ΣΧΟΛΙΟ

Και όμως κάτι κερδίσαμε από την αθλιότητα του Στάθη Παναγιωτόπουλου

Και όμως κάτι κερδίσαμε από την αθλιότητα του Στάθη Παναγιωτόπουλου, Γιώργος Λυκοκάπης

Όλη η Ελλάδα “πάγωσε” με τον γνωστό (πρώην) τηλεοπτικό παρουσιαστή της δημοφιλούς σατιρικής εκπομπής “Ράδιο Άρβυλα” και όχι φυσικά από το “κρύο ανέκδοτο της ημέρας” που παραδοσιακά έλεγε επί δεκατρία σχεδόν συναπτά έτη ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, από κοινού με τα “τρομερά παιδιά” του θρυλικού ΑΜΑΝ Αντώνη Κανάκη, Γιάννη Σερβετά και Χρήστο Κιούση.

Μικρή σημασία έχει αν τελικώς ο γνωστός παρουσιαστής δεν την διαπόμπευσε διοχετεύοντας γυμνές φωτογραφίες και σεξουαλικά βίντεο της στο διαδίκτυο, επειδή αυτή τον εγκατέλειψε (στα πλαίσια του φαινομένου που έχει ονομαστεί ως “revenge porn”). Όπως έγινε γνωστό από την ίδια την κοπέλα, ο παρουσιαστής το έκανε κατά την διάρκεια της σχέσης τους, με την ίδια να αποκαλύπτει πως το συνήθιζε ο Στάθης Παναγιωτόπουλος με κάθε δεσμό του.

Για αυτό και ακούγεται τόσο προσχηματική η “συγγνώμη” που ζήτησε ο παρουσιαστής. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε σε «κακή συγκυρία» και «τεράστια απερισκεψία», σαν να πρόκειται για μία “κακιά στιγμή”, όπως συνηθίζουμε να ακούμε ακόμα και σήμερα για τις γυναικοκτονίες. Ο δε ισχυρισμός του Παναγιωτόπουλου ότι “δεν είχε σκοπό να βλάψει κανέναν”, πραγματικά σοκάρει.

Μοιάζει να θεωρεί πως το βασικό του πρόβλημα είναι ότι εξέθεσε τους (άλλοτε) στενούς συνεργάτες του και όχι ότι διαπόμπευσε μία νεαρή κοπέλα και τόσες άλλες. Δεν μιλάμε, όμως, για ένα τροχαίο ατύχημα που μπορεί να αποδοθεί στην “κακιά στιγμή”, αλλά για μία συνειδητή εγκληματική συμπεριφορά.

Το τέλος της Λίνας Κοεμτζή

Μία εγκληματική συμπεριφορά που είχε οδηγήσει στην αυτοκτονία την 22χρονη φοιτήτρια Λίνα Κοεμτζή, το όχι και τόσο μακρινό 2016. Η κοπέλα είχε δώσει τέλος στην ζωή της, πηδώντας, από τον ένατο όροφο της φοιτητικής εστίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καθώς άγνωστοι την εκβίαζαν πως θα δημοσίευαν ροζ βίντεο από τις ιδιωτικές της στιγμές. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο το 2020, ως αυτοκτονία.

Με εξαίρεση ορισμένες πλημμεληματικές διώξεις εις βάρος τριών νεαρών που είχαν στην κατοχή τους τα σχετικά ροζ βίντεο (μαζί με εκατοντάδες άλλους), το “αόρατο χέρι” που έσπρωξε στο κενό την κοπέλα, δεν βρέθηκε ποτέ. Σύμφωνα με την οικογένεια του θύματος, αυτό το “αόρατο χέρι” (εκτός από τους εκβιαστές της) ήταν η ίδια η κοινωνική διαπόμπευση της. Το παράπονο της οικογένειας είναι πως κανείς δεν είχε σταθεί τότε στο πλευρό της 22χρονης Λίνας, η οποία επέλεξε να αυτοκτονήσει, μην αντέχοντας τον συνεχιζόμενο διασυρμό της.

Διασυρμός, που συνεχίστηκε ακόμα και μετά τον θάνατο της, με υβριστικά μηνύματα για την μνήμη της στα social media, που δέχονταν ακόμα και η ίδια η οικογένεια για την «τσούλα» (όπως την αποκαλούσαν) κόρη της. Μην μας κάνει καθόλου εντύπωση. Πόσες φορές δεν είχαμε ακούσει “τι γύρευε μόνη της η Ελένη Τοπαλούδη” με τους δολοφόνους της, σαν να μην ευθύνονταν οι δύο νεαροί που την ξυλοκόπησαν και την εγκατέλειψαν αιμόφυρτη να ξεψυχήσει.

Ομόθυμη καταδίκη

Το φαινόμενο του “blame victim” δεν το είδαμε στην υπόθεση του γνωστού παρουσιαστή, χωρίς ευτυχώς να χρειαστεί να έχει η κοπέλα την τραγική κατάληξη της άτυχης Λίνας. Ίσως να είναι το μόνο κέρδος από την σοκαριστική αυτή ιστορία: Η ομόθυμη και συντριπτική καταδίκη της εγκληματικής συμπεριφοράς του παρουσιαστή πήρε άμεσα τεράστιες διαστάσεις. Οι συντελεστές του “Ράδιο Αρβύλα” δεν είχαν άλλη επιλογή, από το να τον απομακρύνουν άμεσα από την εκπομπή.

Υπήρξε συζήτηση αν “ήξερε ή δεν ήξερε” ο κ. Κανάκης, που ακούστηκε ακόμα και από υπουργικά χείλη, που επέκριναν τον δημοφιλή παρουσιαστή επειδή είχε ζητήσει την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, έπειτα από την προφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη. Να σημειώσουμε πως η παραίτηση της κ. Μενδώνη είχε ζητηθεί σχεδόν από σύσσωμο τον καλλιτεχνικό χώρο, όχι φυσικά μόνο από τον κ. Κανάκη.

Το πραγματικό ζήτημα είναι οι διαστάσεις μάστιγας που έχει πάρει το φαινόμενο του “revenge porn”, της “πορνογραφίας της εκδίκησης”. Είναι πραγματικά σοκαριστικό, πόσες σελίδες υπάρχουν στα social media, όπου νεαροί ανεβάζουν γυμνές φωτογραφίες ή ερωτικά βίντεο με πρώην κοπέλες τους, προκειμένου να τις εκδικηθούν που έκαναν το “λάθος” να τους χωρίσουν. Όταν ακούμε να “ξεπλένονται” δημοσίως ακόμα και ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα , γιατί τα θύματα “ήθελαν και τα πάθαν”, πως να μην εκληφθεί και η εκδικητική πορνογραφία ως ένα είδος σεξουαλικής κανονικότητας;

Πόσο μάλλον όταν η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει στους δράστες να διαπομπεύουν τα θύματα τους από την “ασφάλεια” του προσωπικού τους υπολογιστή, ενώ την ίδια στιγμή το φρικτό “blame victim”, στο οποίο δυστυχώς επιδίδεται ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας, “ξεπλένει” τους ίδιους τους θύτες. Κάτι που είχε συμβεί στην περίπτωση της Λίνας Κοεμτζή και που ευτυχώς δεν είδαμε να συμβαίνει με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι