Και η Ελβετία εξορίζει το φονταμενταλιστικό Ισλάμ

Και η Ελβετία εξορίζει το φονταμενταλιστικό Ισλάμ

Οι Ελβετοί τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να απαγορευθεί η χρήση καλυμμάτων προσώπου σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης της μπούρκας ή του νικάμπ. Υπέρ της απαγόρευσης, στην οποία δεν περιλαμβάνεται η χρήση μάσκας λόγω πανδημίας, ψήφισε χθες το 51,2% των συμμετεχόντων, έναντι 48,8% που την καταψήφισε.

Δεδομένου του δεσμευτικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, βάσει του συστήματος άμεσης δημοκρατίας στην Ελβετία, η απαγόρευση καλύμματος προσώπου θα γίνει τώρα νόμος του κράτους. Στον χάρτη, με κόκκινο είναι οι χώρες που (κυρίως μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών) απαγόρευσαν την μπούρκα, ενώ με ροζ και σομόν είναι οι χώρες με τοπικούς περιορισμούς και όχι πανεθνικούς. Στην Τουρκία για παράδειγμα η μπούρκα ήταν απαγορευμένη μέχρι το 2013 σε δημόσια ιδρύματα και χώρους,  αλλά ο νόμος άλλαξε και την επιτρέπει.

Ο Ερντογάν προσπαθούσε από το 2008 να την επαναφέρει και να άρει την σχετική απαγόρευση στα δημόσια ιδρύματα, λέγοντας ότι ήταν αντισυνταγματική και καταπατούσε ανθρώπινα δικαιώματα και ότι οι γυναίκες δεν πήγαιναν στα πανεπιστήμια να μορφωθούν επειδή στα ΑΕΙ της Τουρκίας απαγορεύονταν η μπούρκα.

Η αντιπολίτευση επέμεινε ότι αυτά είναι “προφάσεις εν “αμαρτίαις” και ότι ο Ερντογάν θέλει να ξανακάνει την χώρα ισλαμικό κράτος. Το 2013 πάντως ο Ερντογάν πέρασε νόμο που επιτρέπει την μπούρκα ειδικά στα Πανεπιστήμια και σε όλες τις δημοσίους υπαλλήλους που δεν υποχρεούνται να φέρουν στολή (π.χ. γιατροί, αστυνομικοί  κ.λπ.) Το 2016 επέκτεινε το δικαίωμα να φορούν μπούρκα και όσες εργάζονται σε δικαστήρια ή είναι διοικητικοί υπάλληλοι στην αστυνομία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου της Λουκέρνης, οι μουσουλμάνοι συνιστούν το 5,2% του πληθυσμού των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων της Ελβετίας, με τους περισσότερους εξ αυτών να κατάγονται από την Τουρκία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Η Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση πλήρους καλύμματος προσώπου δημοσίως το 2011 και η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Βουλγαρία έχουν σε ισχύ πλήρεις ή μερικές απαγορεύσεις για τα καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους.

Ελβετία και αντιδράσεις

Η ελβετική κυβέρνηση θεώρησε ότι το μέτρο είναι υπερβολικό, αλλά υπέστη ήττα στην κάλπη, κυρίως λόγω του ότι η πρόταση υποστηρίχθηκε από τους γαλλόφωνους Ελβετούς. «Στην Ελβετία, η παράδοση είναι να δείχνουμε τα πρόσωπά μας. Είναι μια ένδειξη των βασικών ελευθεριών μας», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Βάλτερ Βομπάν, πρόεδρος της επιτροπής δημοψηφισμάτων και βουλευτής του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.

Για το θέμα αυτό, μια μερίδα θεωρεί ότι εκφράζει ισλαμοφοβία και ότι απαγορεύει ουσιαστικά στις φανατικές μουσουλμάνες να έχουν κοινωνική ζωή, καθώς οι ίδιες ή το περιβάλλον τους (ή αμφότεροι) πιστεύουν ότι δεν πρέπει να βγαίνουν έξω από το σπίτι χωρίς μπούρκα.  Υποστηρίζουν επίσης ότι αν αυτές οι γυναίκες μείνουν έγκλειστες, δεν θα αφομοιωθούν ποτέ από την ευρωπαϊκή κοινωνία και θα μείνουν στο τρόπον τινά “γκέτο” τους.

Επίσης θεωρούν ότι ουσιαστικά καταπάται το δικαίωμα των ανθρώπων να φορούν ό,τι θέλουν και ότι η πολιτεία τους στερεί την θρησκευτική τους ελευθερία, αφου δεν θα μπορούν να ζουν σύμφωνα με τα δόγματά τους. Τέλος, υποστηρίζουν ότι κανένας νόμος δεν επιτάσσει οι μετανάστες να αφομοιώνονται. Ο αντίλογος υποστηρίζει ότι οι γυναίκες με την μπούρκα έτσι κι αλλιώς δεν μετέχουν στην κοινωνική ζωή λόγω των πεποιθήσεών τους και ότι για να μετέχουν των ευρωπαϊκών αξιών, θα πρέπει να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Ότι η θέση της γυναίκας υποβιβάζεται με την μπούρκα και ότι όσοι είναι φανατικά υπέρ της, μπορουν να μεταναστεύσουν σε μουσουλμανικά κράτη.

Επίσης ότι η ευρωπαϊκή ανοχή προς το διαφορετικό είναι αυτονόητη όταν όμως το ποσοστό των μεταναστών μουσουλμανικού θρησκεύματος δεν είναι τόσο υψηλό όσο σήμερα, με ποσοστό στην ΕΕ που μπορεί να δημιουργήσει πολιτισμικές αντιστάσεις. Τέλος αναφέρουν και ότι πολλοί τρομοκράτες χρησιμοποιούν γυναίκες και ότι η κάλυψη των γυναικών από την κορφή ως τα νύχια προκαλεί ζητήματα αναγνώρισης στις αρχές ασφαλείας καθώς και ότι συνιστά άνιση μεταχείριση -καμία γυναίκα δεν επιτρέπεται να μπαίνει σε τράπεζα με μάσκα, ενώ η μουσουλμάνα θα μπορεί λόγω θρησκείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι