ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί ισχύει από σήμερα για το εμβόλιο της γρίπης

Η άνοδος των νοσηλειών έφερε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Όπως και πέρσι, για να μην παρατηρηθεί έλλειψη εμβολίων, έτσι και φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο θα διατίθεται μόνον με συνταγογράφηση, ηλεκτρονική για τους περισσότερους και χειρόγραφη για όσους δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Η συνταγογράφηση ξεκινά σήμερα και τα φαρμακεία έχουν ήδη παραλάβει 1,7 εκατ. εμβόλια από τα συνολικά 4,2 που προβλέπονται να γίνουν φέτος. Φέτος το εμβόλιο θα είναι τετραδύναμο (περιλαμβάνει αδρανοποιημένα δύο στελέχη τύπου Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β.

Πέρσι, επειδή είχε εκφρασθεί η άποψη ότι με άγνωστο μηχανισμό πιθανόν το αντιγριπικό εμβόλιο να προστατεύει έμμεσα και από τον κορονοϊό, το εμβόλιο είχε γίνει ανάρπαστο. Όσον αφορά στο χρόνο χορήγησης σε σχέση με άλλα εμβόλια, πέρσι πολλοί γιατροί συνιστούσαν το αντιγριπικό να απέχει 15 έως 30 ημέρες από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Εντούτοις, φέτος η Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε ότι τα δύο εμβόλια μπορούν να γίνονται ακόμα και την ίδια μέρα, αρκεί να γίνουν σε διαφορετικό σημείο.

Χειρόγραφη συνταγή δικαιούνται όσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οι αλλοδαποί που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας) ή οι μετανάστες που δεν έχουν αποκτήσει προσωρινό ΑΜΚΑ. Η γρίπη πέρσι το χειμώνα χάρη στην καραντίνα και στις μάσκες ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Τις προηγούμενες χρονιές στη χώρα μας πάνω από 150 άτομα χρειάζονταν νοσηλεία σε ΜΕΘ για γρίπη και κατά μέσο όρο το ένα τρίτο έχανε τη μάχη.

Πότε εμβολιάζονται υγιείς και φορείς

Φέτος η πρόγνωση είναι άγνωστη, καθώς οι μάσκες παραμένουν στην ζωή μας, αλλά η καραντίνα όχι. Επιπλέον, πολλοί ηλικιωμένοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι επειδή εμβολιάσθηκαν είναι απρόσβλητοι από τον κορονοϊό και έχουν χαλαρώσει σε ό,τι αφορά στην μάσκα. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 15 ημέρες για να αναπτυχθούν αντισώματα.

Η μεγαλύτερη έξαρση παρατηρείται στη χώρα μας τον Φλεβάρη, αλλά η γρίπη ξεκινά από το φθινόπωρο και “τελειώνει” την άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά στη βόρεια Ελλάδα που έχει ψυχρότερο κλίμα και ο κόσμος συγχρωτίζεται σε κλειστούς χώρους περισσότερους μήνες, αλλά και στο νότο, οι ευάλωτοι πρέπει να εμβολιασθούν εγκαίρως και να μην περιμένουν να έρθει Νοέμβρης και Δεκέμβρης. Ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για ευάλωτα άτομα που δεν πρόλαβαν ή δεν θέλησαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Οι φορείς κορονοϊού όμως, ανεξαρτήτως του αν έχουν συμπτώματα ή όχι, πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόνον όταν ολοκληρωθεί η καραντίνα τους. Όσοι φορείς έχουν συμπτώματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν μόνον όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 αλλά έκαναν εργαστηριακό τεστ και βγήκε αρνητικό, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Πάντως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ξεκαθάρισε ότι καλό θα ήταν άτομα που έρθουν σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού ή ήταν ασυμπτωματικά, να περιμένουν μέχρι να ξεπεράσουν τον κορονοϊό ή να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν κολλήσει και έπειτα να κάνουν το εμβόλιο.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός ενδείκνυται για όσους είναι άνω των 60 ετών, για παιδιά άνω των έξι μηνών αν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου αλλά και για ενηλίκους που ανήκουν σε αυτή την ομάδα. Υψηλού κινδύνου για επιπλοκές από την γρίπη είναι όσοι επιβαρύνονται με ένα από τα κατωτέρω νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), έχουν κάνει μεταμόσχευση, πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, έχουν χρόνια νεφροπάθεια ή χρόνια ηπατίτιδα, νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα και σύνδρομο Down. Επίσης πρέπει να το κάνουν οι εγκυμονούσες, οι λεχώνες και οι θηλάζουσες, καθώς και όσοι έχουν νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται και από παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα), καθώς και από ενήλικες που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα. Πρέπει να το κάνουν και οι λεγόμενοι “κλειστοί πληθυσμοί”, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, διαβιούντες οι εργαζόμενοι σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, και κρατούμενοι ή φύλακες σε καταστήματα κράτησης.

Όπως και με τον κορονοϊό, το αντιγριπικό εμβόλιο θεωρητικά είναι αυτονόητο για τους γιατρούς και νοσηλευτές και όσους εργάζονται σε προσφυγικές δομές. Πρέπει επίσης να το κάνουν οι άστεγοι, οι κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι