ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κατασκευάστηκε σούπερ κορονοϊός με 20 μεταλλάξεις

Κατασκευάστηκε σούπερ κορονοϊός με 20 μεταλλάξεις

Ερευνητές στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και μία Ελληνίδα, η Θεοδώρα Χατζηιωάννου από το Τμήμα Ιολογίας του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, “κατασκεύασαν” έμμεσα έναν εξαιρετικά ακαταμάχητο κορονοϊό με 20 μεταλλάξεις, ώστε να διαφεύγει από τα εμβόλια και από τα φυσικά αντισώματα που αναπτύσσει ο άνθρωπος όταν νοσεί. Στόχος ήταν να διαπιστώσουν πόσο πιθανόν είναι ο κορονοϊός να μεταμορφωθεί τελικά σε ακατανίκητο εχθρό.

Εκείνο που διαπίστωσαν ήταν ότι ακόμα και στην χειρότερη (και αρκετά απίθανη) περίπτωση που ο ιός καταφέρει να μεταλλαχθεί φυσιολογικά και κάποια στιγμή φτάσει να διαθέτει και τις 20 πανίσχυρες μεταλλάξεις, ο άνθρωπος και πάλι θα έχει ελπίδα. Συγκεκριμένα, η ελπίδα του προέρχεται από τα αντισώματα που έχει αναπτύξει μια ειδική ομάδα ατόμων: όσων νόσησαν και εν συνεχεία εμβολιάστηκαν με Pfizer ή Moderna.

Τι έκαναν οι ερευνητές: επενέβησαν εργαστηριακά ώστε να δημιουργήσουν το σούπερ κορονοϊό και εν συνεχεία άρχισαν να δοκιμάζουν πώς επιδρούσαν επάνω του τα επίκτητα αντισώματα (από τα εμβόλια) αλλά και τα φυσικά. Ο ιός φαινόταν ακαταμάχητος και έμενε απαθής σε όλα. Όμως όταν δοκίμασαν την επίδραση από ορό ατόμων που κατά το παρελθόν νόσησαν, αλλά και εμβολιάστηκαν λίγους μήνες μετά την νόσηση, διαπίστωσαν ότι ακόμα και αυτός ο σούπερ ανθεκτικός ιός, υποχωρούσε.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature και έμμεσα απαντά σε ιταλική έρευνα που υποστήριζε ότι ο ιός μοιραία θα καταφύγει σε σειρά μεταλλάξεων για να γλιτώσει από τα αντισώματά μας, φυσικά και επίκτητα. Εκείνη η έρευνα έλεγε ότι είναι μαθηματικά βέβαιο πως ο ιός θα μεταλλαχθεί πολλές φορές στο μέλλον. Το αισιόδοξο της νέας έρευνας είναι ότι “τεστάρησε” τον χειρότερο δυνατόν σενάριο και βρήκε τελικά τον ιό ευάλωτο στα αντισώματα ειδικής ομάδας. Οι ερευνητές επιμένουν πάντως ότι πολύ δύσκολα ο ιός θα φτάσει στο σημείο να αναπτύξει και τις 20 μεταλλάξεις.

Μία τρίτη προγενέστερη έρευνα έδειξε επίσης ότι αν και οι ανεμβολίαστοι πρώην ασθενείς δεν έχουν ιδιαίτερη κάλυψη μακροχρόνια στις μεταλλάξεις, όσοι από αυτούς εμβολιάζονται αναπτύσσουν μια ιδιαίτερα ισχυρή ανοσοαπόκριση προς το σύνολο των μεταλλάξεων. Οι ειδικοί της τρίτης έρευνας θεωρούν ότι ο εμβολιασμός παίζει έναν ρόλο κλειδί και κατά κάποιο τρόπο δίνει, όχι μόνον παράταση ζωής σε όσα αντισώματα ανέπτυξε κάποιος που νόσησε, αλλά τα ενισχύει με άγνωστο μηχανισμό και τα κάνει να μάχονται αποτελεσματικά ακόμα και τις πολύ επιθετικές μεταλλάξεις.

Η μάχη με τις μεταλλάξεις

Όσον αφορά στους παρασκευαστές του “σούπερ κορονοϊού”, οι ερευνητές είπαν σε συνεντεύξεις τους ότι όπως μάχεται με μεταλλάξεις ο ιός, έτσι μάχεται και ο άνθρωπος με τα αντισώματά του. Έφτιαξαν ένα ασφαλές αντίγραφο του κορονοϊού, τρόπον τινά μια απομίμηση. Τον άφησαν να πολλαπλασιαστεί και στη συνέχεια τον εξέθεσαν στο πλάσμα που είχαν λάβει από τα νοσοκομεία, από διάφορους ασθενείς.

Όταν ο “μαϊμού” κορονοϊός του εργαστηρίου βρέθηκε σε εχθρικό περιβάλλον (το πλάσμα με αντισώματα από τους αναρρώσαντες ασθενείς)  άρχισε να μεταλλάσσεται, όπως γίνεται και στην ζωή. Οι μελετητές τον άφησαν να μεταλλάσσεται διαρκώς για να δουν πόσες άμυνες θα ανέπτυσσε έναντι των αντισωμάτων και τον έβαλαν να αντιμετωπίσει και πλάσμα από εμβολιασμένους ασθενείς. Όταν αντιμετώπισε πλάσμα νοσησάντων που είχαν εμβολιαστεί, παρότι πλέον είχε 20 μεταλλάξεις, έχασε τη μάχη οριστικά.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανοσία που αναπτύσσει ο άνθρωπος είναι ακόμα και για τους ειδικούς ένας μυστηριώδης μηχανισμός με άγνωστες δυνατότητες και ότι σε πολλά άτομα όταν αυτά αναρρώνουν, τα αντισώματα όχι μόνον παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά στη διάρκεια των επόμενων μηνών οργανώνονται καλύτερα, σαν να εκπαιδεύονται για καλύτερη άμυνα σε περίπτωση επανεμφάνισης του εχθρού και “διδάσκονται” την τακτική να εστιάζονται στην πρωτεϊνική ακίδα.

Η έρευνα αυτή δείχνει ότι μακροπρόθεσμα η συλλογική ανοσία θα είναι ένα μικτό προϊόν της φυσικής ανοσίας όσων νόσησαν και εν συνεχεία εμβολιάστηκαν. Όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, η φυσική ανοσία από μόνη της είναι ίσως η “μαγιά”, όμως χωρίς το εμβόλιο δεν αρκεί για τις μελλοντικές απειλές. Σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, δημιουργείται ένα τείχος ανοσίας και όταν αυτοί οι άνθρωποι αποτελέσουν κάποια στιγμή την πλειοψηφία, ο ιός θα βρεθεί σε “δύσκολη θέση”. Πότε θα γίνει αυτό; Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχει ήδη νοσήσει ή πάντως κάποια στιγμή ήταν φορέας τουλάχιστον το 12% των κατοίκων της χώρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι