ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Και άλλο χειρουργείο για θρόμβωση από AstraZenecα

Και άλλο χειρουργείο για θρόμβωση από AstraZenecα

Ο 35χρονος Κρητικός που είχε παρουσιάσει θρόμβωση στην αρτηρία του αριστερού του ποδιού και κινδύνευσε να ακρωτηριασθεί καθώς το άκρο έπαψε να αιματώνεται και παρέλυσε αίφνης παρουσίασε χθες θρόμβωση σε καρωτίδα, με αποτέλεσμα να χρειασθεί να υποβληθεί και σε δεύτερο χειρουργείο.

Ο ασθνής δεν είχε κανένα ιστορικό και ήταν αθλητής. Έκανε το εμβόλιο της AstraZenbeca στις 30 Απριλίου. Είχε για 2-3 μέρες τα συνηθισμένα ήπια συμπτώματα και μετά αυτά παρήλθαν. Όμως 11 ημέρες αργότερα, καθώς πήγαινε στη δουλειά του, ένιωσε ξαφνικά το πόδι του να παραλύει. Όπως διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο, είχε υποστεί μεγάλη θρόμβωση στη μηριαία αρτηρία και χειρουργήθηκε αμέσως. Ενώ όλα πήγαιναν καλά, αίφνης χθες το μεσημέρι οι γιατροί βρήκαν νέα θρόμβωση (ή ίσως παλαιότερη που δεν είχε διαγνωσθεί) στην αριστερή καρωτίδα του. Υπεβλήθη σε 4ωρο χειρουργείο και τώρα αναρρώνει.

Η θρόμβωση στην καρωτίδα είναι σοβαρή, αλλά μερικές φορές δεν δίνει άμεσα και έντονα συμπτώματα. Οπότε δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι νέα θρόμβωση και ίσως προκλήθηκε ταυτόχρονα με τη μεγάλη θρόμβωση στο πόδι, δηλαδή στις 11 Μαΐου. Κανονικά η θρόμβωση διαπιστώνεται με τρίπλεξ υπέρηχο ή μαγνητική αγγειογραφία, αλλά προφανώς στον ασθενή δεν είχε γίνει εξαρχής ολόσωμη αγγειογραφία ούτε και υπέρηχος στις καρωτίδες, όταν είχε πρωτοεισαχθεί για τη θρόμβωση στο πόδι του.

Αν τότε είχε εξετασθεί προληπτικά και στα υπόλοιπα αγγεία του με τρίπλεξ αγγείων, έστω και μετά το επείγον χειρουργείο στο μηρό, η θρόμβωση στην καρωτίδα (αν είχε ήδη σχηματισθεί) θα είχε φανεί. Παράλληλα θα ήξεραν τώρα οι επιστήμονες αν το εμβόλιο προκαλεί “μια και έξω” θρομβώσεις ή αν μπορεί να προκαλεί διαδοχικές για μεγάλο διάστημα. Ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) είχε αναφέρει ότι το επικίνδυνο διάστημα είναι οι 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό αλλά δεν έδωσε λεπτομερή στοιχεία για το αν σημειώθηκαν διαδοχικά επεισόδια στον ίδιο ασθενή ή όχι. Όπως είπε ο πατέρας του 35χρονου, «έχει διαφύγει τον κίνδυνο, όμως η ανησυχία είναι μεγάλη. Οι γιατροί που τον εξέτασαν συνέδεσαν άμεσα το περιστατικό με το εμβόλιο».

Επιβεβαιωμένη παρενέργεια

Υπενθυμίζεται ότι σοβαρή θρόμβωση (πνευμονική εμβολή) από το ίδιο σκεύασμα παρουσίασε προ δεκαημέρου και άλλος Κρητικός, ένας 59ρονος μουσικός. Όταν έκανε το εμβόλιο της AsτraZeneca δεν είχε πρόβλημα. Όμως τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό, ένιωσε έντονο πόνο στα πλευρά και δύσπνοια (λαχάνιασμα). Καθώς του άρεσε ο αθλητισμός και έκανε “διάδρομο”, ανησύχησε με το ανεξήγητο λαχάνιασμα και πήγε στο νοσοκομείο. Αυτό τον έσωσε, γιατί η πνευμονική εμβολή συνιστά άμεση απειλή για την ζωή. Οι γιατροί στις πρώτες εξετάσεις δεν βρήκαν τίποτα, αλλά προχώρησαν “για καλό και για κακό” σε αξονική, η οποία έδειξε εμβολή. Μετά από αυτό εισήχθη αμέσως στην εντατική, όπου έλαβε ενδοφλέβια αντιπηκτικά και σε μια εβδομάδα συνήλθε.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλη την Ευρώπη μόνο η Ελλάδα και η Βρετανία χορηγούν το εμβόλιο σε νέους, στην Ελλάδα συγκεκριμένα στους άνω των 30. Σε όλες τις άλλες χώρες το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται στους άνω των 55 (Βέλγιο και Γαλλία) και στους άνω των 60 ή 65 στις άλλες χώρες. Η Γαλλία αποφάσισε να ανεβάσει κι αυτή το όριο στα 60 προ δέκα ημερών, λόγω περιστατικών θρομβώσεων σε νέους.

Η Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, ενώ είχε δώσει μάχη υπερασπιζόμενη το σκεύασμά της (είναι βρετανοσουηδικό) και επέμενε ότι δεν υπάρχουν περιστατικά θρομβώσεων, τελικά ανακοίνωσε ότι δεν θα το χορηγεί πλέον στους νεότερους των 40 ετών, επειδή «σύμφωνα με νεότερα στοιχεία στην ηλικιακή ομάδα των νέων έχουν παρατηρηθεί αυξημένες θρομβώσεις».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι