ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καίγεται η δυτική Ευρώπη – Για να ξέρουμε τι μας περιμένει…

Καίγεται η δυτική Ευρώπη – Για να ξέρουμε τι μας περιμένει..., Νεφέλη Λυγερού

Το κύμα καύσωνα που ταλαιπωρεί επί μέρες τις χώρες της δυτικής Ευρώπης κινείται ανατολικά και τις επόμενες ημέρες θα χτυπήσει και την Ελλάδα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε όλη τη χώρα. Οι θερμοκρασίες χθες έφθασαν σε ιστορικό υψηλό, στους 40,2 βαθμούς Κελσίου. Η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα ήταν 38,5 βαθμούς Κελσίου το 2003.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η τωρινή κατάσταση είναι «ένα μήνυμα αφύπνισης» για την κλιματική έκτακτη ανάγκη που βιώνει ο πλανήτης. Οι ειδικοί για το κλίμα χαρακτήρισαν «ένα ζοφερό ορόσημο» αρχικά το ρεκόρ των 38,7 βαθμών, που σημειώθηκε στο Σάρεϊ και το οποίο στη συνέχεια έσπασε προς τα πάνω, αφού στο Χίθροου ξεπέρασε το όριο των 40 βαθμών λίγο πριν το μεσημέρι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Λονδίνο, αλλά και σε άλλες περιοχές ήταν μεταξύ εκείνων που κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωπες με πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών. Φλόγες δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καθώς και κτίρια σε αρκετά σημεία στη Βρετανία. Τα νοικοκυριά στη νοτιοανατολική Αγγλία κλήθηκαν να εξοικονομήσουν νερό, κλείνοντας τα πλυντήρια ρούχων και οι αγρότες προειδοποίησαν ότι η ξηρασία πλήττει τις ζωοτροφές.

Αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά. Νοσοκομεία υπολειτουργούν με δεκάδες χειρουργεία να ακυρώνονται. Εκατοντάδες  δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν και πολλές εταιρείες ειδοποίησαν τους υπαλλήλους να δουλέψουν εξ αποστάσεως, καθώς υπάρχουν φόβοι πως αυτό το κύμα καύσωνα θα αφήσει  νεκρούς. Ο διάδρομος προσγείωσης του αεροδρομίου του Λούτον έκλεισε λόγω ενός “ελαττώματος επιφανείας” που προκλήθηκε από την πολύ ζέστη, καθώς η Ουαλία κατέγραψε την πιο καυτή ημέρα στην ιστορία της.

Φωτιές σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει και τη Γαλλία και τη Γερμανία. H Γερμανία βλέπει το θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς, ενώ η Γαλλία επίσης καταρρίπτει ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με τις δασικές πυρκαγιές να μαίνονται. Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην περιοχή του νομού Ζιρόντ, δυτικά του Μπορντώ, στη Γαλλία.

Εκεί περίπου 1.500 πυροσβέστες δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες που έχουν ήδη καταστρέψει 140.000 στρέμματα πευκοδάσους. Επιστήμονες και μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για σκηνές αποκάλυψης (heat apocalypse). Η κατάσταση θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών και των κρατικών μηχανισμών, με τα νότια και δυτικά της χώρας να έχουν θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς.

Στην Πορτογαλία ο υδράργυρος άγγιξε τους 47 βαθμούς Κελσίου! Ως συνέπεια, φωτιές κατέκαψαν τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 150.000 στρέμματα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Στα βόρεια της χώρας ένας πιλότος έχασε τη ζωή του όταν το πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή Φοζ Κόα, κοντά στα ισπανικά σύνορα. Χιλιάδες πυροσβέστες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν τις τέσσερα μεγάλα πύρινα μέτωπα που μαίνεται στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας.

Οι αρχές προειδοποιούν ότι από εδώ και στο εξής η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με ιδιαίτερη ένταση το καλοκαίρι, όπως και οι άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του πρόσφατου κύματος καύσωνα. «Η Πορτογαλία… είναι μεταξύ εκείνων των περιοχών του πλανήτη που θα επηρεαστούν περισσότερο από την ακραία ζέστη», είπε η Γκράσα Φρέιτας, η επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας DGS, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για περιόδους υψηλών θερμοκρασιών», πρόσθεσε.

Στην Ισπανία οι νεκροί ανήλθαν στους 84 μέσα σε τρεις ημέρες. Στα νότια της χώρας, κοντά στην Κόστα ντελ Σολ, περίπου 2.300 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όταν πυρκαγιά εξαπλώθηκε στους λόφους Μίχας. Οι παραθεριστές στην παραλία στο Τορεμολίνος είδαν καπνούς να υψώνονται στους λόφους, όπου πολλά αεροσκάφη έδωσαν πολύωρη μάχη με τη φωτιά, αναφέρει το BBC. Το θερμόμετρο έφτασε τους 45,7 βαθμούς Κελσίου!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι