ΘΕΜΑ

Και παιδικές καρδιές γονατίζουν – Από τι πέθανε ο δεκάχρονος στον Βόλο

Και παιδικές καρδιές γονατίζουν – Από τι πέθανε ο δεκάχρονος στον Βόλο, Όλγα Μαύρου

Πρόσφατα στο SLpress γράψαμε για τον αυξημένο αριθμό αιφινιδίων θανάτων που σημειώνονται στις βρεφικές, παιδικές, εφηβικές και μετεφηβικές ηλικίες τον τελευταίο χρόνο, αλλά το υπουργείο Υγείας απαντά σε αυτό το αγωνιώδες για πολλούς γονείς ερώτημα, γενικώς και αορίστως, ότι “δεν καταγράφεται κάτι τέτοιο”. Οι δημοσιογράφοι, όμως, αλλά και οι πολίτες που παρακολουθούν τις ειδήσεις, διαπιστώνουν εμπειρικά ότι ποτέ άλλοτε δεν “ακούγαμε” για τόσο πολλούς θανάτους σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Επίσης ανακινείται το ζήτημα της έλλειψης παιδικών ΜΕΘ.

Παρότι βεβαίως είναι μια θλιβερή αλήθεια, ότι ανέκαθεν ένας αριθμός παιδιών έχανε κάθε χρόνο τη ζωή του από ανεξήγητα αίτια –απλά η καρδιά σταματούσε να χτυπά ή ο οργανισμός δεν τα έβγαζε πέρα με μια σχετικά βατή νόσο– δεν ξέρουμε το λόγο για τον οποίο αυτοί οι θάνατοι φαίνονται αυξημένοι από πέρσι την άνοιξη και ιδίως μετά το φθινόπωρο. Είναι βέβαιο ότι παίζουν κάποιο ρόλο και οι λοιμώξεις που γεμίζουν με ράντζα τα νοσοκομείο και δοκιμάζουν τις αντοχές του ανοσοποιητικού παιδιών και ενηλίκων. Χθες μάθαμε ότι κατέληξε από οξεία μυοκαρδίτιδα ένα αγοράκι μόλις 10 ετών, που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο του Βόλου με υψηλό πυρετό από γρίπη.

Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με την ΕΡΤ,  η Εισαγγελέας του Βόλου επικοινώνησε προφορικά με τον διοικητή του 1ου Αστυνομικού Τμήματος και του ζήτησε να γίνει προανάκριση για να διαπιστωθεί αν ήταν ορθός ο χειρισμός του περιστατικού και, συγκεκριμένα, αν το παιδί θα ζούσε σε περίπτωση που υπήρχε στο νοσοκομείο ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι όλη η Βόρειος Ελλάδα, η Ήπειρος και η Θεσσαλία στηρίζονται στις μόλις 8 ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης.

Το αγοράκι πήγαινε σε ειδικό σχολείο και ήταν τετραπληγικό, αλλά δεν έπασχε από κάποιο χρόνιο νόσημα και ο υψηλός πυρετός του οφειλόταν στον ιό της γρίπης, ο οποίος προσέβαλε μάλλον και το μυοκάρδιο. Οι γιατροί απέδωσαν πάντως εν πρώτοις τον θάνατο σε οξεία μυοκαρδίτιδα. Το άτυχο παιδί κατέληξε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου διακομίστηκε την Παρασκευή. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της παιδιατρικής κλινικής του “Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου” έδωσε μάχη για να κρατήσει το παιδί στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφερε. Το αγοράκι πέθανε μέσα σε 24 ώρες, από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Η διασωλήνωση που δεν έγινε

Σημειωτέον, το παιδί είχε πάει κανονικά με βανάκι στο σχολείο του την Πέμπτη και δεν είχε πυρετό. Παρουσίασε δέκατα κατά τη θερμομέτρηση που γίνεται εκεί τρεις φορές την ημέρα και ειδοποιήθηκαν οι γονείς για να επιστρέψει στο σπίτι. Ο ιδιώτης παιδίατρος που το παρακολουθούσε, όταν το παιδί παρουσίασε υψηλό πυρετό την επομένη, είπε στους γονείς να το πάνε αμέσως στο νοσοκομείο. Το αγοράκι αντέδρασε θετικά στη θεραπεία και ο πυρετός υποχώρησε το πρωί του Σαββάτου, όμως το μεσημέρι η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία. Είναι άγνωστο αν η οξεία μυοκαρδίτιδα είχε τεθεί εξαρχής ως διάγνωση,  αν είχε δοθεί αγωγή ειδικά για αυτήν, ή αν το παιδί αντιμετωπίσθηκε απλώς με αντιικά για την γρίπη. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε η δυνατότητα διασωλήνωσης του άτυχου αγοριού.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη ο πατέρας του είπε: «Την Παρασκευή ανέβασε ξαφνικά πυρετό 39,5. Είχε και την παράλυση και δεν μπορούσε να μας το πει. Του έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο κανονικά, όμως δεν του έδωσαν τίποτα. Άρχιζαν και γίνονταν μπλε τα δάχτυλα και τα χείλη του. Η σύζυγός μου είδε το παιδί έτσι και βγήκε από το δωμάτιο, έβαλε τις φωνές και εκεί άρχισαν όλοι να τρέχουν πανικόβλητοι. Όλα αυτά σε ένα απλό δωμάτιο κλινικής. Καμία σχέση με ΜΕΘ, ούτε διασωληνωμένο δεν ήταν το παιδί» είπε ο πατέρας του και συμπλήρωσε:

«Για την ΜΕΘ, η διευθύντρια μου είπε ότι μίλησαν με το Ιπποκράτειο Θεσ/κης, αλλά είπαν πως αν το παιδί δεν είναι διασωληνωμένο, δεν μπορούν να το δεχτούν. Ξαφνικά, σταμάτησε η καρδιά του. Ήταν 30 άτομα από πάνω του και προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν χωρίς μηχανήματα, αλλά με ΚΑΡΠΑ». Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών και διευθυντής του Νευροχειρουργικού τμήματος, Νίκος Χαυτούρας, είπε σχετικά το εξής: «Έπρεπε να υπάρχει μία ΜΕΘ Παίδων. Δεν έχουμε καμία σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Το παιδί ίσως να είχε σωθεί αν υπήρχε ο απαραίτητος εξοπλισμός μίας οργανωμένης ΜΕΘ για παιδιά».

Τα συμπτώματα

Η οξεία μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του μυοκαρδίου) μπορεί να προκληθεί από δεκάδες παράγοντες αλλά συχνά από ιό και σε αυτή την περίπτωση συνήθως –αλλά όχι πάντα– προηγείται κάποιο εμπύρετο νόσημα, όμως αμυγδαλίτιδα, λοίμωξη του αναπνευστικού ή γαστρεντερίτιδα. Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να έχει ως σύμπτωμα πόνο στον θώρακα, ταχυπαλμία, εξάντληση και αίσθημα παλμών, αλλά δυστυχώς μπορεί το πρώτο “σύμπτωμα” να είναι ο αιφνίδιος θάνατος από κοιλιακές αρρυθμίες ή κολποκοιλιακό αποκλεισμό. Στους περισσότερους, όμως όχι σε όλους, παρατηρείται και δύσπνοια, ενώ αρρυθμίες καταγράφονται μόνο στο 18% των ασθενών.

Πολλές μυοκαρδίτιδες υποχωρούν εύκολα, ενώ άλλες χρειάζονται μεγαλύτερη θεραπευτική κούρα. Πάντως δεν είναι όλες μοιραίες, ειδικά αν διαγνωστούν εγκαίρως. Πολλοί ασθενείς, μικροί και μεγάλοι, έχουν επιβιώσει ακόμα και από οξείες μυοκαρδίτιδες. Ο μικρός μαθητής του Βόλου ζούσε με την οικογένειά του στον Κισσό Πηλίου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βασικό σύμπτωμα τον υψηλό πυρετό. Πήγαινε στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς Βόλου.

Άλλα τραγικά περιστατικά

Όμως δεν είναι ο πρώτος αιφνίδιος θάνατος παιδιού ή νέου. Πριν από μία εβδομάδα έπαθε ανακοπή ένα αγόρι 20 ετών, την ώρα που έπαιζε ποδόσφαιρο στην περιοχή της Καρδίτσας. Μια εβδομάδα νωρίτερα πέθανε ένας ποδοσφαιριστής 22 ετών στην Πάτρα. Αυτός ο άτυχος νεαρός κατέρρευσε σε ανύποπτο χρόνο, ενώ βρισκόταν στο κρεοπωλείο του πατέρα του και ο θάνατος αποδόθηκε σε εγκεφαλική αιμορραγία, από σπάνιο εκ γενετής νόσημα που δεν έδινε συμπτώματα και είχε μείνει αδιάγνωστο.

Αν το αγόρι ήταν “τυχερό” μέσα στην ατυχία του, τα προβληματικά αγγεία στον εγκέφαλο θα μπορούσαν να του είχαν προκαλέσει κάποια συμπτώματα, όπως λιποθυμία ή οξύ πονοκέφαλο ή αφύσικο αίσθημα κόπωσης στη διάρκεια της άθλησης. Όμως το αγόρι δεν είχε κανένα σύμπτωμα, παρότι αθλείτο συστηματικά και τα αγγεία “έσπασαν” ξαφνικά.

Πριν από δύο ημέρες απεβίωσε ξαφνικά ένα βρέφος οκτώ ημερών στον Πολιχνίτο Λέσβου. Οι γονείς του, που είναι οικονομικοί μετανάστες, είπαν ότι το βρέφος δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας και ότι το βρήκαν νεκρό στην κούνια του. Μια εβδομάδα νωρίτερα βρήκε νεκρό το ηλικίας μόλις 16 ημερών βρέφος της νεκρό στην κούνια, η μητέρα του, στο Πετρίλο Καρδίτσας. Και τα δύο βρέφη απεβίωσαν από εισρόφηση μέσα στον ύπνο τους. Οι γονείς του παιδιού στο Πετρίλο είπαν ότι το μωρό ήταν υγιέστατο, παρότι η μητέρα είχε πολλά προβλήματα υγείας και είχε κάνει αληθινό αγώνα για να αποκτήσει παιδί.

Αιφνίδιοι θάνατοι με άγνωστα αίτια

Άγνωστα παραμένουν εν τω μεταξύ τα αίτια θανάτου ενός αγοριού 3,5 ετών στα Φάρσαλα. Οι αλλοδαποί γονείς είπαν ότι το βρήκαν νεκρό στο κρεβάτι του. Το παιδάκι έπασχε από μια μορφή αναπηρίας και τα αίτια θανάτου που αναφέρθηκαν στους δημοσιογράφους ήταν λακωνικά. Για την ακρίβεια μάθαμε ότι ήταν “παθολογικά”. Αυτό –μετά το σάλο με την υπόθεση Πισπιρίγκου– αποκλείει μεν την εγκληματική ενέργεια, αλλά δεν διαφωτίζει επί της ουσίας για τα αίτια θανάτου, καθώς δεν αποσαφηνίζεται αν ο θάνατος οφειλόταν στην αναπηρία του παιδιού καθαυτή ή και σε άλλους παράγοντες, όπως π.χ. σε μια οξεία λοίμωξη που “γονάτισε” την καρδούλα του.

Την ίδια μέρα έχασε την ζωή του ένας 16χρονος στην Ηλεία. Αυτό το αγόρι έπασχε από καρδιολογικό νόσημα, αλλά ακολουθούσε θεραπευτική αγωγή και πήγαινε καλά. Εντούτοις φαίνεται πως το μοιραίο ρόλο τον έπαιξε κάποια ίωση –μας είναι άγνωστο αν επρόκειτο για κοινή ίωση ή γρίπη ή κορονοϊό και ξέρουμε μόνον ότι είχε κολλήσει πρόσφατα έναν ιό.

Υπενθυμίζεται ότι αρχές Ιανουαρίου έπαθε ανακοπή και ο άτυχος 6χρονος Θωμάς από τα Γρεβενά, που όλοι σοκαρίστηκαν από το γεγονός ότι διακομίσθηκε διασωληνωμένος με χαλασμένο ασθενοφόρο από τα Γρεβενά στην Πάτρα επειδή δεν υπήρχε πλησιέστερη ΜΕΘ. Το αγοράκι υπέκυψε όταν παρουσίασε οίδημα στον εγκέφαλο. Η αρχική ανακοπή είναι άγνωστο από ποιο αίτιο προκλήθηκε. Λίγες ημέρες πριν, πέθανε ένα κοριτσάκι 2,5 ετών στο Παίδων, από επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ ήταν υγιέστατο μέχρι μια εβδομάδα πριν.

Η έφοδος των ιώσεων

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στο επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο αναμένεται περαιτέρω έξαρση του κορονοϊού, της γρίπης (που έχει επιθετική συνδρομή φέτος) και άλλων ιώσεων. «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Οι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται εγκαίρως στον θεράποντα ιατρό για να προλάβουν τυχόν επιπλοκές και να ακολουθούν τις συστάσεις του. Επίσης, οι γιατροί να ακολουθούν τις οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών και να αξιοποιούν τα νέα όπλα της επιστήμης», είπε ο κ. Πατούλης.

Εν τω μεταξύ τα ράντζα πλέον στα νοσοκομεία έχουν γίνει καθεστώς και ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε στο “Έθνος” ότι προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, μεταφέροντας ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία και με κλίνες ιδιωτικών κλινικών. Το τελευταίο σημαίνει πάντως, ότι οι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε χώρους που δεν έχουν τον “οπλισμό” και τη στελέχωση των νοσοκομείων της χώρας.

Ενώ μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός δήλωνε ότι το πρόβλημα θα πάψει να υφίσταται μέσα στο Γενάρη και ότι θα λυθεί και το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, η κορύφωση του κύματος πολλαπλών ιώσεων δεν έχει επέλθει ακόμη. Από γρίπη μέχρι στιγμής έχουμε 12 θανάτους –από το φθινόπωρο και μετά– ενώ από κορονοϊό περί τους 26 ημερησίως.

Πάνω από 60 είναι τα ράντζα στον “Ευαγγελισμό” και στο “Αττικόν”, ενώ με το άνοιγμα των σχολείων πήρε τέλος και η προσωρινή “ανάσα” στα παιδιατρικά νοσοκομεία του δημοσίου αλλά και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν παιδιατρικές κλινικές. Στο Παίδων επανήλθε η πολύωρη αναμονή για εξέταση. Σε άνοδο βρίσκεται εν τω μεταξύ όσον αφορά τα παιδάκια ο συγκυτιακός ιός –διπλασιάσθηκαν τα κρούσματα. Όσον αφορά στα φάρμακα, οι περισσότεροι, ανήλικοι και ενήλικες ασθενείς, περιορίζονται πλέον στα γενόσημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι