ΘΕΜΑ

Κάθε μέρα πεθαίνει ένας Έλληνας για να ζεσταθεί!

Κάθε μέρα πεθαίνει ένας Έλληνας για να ζεσταθεί!, Όλγα Μαύρου

Ο φετινός Δεκέμβρης ήταν χειρότερος και από τα πρώτα χρόνια της χρεοκοπίας όσον αφορά στους θανάτους ανθρώπων που καίγονται ή δηλητηριάζονται στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν φθηνά. Το πιο δραματικό περιστατικό πάντως της πρώτης περιόδου της χρεοκοπίας υπενθυμίζουμε ότι ήταν οι πέντε σπουδαστές στη Λάρισα, που για να μην πληρώσουν πετρέλαιο, προσπάθησαν να ζεσταθούν με αυτοσχέδιο μαγκάλι. Πέθαναν οι δύο και οι άλλοι τρεις έμειναν σε κώμα επί μακρόν.

Τι γίνεται φέτος; Τα περισσότερα θύματα των πυρκαγιών που οφείλονται σε θερμαντικά σώματα είναι ηλικιωμένοι και σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική η φετινή χρονιά ήταν η χειρότερη από το 2010. Η φτώχεια λόγω της πανδημίας, αλλά και η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο έστρεψε πολλούς ξανά σε αυτοσχέδιες λύσεις, ή σε χρήση παλιών συσκευών θέρμανσης που ήταν φθαρμένες από το χρόνο και επικίνδυνες. Σήμερα χάθηκε άλλη μια ζωή, όταν ένας 50χρονος δηλητηριάστηκε από αναθυμιάσεις μετά από φωτιά στο σπίτι του, στο Διακοπτό Αιγιαλείας.

Η φωτιά, σύμφωνα με τις πληροφορίες ενημερωτικής ιστοσελίδας, ξέσπασε στις 06:30 σήμερα Τετάρτη, στη στέγη του σπιτιού – πιθανών στην καμινάδα – και γρήγορα επεκτάθηκε. Το SLpress έχει ξαναγράψει για την επικινδυνότητα των καμινάδων στα τζάκια όταν δεν καθαρίζονται κάθε φθινόπωρο, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους οι ηλικιωμένοι και που συχνά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν εργάτες για να το κάνουν.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης στο σπίτι του 50χρονου συμμετείχαν οκτώ άνδρες με τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όμως όταν η φωτιά έσβησε, ο άνδρας ήταν ήδη νεκρός, καθώς είχε ήδη δηλητηριαστεί από τις αναθυμιάσεις. Πριν από μόλις τρεις ημέρες γείτονες ηλικιωμένων τους πήγαν φαγητό για τα Χριστούγεννα και τους βρήκαν νεκρούς από τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού τους, στο χωριό Βορίζια Φαιστού Κρήτης.

Δύο νεκρά παιδιά στο Καματερό

Υπενθυμίζουμε και τον θάνατο δυο παιδιών πολύτεκνης οικογένειας που προσπάθησαν να ζεσταθούν σε δώμα στο Καματερό και κάηκαν, αλλά και του 39χρονου άνδρα με κινητικά προβλήματα που δεν πρόλαβε να αντιδράσει όταν άρπαξε φωτιά (πιθανόν από βραχυκύκλωμα λόγω φθοράς) η ηλεκτρική κουβέρτα του στα Λιόσια. Προ ημερών ηλεκτρική κουβέρτα άρπαξε φωτιά και σε δώμα πολυκατοικίας στο Μαρούσι, αλλά οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν εγκαίρως.

Όσον αφορά στα παιδιά, ηλικίας 12 και 13 ετών, ήταν μαζί με το αδελφάκι τους δύο ετών στο δώμα και κρύωναν, οπότε έβαλαν φωτιά σε ξύλα για να ζεσταθούν με την ξυλόσομπα και δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν εγκαίρως όταν κόρωσε η στέγη που είχε πισσώματα. Το τρίτο αδελφάκι σώθηκε με εγκαύματα. Το τραγικό είναι ότι η μητέρα, με τα άλλα επτά παιδιά της ήταν στην αυλή και πίστευε ότι τα “μεγάλα” παιδιά ήταν στο σχολείο, οπότε όταν σώθηκε το μικρό ησύχασε…

Μετά έμαθε ότι τα μεγάλα παιδιά δεν είχαν πάει στο σχολείο και κατάλαβε ότι πρέπει να ήταν μέσα στο δώμα που καιγόταν. Τα παιδιά είναι πιθανό και να έχασαν τις αισθήσεις τους από τις αναθυμιάσεις και για αυτό το λόγο πιθανών δεν αντέδρασαν και απανθρακώθηκαν.

Νεκροί από αναθυμιάσεις

Συνήθως οι ηλικιωμένοι χάνουν τις αισθήσεις τους από τις αναθυμιάσεις και έτσι δυστυχώς δεν προλαβαίνουν ούτε αυτοί να αντιδράσουν. Πρόσφατα, ένας 77χρονος εντοπίστηκε απανθρακωμένος μέσα στη μονοκατοικία όπου διέμενε μόνος του στην Καρδίτσα. Την Πυροσβεστική ειδοποίησαν γείτονες του άτυχου άνδρα, όταν είδαν να βγαίνει καπνός από το σπίτι του. Δυστυχώς, ο ηλικιωμένος βρέθηκε νεκρός μέσα στο υπνοδωμάτιό του.

Στις 20 Δεκεμβρίου μέσα σε μόλις μία ημέρα χάθηκαν τέσσερις ζωές σε πυρκαγιές που ξέσπασαν σε πολυκατοικίες στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και στα Ιωάννινα. Την επομένη έχασε την ζωή του και ένας 40χρονος στις Σέρρες, πάλι από φωτιά σε οικία.

Προηγουμένως, στις 17 Δεκεμβρίου, σε πολυκατοικία στου Ζωγράφου πέθανε μια 84χρονη, παρότι έσβησε γρήγορα η φωτιά από την Πυροσβεστική. Η γυναίκα είχε ήδη εισπνεύσει τοξικά αέρια και δεν επιβίωσε. Την ίδια ημέρα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε μονοκατοικία στη Δημοτική Κοινότητα Επιταλίου Πύργου Ηλείας ανασύρεται νεκρός ένας άνδρας 71 ετών, που επίσης ήταν ήδη νεκρός από εισπνοή τοξικών αερίων. Παρόμοια ήταν και η τύχη μιας 89χρονης γυναίκας στους Αγίους Αναργύρους, με εμφανή στοιχεία προηγηθείσας πυρκαγιάς.

Λίγες ώρες αργότερα νέα τραγωδία σημειώθηκε στον Βόλο στην περιοχή Άνω Λεχώνια όπου ανασύρεται νεκρή από πυρκαγιά στο σπίτι της μία γυναίκα ηλικίας 83 ετών. όμως και μια 16χρονη Βορειοηπειρώτισσα κάηκε ζωντανή στη Βόρειο Ήπειρο, όταν άρπαξε φωτιά το θερμαντικό σώμα. Η κοπέλα που είχε κινητικά προβλήματα, δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί εγκαίρως. Εκεί έφταιγε το γεγονός ότι τα μειονοτικά χωριά είχαν μείνει επί ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω εκτεταμένης βλάβης και οι κάτοικοι προσπαθούσαν να ζεσταθούν με πρόχειρα μέσα.

Που οφείλονται οι θάνατοι

Όσον αφορά στην Ελλάδα οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε βραχυκυκλώματα ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και σε ακαθάριστες καμινάδες, σε μαγκάλια και σε ξυλόσομπες. Τα βραχυκυκλώματα σημειώνονται σε ηλεκτρικές κουβέρτες ή και σε κλιματιστικά και σε ηλεκτρικές θερμάστρες με αντιστάσεις. Φέτος μέχρι στιγμής είχαμε μόνο μια πυρκαγιά από λαμπάκια χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Μέσα στο 2021 οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 90 –θάνατοι σε πυρκαγιές στα σπίτια. Το 2020 από την ίδια αιτία είχαν χάσει τη ζωή τους 68 άτομα. Από τους 90 οι 20 κάηκαν τον περασμένο Γενάρη και Φλεβάρη και οι 70 από τον Οκτώβρη μέχρι χθες. Τον Οκτώβρη αρχίζουν οι απώλειες αυτές, κυρίως από την Βόρειο Ελλάδα όπου πιάνει και πρώτα το κρύο. Συστήνεται όσοι έχουν ηλικιωμένους συγγενείς που ζουν μόνοι “να έχουν το νου τους” για τα θερμαντικά σώματα που αυτοί χρησιμοποιούν.

Η Πυροσβεστική αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση : «Χριστουγεννιάτικα δέντρα, λαμπάκια, πολύπριζα, ηλεκτρικές σόμπες, θερμαινόμενο υπόστρωμα, αερόθερμα, κλιματιστικά, σόμπες υγραερίου, σόμπες πετρελαίου, τζάκια, ξυλόσομπες… ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ!!!-Μην χρησιμοποιείτε το φούρνο ψησίματος για θέρμανση. Μην υπερφορτώνετε τα πολύπριζα. Αναθέστε την εγκατάσταση των σταθερών συσκευών θέρμανσης σε ειδικούς. Ελέγξτε τις συσκευές θέρμανσης πριν τη χρήση τους. Σβήστε τις συσκευές εάν πρόκειται να απομακρυνθείτε από το χώρο λειτουργίας τους. Χρησιμοποιήστε μόνο εγκεκριμένο εξοπλισμό. Καθαρίστε ετησίως τις καμινάδες και τους σωλήνες απαγωγής καπνού. Σε όλες τις συσκευές, τηρήστε απαρέγκλιτα τις οδηγίες του κατασκευαστή»…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι