ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Τρεις εμπρησμούς ομολόγησε 30χρονος

Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Τρεις εμπρησμούς ομολόγησε 30χρονος

Άλλη μία εφιαλτική νύχτα θα περάσουν οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται σε πύρινο κλοιό, καθώς δοκιμάζονται από καταστροφικές φωτιές που ξέσπασαν την Δευτέρα. Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς προς τα διυλιστήρια της Motor Oil και τα μέτωπα κρατήθηκαν σε μεγάλη απόσταση. Εν τω μεταξύ ανεξέλεγκτες διαστάσεις πήρε και η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στη Ρόδο, ενώ νέα φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην Τανάγρα και σύμφωνα με την πυροσβεστική επιχειρούν στο σημείο 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, καταφέρνοντας να την οριοθετήσουν.

Αυτή την ώρα δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην Αγία Σωτήρα και στην Οινόη λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στα Δερβεχώρια στην περιοχή Στεφάνη και στη Μάνδρα. Προληπτική εντολή εκκένωσης έχει δοθεί στο χωριό Λεύκα ενώ μάχη διεξάγουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές για να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό της Πάρνηθας. Με στοχευμένες ρίψεις νερού, τα εναέρια μέσα, τα οποία θα αποσυρθούν μόλις πέσει το σκοτάδι, δίνουν μάχη να ελέγξουν την πυρκαγιά, πριν αυτή μπει στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας.

Στην περιοχή Θέα Καραούλι της Οινόης έχουν στηθεί τρεις τεράστιες δεξαμενές νερού, από τις οποίες, σε ελάχιστα λεπτά, τα εναέρια μέσα εφοδιάζονται και στη συνέχεια σπεύδουν να κάνουν ρίψεις στο πύρινο μέτωπο. Οι άνεμοι που πνέουν στο σημείο, της τάξης των 5 μποφόρ, δυσκολεύουν το έργο της πυρόσβεσης, ωστόσο η μάχη θα δοθεί προκειμένου να μην περάσει η πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Η πύρινη λαίλαπα σάρωσε τη Νέα Ζωή, ενώ πλησίασε την Άνω Βλυχάδα.

Όπως αναφέρει ενημέρωση της Πυροσβεστικής βορειανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Πάνακτο, Πουρνάρι και Πανόραμα καθώς και νότια πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδα, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς. Στη Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό καθώς και 4 αεροσκάφη 2 από τη Γαλλία και 2 από την Ιταλία. Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της ακτογραμμής των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του πυροσβεστικού σώματος.

Ομολογία εμπρηστή

Ένας 30χρονος ομολόγησε τρεις φωτιές στη Μεσσηνία, όπως έκανε γνωστό ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας. Ο 30χρονος, κάτοικος της περιοχής Χαρακοπίου στη Μεσσηνία, ομολόγησε τουλάχιστον τρεις εμπρησμούς, δυο τις τελευταίες ημέρες και μια πέρσι. Ο εν λόγω άνδρας βρίσκεται υπό κράτηση και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ προσήχθη στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής αμέσως, μετά την εκδήλωση της σημερινής πυρκαγιάς στην Υάμεια Μεσσηνίας.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη ένταση κατέγραψαν κάμερες του ΣΚΑΙ, σε μπλόκο της Ελληνικής Αστυνομίας, όαν πλησίασαν πολίτες από χωριά της Μάνδρας επιχειρώντας να περάσουν προκειμένου να φτάσουν στα σπίτια τους. Επειδή όμως είχε εκδοθεί εντολή εκκένωσης αυτοί δεν τους άφησαν με αποτέλεσμα τα αίματα να ανάψουν και μετά από λογομαχία τα πράγματα να πάρουν άγρια τροπή. Πολίτες και αστυνομικοί πιάστηκαν στα χέρια, ενώ λίγη ώρα αργότερα σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα πνεύματα ηρέμησαν.

Φωτιές σε Λακωνία-Ρόδο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στη Λακωνία στην περιοχή Πυρί, κοντά στο αεροδρόμιο της Σπάρτης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του FLY, αυτή τη στιγμή η φωτιά κατευθύνεται από το Λυκοβουνό προς το Δαφνί. Μάλιστα έφτασε στα 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται στις παρυφές του χωριού στη Λακωνία. Δίνεται μάχη των Πυροσβεστικών δυνάμεων για να μην φτάσει στα πρώτα διάσπαρτα σπίτια στις άκρες του χωριού Δαφνί και την επαρχιακή οδό. Προς το παρόν το χωριό δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

Οι φλόγες της φωτιάς στη Ρόδο καίνε ανεξέλεγκτες, ενώ τρία χωριά και ένα ξενοδοχείο έχουν εκκενωθεί. Παράλληλα, έκλεισε και ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου. Συγκεκριμένα, νωρίτερα την Τετάρτη, δόθηκε εντολή εκκένωσης για Ελεούσα, Σάλακο, Διμυλιά, Προφήτη Ηλία προς Κολύμπια. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ελεούσα, Σάλακος και Διμυλιά Ρόδου εκκενώστε τώρα προς Κολύμπια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε το μήνυμα του 112. Το βράδυ ανακλήθηκε η εντολή εκκένωσης του χωριού Απόλλωνα.

Καμία δήλωση από Μητσοτάκη

H Ελλάδα απηύθυνε αίτημα και για νέες ενισχύσεις από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.  Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική στο αίτημα για την αποστολή Πυροσβεστικών Πεζοπόρων Μονάδων έγινε αποδεκτό από τον Μηχανισμό της ΕΕ και μέχρι την Παρασκευή θα έχουν έρθει στην Ελλάδα Μονάδες από την Ρουμανία, την Σλοβακία και την Πολωνία, με πυροσβεστικά οχήματα και ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να ενεργούν στις εστίες και να αναχαιτιστεί η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει από την περασμένη Δευτέρα την Αττική. Ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα πεζοπόρες πυροσβεστικές ομάδες από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα. Έγινε επίσης γνωστό ότι και το Ισραήλ θα στείλει πυροσβεστικό αεροσκάφος, ενώ από σήμερα το πρωί επιχειρούν τα τέσσερα Canadair από Γαλλία και Ιταλία.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη και πάλι στο συντονιστικό κέντρο της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Ενημερώθηκε από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, κυρίως για τα μέτωπα στη Δυτική Αττική και τη Ρόδο. Επίσης, έγινε σχεδιασμός για τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες με ακραίες θερμοκρασίες και πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας.

Στη σύσκεψη, μαζί με την ηγεσία του ΠΣ, συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, οι υφυπουργοί, Βαγγέλης Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης και ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός δεν έκανε δήλωση.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις 

Το πρωί έγινε νέα ενημέρωση από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα που έχει αναλυτικά ως εξής: «Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, έδωσαν ολονύχτια μάχη και συνεχίζουν να επιχειρούν, με ανανεωμένο προσωπικό σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών. Στη πυρκαγιά που έχει εξελιχθεί στη Δυτική Αττική, και ξεκίνησε τη Δευτέρα από τα Δερβενοχώρια, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από το πρώτο φως έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

»Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το απόγευμα στη Ρόδο, εξελίσσετε πλέον σχεδόν στο κέντρο του νησιούανάμεσα στους οικισμούς Απόλλωνα και Λάερμα, χωρίς μέχρι στιγμής να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Εκεί, επιχειρούν 86 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων

τμημάτων και 28 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης αλλά και 4 αεροσκάφη που έφτασαν στη χώρα μας εχθές το απόγευμα από Ιταλία και Γαλλία. Για σήμερα Τετάρτη, αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Κυκλάδων, και του Βόρειου Αιγαίου, και γενικότερα θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και ισχυροί άνεμοι, εντάσεως έως 7 μποφόρ».

Η κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα. Στο ρεύμα προς Κόρινθο η κυκλοφορία, από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά παραμένει κλειστή.

O Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της φωτιάς. Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024. Με μηνύματα από το 112 απευθύνθηκε έκκληση προς τους κατοίκους συνολικά 7 περιοχών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πρόκειται για τις περιοχές Άγιοι Θεόδωροι, Γλυκιά Ζωή, Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Όθωνας και Ευταξία. Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα του Δήμου Λουτρακίου περίπου 30 σπίτια και 5 επιχειρήσεις και αποθήκες έχουν καταστραφεί.

Πολύ υψηλός κίνδυνος

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), που προβλέπεται και για σήμερα σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Ψαρών)

– Περιφέρεια Κρήτης

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι