ΑΠΟΨΗ

Καλά με την κλιματική αλλαγή, με τους εμπρηστές τί κάνουμε;

Καλά με την κλιματική αλλαγή με τους εμπρηστές τί κάνουμε,

Εάν οι 66 πυρκαγιές που μαίνονται από Δευτέρα καθ’ άπασα την χώρα, οφείλονται στον καύσωνα, τα ξερά χόρτα ή στην “κλιματική αλλαγή”, τότε πώς εξηγείται ότι η Ρόδος, με θερμοκρασία 28 βαθμούς Κελσίου καίγεται σε πολλά σημεία και απέναντι, στην Αλικαρνασσό (“Μποντρούμ”, τουρκιστί) με θερμοκρασίες πάνω από 30ο C επικρατεί πλήρης τάξη και ασφάλεια.

Επιπλέον, δεν ξέσπασε καμία φωτιά, όπως λίγο προ της χθεσινής νύκτας, κοντά στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, απ’ όπου απογειώνονται τα νεότευκτα Rafale, για να ανασχέσουν τα τουρκικά F-16 «που δεν παραβιάζουν το εναέριο χώρο της Ελλάδος» (Ερντογάν).

Όπως απεκάλυψε ο πρώην πυρουργός Βασίλειος Κοκοτσάκης στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη στο κανάλι 98,4, ίχνη από τον διαλύτη ξυλόλιο ευρέθησαν σε φλεγόμενο δάσος κοντά στο Σουσάκι και σπρέι σιλικόνης σ’ άλλη πυριφλεγή τοποθεσία… Εν τω μεταξύ, συνελήφθη στην Μεσσηνία ύποπτος εμπρηστής που ομολόγησε την δράση του σε δύο περιπτώσεις πρόσφατα και μία… πέρυσι (sic), κατά τον υπουργό “κλιματικής κρίσης” Βασίλη Κικίλια.

Οι εμπρηστές εξελίσσονται και βελτιούται στο διατεταγμένο έργο τους. Εκτός του ότι δρού άφαντοι, χρησιμοποιούν και σύγχρονα μέσα εμπρησμού, όχι πιά “γκαζάκια” και στουπιά βαπτισμένα με βενζίνη που είναι ξεπερασμένα. Πιθανώς να έχουν και ηλεκτρονική ενδοσυνεννόηση, ώστε μόλις ενταθεί το μελτέμι σε μία περιοχή ή πέσει η νύκτα, ν’ αναλάβουν δράση.

Απέτυχε το μοντέλο δασοπυρόσβεσης 

Δυστυχώς, το μοντέλο δασοπυρόσβεσης των κυβερνώντων απέτυχε οικτρά, όπως κι οι αποψιλώσεις στην ύπαιθρο, ενώ οι καθαρισμοί των δημοτικών χώρων, που κόστισαν 155 εκατομμύρια ευρώ απλώς δεν έγιναν εφέτος. Ο διαφημισθείς “άφθονος” τεχνικός εξοπλισμός απεδείχθη ανεπαρκής, αν όχι τελείως ακατάλληλος για την συντονισμένη κατάσβεση των πυρκαγιών κι ο υπουργός κλιματικής κρίσης δικαιολογήθηκε ότι “φωτιές είχαμε , έχουμε και θα έχουμε”. Τότε τι χρειάζεται το υπουργείο;

Εξ’ άλλου, το υπουργείο Εθνικής Αμύνης διέθεσε μηχανοκίνητα μέσα, επίγεια κι εναέρια, όπως κι ομάδες “ενόπλων”, που βοήθησαν στην πυρόσβεση κατά το μέτρο των δυνάμεων τους. Ο στρατός όμως δεν πρέπει να είναι πυροσβέστης, αλλά διώκτης των εμπρηστών. Εδώ κύριο μέλημα είναι η έκδοση προειδοποιήσεων προς τους θιγομένους από την φωτιά κατοίκους, σαν οι ίδιοι να μην γνωρίζουν τον κίνδυνο. Είναι τουλάχιστον χρήσιμο…

«Χρειάζεται χρώμα για να βάψεις τ’ αβγά» έλεγε η θεία μου, εξ’ άλλης βεβαίως αιτίας, αλλά τούτο ισχύει και για την πυρόσβεση. Το basketball δεν αρκεί… Όσον αφορά τους κυρίους δημάρχους, όταν δεν είναι προέκταση του κυβερνώντος κόμματος, ασχολούνται με διορισμούς και οικοδομικές παραβάσεις, σπανίως δε με την πυρασφάλεια. Δήμαρχος στην αρχαία Αθήνα εκλέγονταν με κλήρο ένας, εις δε την αρχαία Ρώμη οι δήμαρχοι υπήρξαν προστάτες του ρωμαϊκού λαού έναντι της άρχουσας τάξης, κάτι που ουδόλως ισχύει εδώ…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι