Η τραγωδία με τα μάτια των ξένων

Η τραγωδία με τα μάτια των ξένων

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων καλύπτουν από την πρώτη στιγμή με εκτενή ρεπορτάζ την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, με το Reuters να στέλνει αλλεπάλληλα επικαιροποιημένα τηλεγραφήματα και το AFP να έχει τις πυρκαγιές πρώτο θέμα στην σημερινή επισκόπησή του.

Το Reuters επισημαίνει ότι η πυρκαγιά που έπληξε το Μάτι είναι με απόσταση η χειρότερη που σημειώνεται στην Ελλάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην νότια Πελοπόννησο τον Αύγουστο του 2007, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Τονίζει επίσης ότι ένα από τα νεαρότερα θύματα πιστεύεται ότι είναι ένα μωρό έξι μηνών το οποίο πέθανε από την εισπνοή καπνού.

Εκτενής είναι η κάλυψη της τραγωδίας και από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο αναφέρει τον τελευταίο απολογισμό των θυμάτων και επικεντρώνει στην είδηση για τους 26 νεκρούς που βρέθηκαν σήμερα το πρωί σε πολύ μικρή απόσταση, περίπου 30 μέτρων, από την ακτή στο Μάτι. Φωτορεπόρτερ του AFP, που βρίσκεται στον τόπο της τραγωδίας επισημαίνει το γεγονός, ότι οι νεκροί βρέθηκαν αγκαλιασμένοι σε πολύ μικρή απόσταση από την θάλασσα στην οποία δεν κατάφεραν να φτάσουν για να σωθούν.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μεταδίδει τον τελευταίο απολογισμό των θυμάτων από την τραγωδία επικαλούμενο το ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημειώνει ότι η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν Ρώσοι πολίτες μεταξύ των τραυματιών ή των νεκρών.

Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua καλύπτει επίσης με επικαιροποιημένα τηλεγραφήματα την τραγωδία, επισημαίνοντας και αυτό την είδηση για το μωρό έξι μηνών που πέθανε από την εισπνοή καπνού.

Ο γερμανικός τύπος

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική απασχολούν από χθες όλα τα γερμανικά μέσα. H εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε υποψίες για εμπρησμό και διέταξε τη μεταφορά πυροσβεστικών, αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων από άλλες περιοχές της Ελλάδας στην Αθήνα».

Το περιοδικό Focus με τίτλο «Τουλάχιστον 50 νεκροί σε πυρκαγιές στην Ελλάδα» επισημαίνει στην ιστοσελίδα του ότι «εδώ και μέρες οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλές» και ότι «λόγω των ισχυρών ανέμων και της παρατεταμένης ξηρασίας τα δάση πιάνουν εύκολα φωτιά που μεταδίδεται αστραπιαία από το ένα σημείο στο άλλο».

Η Stuttgarter Zeitung παρατηρεί ότι οι χειρότερες ζημιές σημειώθηκαν στην Ραφήνα και το Μάτι, το οποίο όπως γράφει η εφημερίδα έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς». Την ίδια ώρα το Der Spiegel αναφέρεται στους τραυματίες που ξεπερνούν τους 150, αλλά και στην συμβολή ψαράδων και Ακτοφυλακής στην διάσωση 700 ανθρώπων.

Τα γερμανικά κανάλια

Με ρεπορτάζ για τον πύρινο όλεθρο στην Αττική ξεκίνησαν τα πρωινά δελτία ειδήσεων του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Η ανταποκρίτρια του ARD στην Αθήνα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί, την αύξηση των θυμάτων και τις ευρύτατες καταστροφές που προκλήθηκαν.

Το ρεπορτάζ της γερμανίδας ανταποκρίτριας εστίασε επίσης στο έργο των δυνάμεων κατάσβεσης, αλλά και των συνεργείων διάσωσης, που επιχειρούν για να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο όσους κινδυνεύουν και να θέσουν υπό έλεγχο τις εστίες της φωτιάς.

Με παρόμοια ρεπορτάζ άρχισαν τα δελτία ειδήσεων και στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Οι γαλλικές εφημερίδες

«Μακάβριος απολογισμός στην Ελλάδα από τις φονικές πυρκαγιές: τουλάχιστον 50 οι νεκροί περισσότεροι από 150 οι τραυματίες και ο απολογισμός γίνεται ολοένα και βαρύτερος», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Πυρκαγιές στην Ελλάδα, δεκάδες οι νεκροί, η βόρεια Ευρώπη ασφυκτιά» είναι ο τίτλος της Liberation, η οποία αναφέρεται λεπτομερώς στους νεκρούς και τους τραυματίες, εστιάζοντας στα 26 απανθρακωμένα πτώματα που βρέθηκαν μόλις λίγα μέτρα πριν από την θάλασσα. Παραλλήλως αναφέρεται στην ζέστη και την ξηρασία που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τις χώρες της Βαλτικής και την Σκανδιναβία.

Πρώτο θέμα είναι οι πυρκαγιές στην Αττική και στις εφημερίδες L’Express, franceinfo και ladepeche.fr.

Το BBC

Πρώτο θέμα έχει την τραγωδία στην Αττική και το βρετανικό δίκτυο BBC, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την χειρότερη πύρινη καταστροφή την τελευταία και πλέον δεκαετία.

Το BBC επικαλείται τον Ερυθρό Σταυρό και αναφέρει ότι 26 απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν μέσα σε κήπο εξοχικής κατοικίας στο Μάτι, το οποίο είναι το επίκεντρο της καταστροφής. Περιγράφει επίσης με λεπτομέρειες τις επιχειρήσεις των ομάδων διάσωσης, καθώς και την μεταφορά εγκλωβισμένων με σκάφη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι