ΗΠΑ: Νομοσχέδιο-κόλαφος για βασανιστήρια Ισραηλινών σε παιδιά

ΗΠΑ - Νομοσχέδιο κόλαφος για τα βασανιστήρια των Ισραηλινών σε παιδιά, Βαγγέλης Γεωργίου

Πριν λίγες μέρες, η βουλευτίνα των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο Debbie Dingell ένωσε τη φωνή της με το μπλογκ των βουλευτών που τον περασμένο Απρίλιο στήριξαν από κοινού νομοσχέδιο ενάντια στις πρακτικές βασανιστηρίων των Ισραηλινών σε παιδιά Παλαιστινίων. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που συνοδεύουν το νομοσχέδιο και αντλήθηκαν από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη UNICEF ακόμα και το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνουν λόγο για 10.000 παιδιά Παλαιστινίων που από το 2000 πέρασαν τις πόρτες των ισραηλινών στρατοδικείων. Είναι γεγονός ότι, κατά παράβαση της ισραηλινής νομοθεσίας, οι δυνάμεις ασφαλείας υποβάλλουν παιδιά Παλαιστινίων κάτω των 12 ετών σε μακρόχρονες ανακρίσεις!

Το νομοσχέδιο H.R.2407 προωθήθηκε από 19 βουλευτές με εισηγήτρια την Δημοκρατικό Betty McCollum και παραδόθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.  Επιδιώκει να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα παιδιά Παλαιστινίων που βιώνουν την ισραηλινή στρατιωτική κατοχή απαιτώντας από τις ΗΠΑ να μην υποστηρίζουν οικονομικά την κράτηση, την ανάκριση, την κακομεταχείριση των παιδιών.

Η McCollum κάλεσε το Κογκρέσο να ενεργήσει για λογαριασμό αθώων παιδιών που εξαπατήθηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ δίχως να τους παρέχονται εγγυήσεις και προστασία όπως επιβάλει το διεθνές δίκαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο η λέξη “βασανιστήρια” αναφέρεται 12 φορές.

«Το σύστημα στρατιωτικής κράτησης των παιδιών Παλαιστινίων πρέπει να καταδικαστεί κα να σταματήσει», ανέφερε η McCollum. «Τουλάχιστον, η χρηματοδότηση των ΗΠΑ για αυτή την παιδική κακοποίηση -που χορηγείται από το κράτος- πρέπει να απαγορευθεί ρητά από το νόμο και να παρακολουθηθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ώστε να εφαρμοστεί πλήρως. Η κράτηση και η κακομεταχείριση των παιδιών είναι μια σκληρή και σκόπιμη τακτική της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής. Σκοπεύει να τρομοκρατήσει, να προκαλέσει φόβο και να στείλει ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η ζωή των Παλαιστινίων δεν έχει αξία».

Θυμίζουμε ότι και η Ισραηλινή ακαδημαϊκός Shalhoub-Kevorkian είχε παρουσιάσει και τα ευρήματα σχετικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια για την πολιτική του Ισραήλ, να βάζει στόχο τα παιδιά Παλαιστινίων μέσω του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Η Shalhoub-Kevorkian έριξε φως στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το ισραηλινό νομικό σύστημα στο “ρατσιστικό πρόγραμμα” του Ισραήλ ενώ έδειξε ότι πολλά ανήλικα παιδιά αποτέλεσαν πειράματα του Ισραηλινού στρατού!

Στήριξη από Αμερικανοεβραίους

Όπως εξηγεί η Debbie Dingell, χήρα του μακροβιότερου βουλευτή των ΗΠΑ John Dingell, το εν λόγω νομοσχέδιο ορίζει ότι «δεν επιτρέπεται η αμερικανική χρηματοδότηση για την παροχή βοήθειας σε ξένη χώρα για τη στήριξη φυλακίσεων από τον στρατό, ανακρίσεων και μεταχείρισης παιδιών που παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί κρατούν περίπου 500-700 ανήλικους Παλαιστινίους ηλικίας 12 έως 17 ετών κάθε χρόνο περνώντας τους μάλιστα από στρατοδικείο! Πρόκειται για πρακτικές που έχουν κάνει ακόμα και το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράσει τις ανησυχίες του. Σε έκθεσή του τελευταίου μάλιστα του 2016 τονίζεται ότι οι ανήλικοι που συλλαμβάνονται περνούν μέσα από τη διαδικασία της “διοικητικής κράτησης”. Σύμφωνα με αυτή ένας κρατούμενος μπορεί να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση επ’ αόριστον δίχως δίκη ή να να του έχει απαγγελθεί κατηγορία! Στα παιδιά μάλιστα που ανακρίνονται απαγορεύεται να έχουν συνήγορο, όπως καταγράφει ο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών!

Στην έκθεση του Στέι Ντιπάρτμεντ (State Department’s 2016 Annual Report) αναφέρεται ότι «οι υπογεγραμμένες ομολογίες από Παλαιστίνιους ανήλικους είναι γραμμένες στα εβραϊκά, μια γλώσσα που δεν μπορούσαν να διαβάσουν, και χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους στα στρατοδικεία».

Της απόφασης της Dingell να ταχθεί στην ομάδα των βουλευτών που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα προηγήθηκε και η συνυπογραφή της συναδέλφου της Rashida Tlaib. Οι δύο βουλευτίνες εκλέγονται στο Μίσιγκαν και είναι οι μοναδικές από τη συγκεκριμένη πολιτεία που υποστηρίζουν το εν λόγω νομοσχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο της McCollum χαιρετίστηκε από το Human Rights Watch, καθώς και από τους Παλαιστίνιους Αμερικανούς και τους Αμερικανούς Εβραίους που αντιτίθενται στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, αρνούμενη τα βασικά πολιτικά δικαιώματα σε περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

H Dingell μάλιστα είχε αντιταχθεί στο κλείσιμο του Γραφείου των Παλαιστινίων στην Ουάσινγκτον την περσινή χρονιά θεωρώντας το μεγάλο λάθος. “Το κλείσιμο του Παλαιστινιακού Γραφείου στην Ουάσινγκτον θα καταστήσει πιο δύσκολο το διπλωματικό εγχείρημα και την περαιτέρω εξάλειψη των προοπτικών για μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή” .

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι