ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καθημερινό ραντεβού θανάτου στην Εγνατία

Καθημερινό ραντεβού θανάτου στην Εγνατία, Μελαχροινή Μαρτίδου

Στην Θράκη είναι πρώτο θέμα, των μίντια, των συζητήσεων, των οδηγών που χρησιμοποιούν την Εγνατία Οδό, αλλά αρνούνται να βιώσουν αυτό το καθημερινό ραντεβού θανάτου με τους λαθροδιακινητές που προκειμένου να ξεφύγουν την καταδίωξη της αστυνομίας, μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα με ιλιγγιώδεις ταχύτητες κι όποιον πάρει ο χάρος…

Οι συγκρούσεις πολλές, θανατηφόρα τροχαία με θύματα νομοταγείς οδηγούς που έζησαν το ανέλπιστο, προκαλούν σύγχυση, φόβο κι άρνηση να επιλέγουν τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, αφού η κατάσταση έχει ξεφύγει. Συσκέψεις αδιέξοδες, συλλογή υπογραφών πάνω από 7000 πολιτών που θέτουν προ των ευθυνών της, τόσο της εταιρίας διαχείρισης της Εγνατίας Οδού, όσο και την πολιτεία.

Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία οργανώνεται το προσεχές Σάββατο από την Αλεξανδρούπολη στον κόμβο του Αρδανίου Έβρου, με μοτοσυκλέτες, ΙΧ, με τρακτέρ για το θέμα που μητροπολίτες βουλευτές, δικηγορικός σύλλογος, περιφερειακοί σύμβουλοι, αλλά και απλοί πολίτες, παίρνουν θέση, στιγματίζοντας το φαινόμενο και τους κινδύνους που εγκυμονεί…

«Δεν μπορεί να ζούμε με το πότε θα συμβεί ακόμη ένα μοιραίο» λένε οι πολίτες που ζητούν να υπάρξουν λύσεις. Δεν μπορεί η καταδίωξη διακινητών να καταλήγει σε τραγωδία με νεκρούς ανυποψίαστους πολίτες, ακρωτηριασμούς, μετωπικές συγκρούσεις με ευσυνείδητους οδηγούς που κινούνται κανονικά στο ρεύμα τους και συναντούν τους “άλλους”, που στην προσπάθεια να διαφύγουν της καταδίωξης ως διακινητές λαθρομεταναστών, αψηφούν κώδικες και μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα!

Το μοιραίο είναι προδιαγεγραμμένο να συμβεί. Και συμβαίνει… Νεκροί μέσα σε ένα μήνα  αθώοι οδηγοί που πηγαίνουν στην δουλειά τους, ή επιστρέφουν, αλλά πέφτουν σ αυτό το ανέλπιστο ραντεβού με το χάρο-παγανιά. “Παγωμένη” η τοπική κοινωνία που πληροφορείται κάθε βδομάδα μια τέτοια είδηση. “Θορυβημένη” η Τοπική Αυτοδιοίκηση που ζητά μέτρα. Προβληματισμένοι οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν την Εγνατία οδό ή να προτιμήσουν το παλιό οδικό δίκτυο…

Να δοθεί τέλος στην ανθρωποθυσία

Οι πρώτες ερωτήσεις στην Βουλή από την Ελληνική Λύση και τον βουλευτή Έβρου Πάρη Παπαδάκη, πρόεδρο του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα, κατατίθενται με προτάσεις να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει αυτή η ανθρωποθυσία στον άλλοτε ασφαλή και σίγουρο δρόμο, την Εγνατία οδό, που πλέον γίνεται δρόμος καρμανιόλα…

Το ίδιο φαινόμενο της καταδίωξης φορτηγών, ΙΧ και σε μικρά χωριά με ιλιγγιώδεις ταχύτητες προκαλεί φόβο και άλλα απρόβλεπτα στις κοινωνίες της Θράκης, που βιώνουν αυτό το καινούργιο μαρτύριο στην παράνομη διακίνηση των μεταναστών αφού τα κυκλώματα βρίσκουν τρόπους περάσματα, φορτώνουν ψυχές που πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους στην Ευρώπη με όποιο τίμημα…

Ποια θα πρέπει να είναι τα αντανακλαστικά πέρα από την ενημέρωση των αρχών που γίνεται τελευταία και το περιστασιακό κλείσιμο της οδού; Ο δικηγορικός σύλλογος Αλεξανδρούπολης, με ανακοίνωση του που υπογράφει η πρόεδρος Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου, αναφέρεται στο ανησυχητικό και άκρως επικίνδυνο φαινόμενο των κινούμενων, μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα και αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, λαθροδιακινητών ή διακινούμενων λαθραίων προσφύγων. Τονίζει ότι ο σύλλογος στέκεται αλληλέγγυος στην τοπική κοινωνία και θα παρασταθεί όπου κληθεί για να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση αυτού του άκρως απειλητικού φαινομένου.

«Έχουμε φτάσει στο απροχώρητο»

Ο Μανώλης Ταπατζάς περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας Θράκη επισημαίνει: «Νομίζω έχουμε φτάσει πλέον στο απροχώρητο με τους πειρατές των δρόμων μας, τους διακινητές παράτυπων μεταναστών επί της Εγνατίας Οδού» (κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας). Δεν είμαστε ασφαλείς και αυτό με τρομάζει. Περισσότερο με τρομάζει ότι το σύστημα δεν έχει αντανακλαστικά. Ποια θα ήταν η κατάσταση αν στη θέση των συμπολιτών μας που σκοτώθηκαν ήταν κάποιο δημόσιο πρόσωπο;

Δεν μπορώ να δεχθώ ότι το παιδί μου και κάθε παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή το σύστημα κωλυσιεργεί. Tι θα χρειαστεί για να προχωρήσουμε σε ενέργειες; Κάποια θέματα απαιτούν άμεσες πράξεις, όχι σκέψεις και συσκέψεις που καλεί ο κος Περιφερειάρχης. Πρέπει να ξεπεράσουμε την τάση να λειτουργούμε με παλαιού τύπου νοοτροπίες, αντί να ψάχνουμε ποιος φταίει, πρέπει να εστιάσουμε στην επίλυση του προβλήματος».

Πρόταση με επερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της Ελληνικής Λύσης κ. Παπαδακης για να τοποθετηθούν “Μειωτές ταχύτητας” μονής κατεύθυνσης, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενισχυτικά στην κατεύθυνση καταπολέμησης του φαινομένου επικίνδυνης οδήγησης, αφού επιτρέπουν διέλευση οχημάτων μόνοαπό μια κατεύθυνση. Η τοποθέτησή τους δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, ειδικά αν αντισταθμιστεί με τις συνέπειες που προκαλεί η απουσία τους» (κόστος σε ανθρώπινες ζωές).

Αξίζει να σταχυολογήσουμε προτάσεις…

Τοποθετήσεις για το πρόβλημα που ανέκυψε, πολλές και σταχυολογούμε τις πιο σημαντικές.
Κώστας Αλεξανδρής, πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης: «Δεν είναι ότι πρέπει να κλείσει η Εγνατία με τα τρακτέρ, αλλά ότι πρέπει να πάρουν οι υπεύθυνοι το μήνυμα πως δεν υπάρχει άλλη υπομονή, ούτε χρόνος για πειράματα. Οι ζωές μας και οι ζωές των οικογενειών και των συνανθρώπων μας είναι πάνω από οτιδήποτε και εάν χρειαστεί και δρόμο θα κλείσουμε κι άλλες αντιδράσεις θα πρέπει να οργανώσουμε».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Έβρου Ανδρέας Γραμμενίδης κατέθεσε πρόταση για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων περιπτώσεων καταδίωξης διακινητών μεταναστών μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων του Έβρου, με την αξιοποίηση μικρών drone που θα “κλειδώνουν” μέσω συστημάτων GPS την θέση του αυτοκινήτου του διακινητή και θα το παρακολουθούν διαρκώς, χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τους παραβατικούς. Έτσι οι δυνάμεις αποτροπής θα επιλέγουν τον τόπο και τον χρόνο της επέμβασης για την ακινητοποίηση του οχήματος, ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ζωές ανυποψίαστων πολιτών, μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων.

Αθρόα η συλλογή υπογραφών

Συλλογή υπογραφών διαδικτυακά για τοποθέτηση καρφιών στην Εγνατία οδό γίνεται μέσω της γνωστής πλατφόρμας AVAAZ.org και ήδη έχουν “αγγίξει” τα 7.000 άτομα όσοι υπέγραψαν. «Η κατάσταση άλλωστε δεν πάει άλλο», όπως αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει την συγκέντρωση των υπογραφών για να τοποθετηθούν καρφιά στους κόμβους στην Εγνατία Οδό στον Έβρο. «Με τον τρόπο αυτό τα αυτοκίνητα που πάνε να μπούνε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας θα σκάνε τα λάστιχα τους και δεν θα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα. Ήδη έχουν χάσει την ζωή τους δύο αθώοι συμπολίτες μας. Ας μην θρηνήσουμε άλλα θύματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ τα τροχαία με τραυματισμούς ανυποψίαστων οδηγών με. αλλοδαπούς διακινητές είναι καθημερινά.

«Δεν είναι δυνατόν να ζούμε με αυτόν το φόβο και το άγχος» επισημαίνεται στον τοπικό Τύπο, ιστοσελίδες που αναδεικνύουν το θέμα, αλλά φωνή βοώντος… Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο ένας 46χρονος πατέρας δύο παιδιών από την Αλεξανδρούπολη έχασε την ζωή του, όταν στο ρεύμα Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης της Εγνατίας Οδού, λαθροδιακινητής που πήγαινε στο αντίθετο ρεύμα έπεσε πάνω του και τον σκότωσε. Παρόμοιο τροχαίο συνέβη και με θύμα ακόμη ένα συμπολίτη.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεημων παίρνει θέση στο πρόβλημα: «Τὸν τελευταῖο καιρό ἔχουμε γίνει μάρτυρες μίας πρωτόγνωρης κατάστασης, ἡ ὁποία ἔχει κοστίσει ἀνθρώπινες ζωές, συνεχίζοντας, ἀκόμα καὶ σήμερα, νὰ ἐκθέτει σὲ θανάσιμο κίνδυνο ὅσους μετακινοῦνται ὁδικῶς στὸ Ἐθνικό Ὁδικό Δίκτυο. ​Ὅσοι μετακινοῦνται καθημερινά ἐπί τῆς Ἐγνατίας Ὁδοῦ καὶ τοῦ επαρχιακοῦ οδικοῦ δικτύου γιὰ λόγους ἐργασίας ἤ γιὰ λόγους ἀναψυχῆς, ἔρχονται ἀντιμέτωποι, σὲ καθημερινή πλέον βάση, μὲ ἀνεύθυνους καὶ ἀσυνειδήτους ἀνθρώπους, οἱ ὁποῖοι κινοῦνται μὲ ἰλιγγιώδη ταχύτητα στὸ ἀντίθετο ρεῦμα, μὲ κίνδυνο νὰ χαθοῦν ἀνθρώπινες ζωές’.

Σύσσωμη ἡ κοινωνία ἀπαιτεῖ ἄμεσα νὰ δοθεῖ μία λύση σὲ αὐτό τὸ σοβαρώτατο καὶ συνεχιζόμενο πρόβλημα, καθώς ἡ ἀδράνεια ἐνισχύει τὸ αἴσθημα φόβου καὶ ἀνασφάλειας τῶν ὁδηγῶν, οἱ ὁποῖοι δὲν γνωρίζουν, ἄν θὰ ἐπιστρέψουν στὸ σπίτι τους καὶ στὴν οἰκογένειά τους σῶοι καὶ ἀβλαβεῖς».

Λύση άμεσα και ακαριαία 

Καθημερινά τα πρωτοσέλιδα του τοπικού Τύπου αναδεικνύουν το θέμα, την αγωνία που υπάρχει, την έλλειψη σοβαρής αντιμετώπισης, αν και μόλις χθες τοποθετήθηκαν περιπολικά στις εξόδους της Εγνατίας και υπάρχει κάποια ετοιμότητα όταν συμβαίνει αυτό να ειδοποιούνται οι οδηγοί και να κλείνουν τα διόδια. Πάντως, κάποια πρακτική λύση με νομικό έρεισμα δεν έχει βρεθεί.

Η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του νέου υπουργού με αυτοδιοικητικούς, βουλευτές του Έβρου ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και ίσως λειτουργήσει πάνω σε συγκεκριμένο πλαίσιο αντιμετώπισης του νέου προβλήματος. Να που η Θράκη, συν τοις άλλοις, βιώνει και αυτή την απροσδόκητη διάσταση στην πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, με τίμημα αθώες ζωές! Η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα και ακαριαία, τονίζεται απ’ όλες τις πλευρές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι