Η τρίτη δόση ξαναζωντάνεψε τα πεθαμένα εμβολιαστικά κέντρα

Η τρίτη δόση ξαναζωντάνεψε τα πεθαμένα εμβολιαστικά κέντρα

Συνωστισμός παρατηρείται σήμερα σε πολλά εμβολιαστικά κέντρα, όμως η πλειοψηφία των προσερχομένων δεν είναι νέοι, αλλά όσοι άνω των 60 ειδοποιήθηκαν για την τρίτη δόση. Η τρίτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους μπορεί να γίνεται “κοντά” στην δεύτερη, αλλά για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς πρέπει να απέχει χρονικά 6 μήνες από την δεύτερη. Μόλις “κλείσει” το εξάμηνο η ψηφιακή λίστα ενημερώνεται και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κλείσει ραντεβού.

Όσον αφορά τους νέους και τα παιδιά, στα λύκεια έχει εμβολιαστεί το 28,7% και στα γυμνάσια το 15,7%. Στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, έχει εμβολιασθεί το 50,2%, στους ηλικίας 25-29 ετών, έχει εμβολιασθεί το 58,8%, στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών, το 59,3%  και στους 35-39 ετών, το 59,8%. Υψηλά για την ηλικία τους πάντως είναι τα ποσοστά ανεμβολίαστων στους μεγαλύτερους που κινδυνεύουν και περισσότερο από επιπλοκές.

Στην ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών που παρουσιάζει συγκριτικά πολλά κρούσματα, έχει εμβολιαστεί το 71% και στην ομάδα 55-59 το 74%. Στους 60-64 ετών έχει εμβολιαστεί το 77%, στους 65-69 ετών το 80%, στους 70-74 χρόνων το 79%, στους 75-79 ετών το 85% και στους άνω των 80 ετών το 75%. Χονδρικά, 600.000 πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ηλικίες παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Σημειωτέον, ότι αυτά τα ποσοστά είναι μέσος όρος και υπάρχουν περιοχές με ηλικιωμένους που παραμένει ανεμβολίαστο το 60% από αυτούς και, στον αντίποδα, περιοχές με εμβολιασμένο το 90% των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Παρότι η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική για τους υγειονομικούς, υπάρχει ισχυρή σύσταση να γίνει τόσο από αυτούς όσο και από τους άνω των 60 ετών (που είναι περίπου 2 εκατ.) καθώς και από τους ανοσοκατεσταλμένους.

Σπριντ για την τρίτη δόση

Οι τελευταίοι μάλιστα άρχισαν να εμβολιάζονται με την τρίτη δόση εδώ και 20 μέρες. Οι ανοσοκατεσταλμένοι είναι περίπου 300.000 άτομα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όχι μόνον όσοι έχουν φαρμακευτική ανοσοκαταστολή (π.χ. από χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή από κορτιζόνη ή από ανοσοτροποποιητικά φάρμακα για αυτοάνοσες ασθένειες), αλλά και οι πολύ ηλικιωμένοι το ανοσοποιητικό των οποίων υπολειτουργεί. Επίσης περιλαμβάνονται οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι ή όσοι αντιμετώπισαν αιματολογική κακοήθεια την τελευταία πενταετία.

Άνοιξε στις 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα τρίτης δόσης και για τους άνω των 60 και “ζωντάνεψαν” τα εμβολιαστικά κέντρα που εμβολίαζαν το τελευταίο διάστημα μόλις 5-10 άτομα την ημέρα. Όπως φαίνεται από τις ουρές, η ανταπόκριση είναι μεγάλη, καθώς πολλοί άνω των 60 θεωρούν αφενός ότι πρέπει να βρεθούν καλύτερα “οπλισμένοι” προτού μπει για τα καλά ο χειμώνας, αλλά επιδιώκουν να κάνουν σε ένα μήνα περίπου και το εμβόλιο της γρίπης.

Όσον αφορά στις παρενέργειες της τρίτης δόσης, το Ισραήλ που πρωτοπορεί σε αυτό τον τομέα και που μάλιστα ετοιμάζεται και για… τέταρτη δόση, έχει αναφέρει στις σχετικές ανακοινώσεις του ότι είναι ηπιότερες από την τρίτη δόση, εκτός από μια “καινούργια”, όπου σε ένα ποσοστό 5% παρουσιάζεται ένα οίδημα στους μασχαλιαίος αδένες του χεριού όπου έγινε η ένεση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος το εμβόλιο της γρίπης να απέχει ένα μήνα από του κορονοϊού και ότι μπορεί να γίνει ακόμα και την ίδια μέρα, όμως σε άλλο χέρι. Εντούτοις, επειδή πέρσι πολλοί γιατροί συνιστούσαν να απέχουν τα δύο εμβόλια για να “δουλέψουν” με την ησυχία τους, καθώς της γρίπης χρειάζεται δύο εβδομάδες για να παράξει αντισώματα, πολλοί προτίμησαν να μείνουν στην περσινή σύσταση και να μην κάνουν τα δύο εμβόλια “κολλητά” όσον αφορά την χρονική απόσταση μεταξύ τους.

Τί ισχύει για το αντιγριπικό

Το αντιγριπικό ήδη συνταγογραφείται και έχουν παραληφθεί από τα φαρμακεία περίπου το1/3 των δόσεων από τα 4 εκατ. δόσεις που παρήγγειλε η χώρα. Είναι δε φέτος τετραδύναμο, καλύπτοντας με αδρανοποιημένους ιούς δύο στελέχη της Α και άλλα δύο της Β. Μέχρι πέρσι το αντιγριπικό δεν προϋπόθετε συνταγογράφηση και μπορούσε κάποιος να το κάνει πληρώνοντας από την τσέπη του στο φαρμακείο.

Όμως επειδή διαδόθηκε η φήμη ότι το αντιγριπικό μπορεί να προστατεύει και από τον κορονοϊό έως ένα βαθμό (κάτι που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά ούτε και διαψεύσθηκε κάθετα), και ο κόσμος πήγαινε και το ζητούσε στα φαρμακεία χωρίς να ανήκει σε ευπαθή ομάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε πέρσι να χορηγείται πλέον μόνον με συνταγογράφηση ώστε να μη λείψει από τις ομάδες που το είχαν αντικειμενικά μεγαλύτερη ανάγκη.

Το αντιγριπικό είναι απαραίτητο στους άνω των 60 και σε όσους νεότερους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες λόγω νοσημάτων. Γίνεται και σε παιδιά άνω των 6 μηνών όταν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Παλαιότερα συνταγογραφείτο ή πάντως συνιστάτο να γίνεται και από τους καπνιστές άνω των 50 ετών, όπως και το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου.

Ετοιμάζεται εν τω μεταξύ πολυδύναμο εμβόλιο που να είναι ταυτόχρονα και αντιγριπικό αλλά και αντι-Covid. Δεν ξέρουμε πόσο έχουν προχωρήσει οι έρευνες σχετικά με αυτό και παρότι θεωρείται βολικό οι ηλικιωμένοι να εξασφαλίζονται, στο πλαίσιο του εφικτού, από δύο σοβαρά νοσήματα με μόνον μια ένεση, η επιστημονική κοινότητα διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις προς το παρόν για την χορήγηση με την ίδια σύριγγα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι