ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Επαναπατρίστηκε” ο Άγιος Χαράλαμπος Μαρωνείας μετά από 110 χρόνια

"Επαναπατρίστηκε" ο Άγιος Χαράλαμπος Μαρωνείας μετά από 110 χρόνια, Μελαχροινή Μαρτίδου

Μετά από 110 χρόνια “επαναπατρίζεται” η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους Μαρωνείας. Η τελετή γίνεται την Τρίτη 4 Ιουλίου, με την σύμπραξη του Πολεμικού Ναυτικού, των μητροπόλεων Μαρωνείας-Κομοτηνής και Πειραιώς, χάρη στην έρευνα και την ευαισθησία του επιχειρηματία Θεοδώρου Περβανά που κινητοποίησε τις τοπικές αρχές. Η συγκινητική τελετή οργανώνεται στο λιμάνι Μαρωνείας του ομηρικού ιστορικού χωριού της Θράκης.

Στο θετικό αποτέλεσμα συνέπραξαν η ημερήσια τοπική εφημερίδα “Ο Χρόνος”, που έφερε στην επιφάνεια την ιστορία, ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευρυπίδης Στυλιανίδης που κίνησε γη και ουρανό για το θέμα, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, φίλος της περιοχής, η αρμόδια δημοτική αρχή Μαρωνείας Σαπών, με το δήμαρχο Ντίνο Χαριτόπουλο που έχει αναλάβει το σχετικό πρόγραμμα.

Οι λεπτομέρειες σε κάνουν να ριγήσεις, όχι απλά από την θρησκευτική ευλάβεια των κατοίκων της περιοχής, αλλά από τα σκληρά καταιγιστικά γεγονότα μιας άγριας εποχής από την βουλγαρική κατοχή και τον βίαιο ξεριζωμό ανθρώπων, με αναπτυγμένη αστική δομή από τις οικίες τους. Αυτοί διέσωσαν την ζωή τους με τα τελείως απαραίτητα μαζί τους, αλλά και την εικόνα του θαυματουργού προστάτη Αγίου τους!

Η συγκλονιστική περιγραφή

Αξίζει να αφουγκραστούμε την περιγραφή του κ. Περβανά που αξιοποίησε μαρτυρίες ντόπιων υπερηλίκων και του παππού του για το ιστορικό αυτό γεγονός που θα λάβει χώρα με τις πρέπουσες τιμές στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους και την πλατεία της Μαρωνείας Ροδόπης. Ως ερευνητής της τοπικής ιστορίας και εξέχων μέλος της τοπικής κοινωνίας ο κ. Περβανάς υπογραμμίζει:

«Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Μαρώνεια ανέδειξε Οικουμενικό Πατριάρχη το Νεόφυτο και αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής τον Μιχαήλ Κωνσταντινίδη, ενώ πολλοί έμποροι Μαρωνίτες διέπρεψαν στο εξωτερικό σε πείσμα των καιρών, δημιουργώντας οικονομικές αυτοκρατορίες. Κανείς τους όμως δεν ξέχναγε τον τόπο του. Έστελναν χρήματα κυρίως για την εκπαίδευση και τις υποδομές, όπως η οικογένεια Χατζέα από την Κωνσταντινούπολη που δώρισε και το επιβλητικό σχολείο του οικισμού.

»Άλλοι διέθεταν μεγάλα ποσά για τις ανάγκες του ελληνικού κράτους, όπως ο τραπεζίτης Αντώνιος Λεονταρίδης που επιτελούσε εθνικό έργο ως ευεργέτης. Ήταν αυτός που δώρισε σχεδόν όλη του την περιουσία στο ελληνικό δημόσιο με αμετάκλητο συμβόλαιο αλλά και 60.000 χρυσά φράγκα για την αγορά του αντιτορπιλικού Αβέρωφ, ώστε ο στόλος υπό το ναύαρχο Κουντουριώτη να γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία της πατρίδας.

Το 1912-1913 οι Βαλκανικοί Πόλεμοι μαίνονται και ολόκληρη η Θράκη παραχωρείται στην Βουλγαρία. Και μια αποφράδα μέρα η πληροφορία καταφθάνει εγκαίρως. Ένα απόσπασμα από Βούλγαρους κομιτατζήδες είχε εντολή να πάει κατευθείαν στη Μαρώνεια. Οι πολύ στενές σχέσεις του Αντωνίου Λεονταρίδη με τον Ίωνα Δραγούμη, πρώην πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη και πλέον στο εξωτερικό, επιστρατεύθηκαν τάχιστα.

»Έτσι στις 6 Αυγούστου του 1913 το ηρωικό θωρηκτό Αβέρωφ κατέπλευσε στα ανοιχτά της Μαρωνείας και οι κάτοικοι έντρομοι επιβιβάστηκαν με αποτέλεσμα να σωθούν από τα αιμοσταγή σχέδια εθνοκάθαρσης των κατακτητών. Μαζί με τα ελάχιστα υπάρχοντα πήραν την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους από το ομώνυμο εξωκκλήσι που σύμφωνα με τον Μελίρρυτο είχε ανακαινισθεί το 1866, όταν η περιοχή διέθετε πολλά εξωκλήσια, ερείπια από Σκήτες, την βασιλική εκκλησία του 5ου αιώνα και αρχικά ήταν έδρα επισκοπής και μετέπειτα αρχιεπισκοπής με δικαιοδοσία από τις Φέρες Έβρου μέχρι την λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας στα όρια Ροδόπης-Ξάνθης αλλά και στα νησιά Σαμοθράκη και Θάσο μέχρι το 1853!

»Η διάσωση το 1913 των κατοίκων της Μαρωνείας ήταν η ελάχιστη ανταπόδοση στην δική τους συνεισφορά στην αγορά του πολεμικού πλοίου, όπου επιβιβάστηκαν με βάρκες και στην πορεία του κάποιοι επέλεξαν την Θάσο που ήταν υπό γαλλική εποπτεία κάποιοι τον Βόλο μιας κι από εκεί υπήρχε ελεύθερο το ελληνικό κράτος. Πάνω στην στεναχώρια και την ένταση που βίωναν άφησαν την εικόνα του Αγίου στο πλοίο και ο καπετάνιος του Αβέρωφ όταν έφθασε στον Πειραιά, την πήγε σύμφωνα με πληροφορίες, στο ναό Αγίας Τριάδας.

Έκτοτε αποτελούσε ευσεβή πόθο κι άσβεστο όνειρο που περνάει από γενιά σε γενιά ο εντοπισμός και η επιστροφή της στην πατρίδα. Μια μέρα να επιστρέψει και ίσως με το ίδιο καράβι που έφυγε» θα πει ο κ. Περβανάς που στην σχετική εκδήλωση θα επικαλεστεί μαρτυρίες συμπατριωτών του που του τις εμπιστεύθηκαν και σήμερα δεν είναι στην ζωή.

Η μέρα αυτή έφθασε μετά από συντονισμό προσπαθειών των μητροπόλεων Μαρωνείας Κομοτηνής του μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα της Μητροπόλεως Πειραιά του μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, του δημάρχου Μαρωνείας Σαπών Ντίνου Χαριτόπουλου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Εκτός από το τελετουργικό και εκκλησιαστικό μέρος της εκδήλωσης, θα διανθιστεί και με συναυλία ενώ θα ακολουθήσει και προσκύνημα στην εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους.

Η Μαρώνεια ως ξεχωριστός προορισμός

Αξίζει να τονιστεί ότι η Μαρώνεια, γνωστή από τα χρόνια του Ομήρου, ως η πατρίδα του Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα, που κατοικούσε στην πόλη Ίσμαρο, σε ιερό, γεμάτο δέντρα, άλσος, παραμένει ξεχωριστός τουριστικός προορισμός για ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν φύση, γαλήνη, ήπιες ποιοτικές διακοπές με αυθεντική ομορφιά πολλών εναλλαγών σε τοπία και παραλίες. Πολλές και διαφορετικές παραλίες για όλα τα γούστα: Κόκκινη παραλία, Μαρμαρίτσα, Ίμερος, Πλατανίτη, Καγγέλες, Προφήτης Ηλίας, Αλκυώνα κ.α.

Αξίζει να γευθείτε τα τοπικά κρασιά και φαγητά, όπως και τα νοστιμότατα ψάρια του θρακικού πελάγους. Στην Μαρώνεια υπενθυμίζουμε ότι σταμάτησε και ο Οδυσσέας και εκεί, στο ομώνυμο σπήλαιο (Σπηλιά του Κύκλωπα) κατά την τοπική παράδοση, φιλοξενήθηκε από τον Κύκλωπα Πολύφημο.

Η Μαρώνεια είναι χτισμένη στους πρόποδες και στις πλαγιές του Ίσμαρου, σε υψόμετρο 190 μέτρων. Σκιάζεται από αιωνόβια πλατάνια και χαρακτηρίζεται από τα πανέμορφα, παραδοσιακά καλοδιατηρημένα αρχοντικά της. Έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα κινήσουν το ενδιαφέρον του περιηγητή να την ανακαλύψει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι