ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί λένε οι ειδικοί για τα 5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Λέσβο

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε το νησί της Λέσβου σήμερα, στις 9:40 το πρωί. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ήταν έντασης 5,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σύμφωνα με την αυτόματη λύση (την μη επεξεργασμένη από σεισμολόγους) του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ήταν 4,8 βαθμών. Η σεισμική δραστηριότητα στο νησί συνεχίζεται για τέταρτη μέρα.

Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 και στα 2 χλμ. αντιστοίχως από τα δύο σεισμολογικά κέντρα. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί. Οι κάτοικοι περιγράφουν τον σεισμό ιδιαίτερα έντονο και με διάρκεια. Πάντως διαβάζοντας τα μηνύματα των κατοίκων της περιοχής στο Ευρωμεσογειακό, υπάρχει ενόχληση από το γεγονός ότι το Ευρωμεσογειακό Κέντρο αναφέρει τον σεισμό ως “κοντά στη Δυτική Τουρκία“. Επισημαίνουν πως το επίκεντρο είναι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου και πως ο σεισμός δεν ήταν υποθαλάσσιος για να μπερδέψει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

https://static1.emsc.eu/Images/EVID/120/1208/1208924/1208924.local.jpg

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών δίνει τα εξής στοιχεία: Χρόνος Γέννησης: 10/01/2023 09:38:30.55, Μέγεθος: 4.8, Γεωγραφικό Πλάτος [°N]: 39.3594 και Γεωγραφικό Μήκος [°E]: 26.2289. Εστιακό Βάθος [km]: 12.4. Τοποθεσία: 5 Χλμ. ΑΝΑ της Μήθυμνας Λέσβου. Το Ευρωμεσογειακό αναφέρει αντίστοιχα Μέγεθος 5.0, Region NEAR THE COAST OF WESTERN TURKEY, Date time 2023-01-10 07:38:30.0 UTC. Location 39.36 N ; 26.28 E. Depth 10 km. Distances 129 km NW of İzmir, Turkey / pop: 2,500,000 / local time: 10:38:30.0 2023-01-10
12 km N of Agía Paraskeví, Greece / pop: 2,100 / local time: 09:38:30.0 2023-01-10. Οι συντεταγμένες που δίνουν και τα δύο σεισμολογικά κέντρα είναι σχεδόν ταυτόσημες και ο χάρτης του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου εξάλλου δίνει το επίκεντρο επί της Λέσβου.

Από τον δήμο Δυτικής Λέσβου γνωστοποιήθηκε εν τω μεταξύ, ότι κατά την πρώτη ημέρα των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια μηχανικών τη Δευτέρα 9/1 στην περιοχή του Μολύβου, σε σύνολο 46 οικιών στις οποίες παρουσιάστηκαν ρωγμές από τον σεισμό της 7ης Ιανουαρίου, εννέα χαρακτηρίστηκαν “κίτρινα”. Σήμερα οι μαθητές των σχολείων βγήκαν στις αυλές και ο κόσμος ταράχθηκε, καθώς ο σεισμός συνοδευόταν και από έντονη βοή. Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές μόνον για κατολισθήσεις και μικροζημιές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι σεισμοί αυτοί, που άρχισαν προ τετραημέρου, προέρχονται από νέο ρήγμα και ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με σιγουριά αν ο σημερινός σεισμός είναι ο κύριος και τελευταίος αυτού του μεγέθους ή όχι.

Οι φόβοι

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ μετά τη νέα δόνηση εκφράσθηκε επιφυλακτικά, λέγοντας: «Το 4,8 αγγίζει σχεδόν το 4,9 που ήταν ο εναρκτήριος σεισμός τα ξημερώματα της 7ης Ιανουαρίου. Κατά συνέπεια, παραμένει η επιφυλακτικότητα για το εάν το 4,9 ήταν ο κύριος ή όχι. Νομίζω ότι έχει δρόμο ή ακολουθία μπροστά και θέλω πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από όλες τις απόψεις. Πάντα στην επιστήμη υπάρχει το “αλλά”. Το 4,9 μπορεί έχει ένα σφάλμα της τάξης του 0,1 και το 4,8 επίσης το ίδιο σφάλμα τού 0,1. Μπορούν λοιπόν να αντιστραφούν τα πράγματα και ο δεύτερος, δηλαδή ο σημερινός, να θεωρηθεί ο κύριος. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα τα πράγματα και δεν χρειάζεται να λέμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε βέβαιοι, δηλαδή ότι εξελίσσεται ομαλά».

Προσέθεσε ότι «δεν αποκλείεται να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό με την πορεία που έχει πάρει η ακολουθία μέχρι τώρα. Μπορεί αντιθέτως από εδώ και πέρα όλα να πάρουν μια ομαλότερη πορεία. Η φύση δεν παράγει πάρα πολλούς σεισμούς ώστε να μας διαφωτίζει. Χρειαζόμαστε πολλούς σεισμούς εκεί για να μπορέσουμε να κάνουμε την στατιστική εκτιμηση. Επίσης, το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο χάνει πολλούς μικρούς σεισμούς. Γίνονται μικροί σεισμοί, αλλά επειδή η περιοχή είναι στα όρια του εθνικού σεισμογραφικού Δικτύου και επειδή οι αναλύσεις, οι οποίες γίνονται δεν λαμβάνουν υπόψη τους και τους τουρκικούς σεισμογραφικούς σταθμούς που υπάρχουν στην απέναντι πλευρά, χάνονται πολύ μικροί σεισμοί, χάνεται δηλαδή πολύτιμη σεισμολογία πληροφορία και αυτό δεν μας βοηθάει».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ακόμα ότι πιθανότατα οι νέοι σεισμοί δεν προέρχονται από το ρήγμα που έδωσε τον πολύ μεγάλο σεισμό του 1867: «Μάλλον δεν είναι αυτό. Είναι ένα άλλο ρήγμα λίγο δυτικότερα και περίπου υπο-παράλληλο με μικρότερες διαστάσεις, που σημαίνει ότι έχει μικρότερο δυναμικό, οπότε και να μεγαλώσει το μέγεθος δεν νομίζω ότι μπορεί να φτάσει εκείνο το μεγάλο μέγεθος που είχε ο φοβερός σεισμός του 1867. Από την άλλη μεριά, δεν παύει να είναι ένα ρήγμα που δεν το ξέρουμε καλά. Γνωρίζουμε καλύτερα του 1867, παρά αυτό που ενεργοποιήθηκε τώρα. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι είναι σε χερσαίο περιβάλλον δημιουργεί μια ξεκάθαρη επικινδυνότητα για τους γύρω οικισμούς, κωμοπόλεις και χωριά που είναι γύρω γύρω από το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί» κατέληξε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι