη της τη ζωή, ώστε η μητέρα της να εισπράττει συμπόνοια, προσοχή και μεγάλα χρηματικά ποσά. Είπε πως είχε αρκετές φορές προσπαθήσει να το σκάσει, φτάνοντας σε σημείο να απειλήσει τη μητέρα της ακόμα και με όπλο. Κάθε φορά, όμως, εκείνη την υποχρέωνε να επιστρέψει και μετά την τιμωρούσε για την απειθαρχία της.

Η ιστορία της Τζίπσι Ρόουζ υπήρξε θέμα πολλών δημοσιογραφικών εκπομπών, αλλά και τηλεταινιών, όπως: “Mommy Dead and Dearest” και του “The Act”, μιας σειράς που αποτελείται από οκτώ επεισόδια και κέρδισε βραβείο Emmy.

Πλέον είναι ελεύθερη ύστερα από οκτώ χρόνια στη φυλακή. Είχε φροντίσει να δώσει δεκάδες συνεντεύξεις λίγο πριν την αποφυλάκιση της, χαρακτηρίζοντας την δολοφονία λάθος. «Νόμιζα ότι ο φόνος ήταν η μόνη λύση», είπε. Έχει αρχίσει μάλιστα να μετατρέπεται σε δημοφιλή προσωπικότητα των social media. Έχει πλέον πάνω από δέκα εκατομμύρια ακολούθους. Μεταξύ όλων των άλλων, μοιράζεται και στιγμιότυπα από την προσωπική της ζωή και τον σύζυγο της Ράιν Σκοτ Άντερσον, τον οποίο παντρεύτηκε ενώ βρισκόταν στη φυλακή: «Ένα φιλί παραμονή Πρωτοχρονιάς με τον σύζυγό μου», έγραψε λίγο πριν τον ερχομό του νέου χρόνου. Σύντομα, μάλιστα, θα κυκλοφορήσει το βιβλίο της, αλλά και δυο ακόμα ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι