ΣΧΟΛΙΟ

Κι όμως, διδάσκουν τα παιδιά μας πρέζα και έγκλημα…

Κι όμως, διδάσκουν τα παιδιά μας πρέζα και έγκλημα... Γιώργος Λυκοκάπης

Σίγουρα οι μεγαλύτερες ηλικίες δεν θα είχαν ακούσει ποτέ το όνομα το trapper τραγουδιστή Trannos, μέχρι που ο τελευταίος απασχόλησε επί μέρες το αστυνομικό δελτίο, όταν συνελήφθη με πιστόλι που κατείχε παράνομα, «για τις ανάγκες ενός βιντεοκλίπ», όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε. Δεν ισχύει το ίδιο για την πιτσιρικαρία. Το σουξέ του Trannos «Της αρέσει να ‘μαι αλήτης και εγώ να είμαι Madame» είναι κυριολεκτικά το hit των ημερών, σε τέτοιο βαθμό ώστε να παιχτεί ακόμα και σε… γιορτή Νηπιαγωγείου!

Δεν γνωρίζουμε αν στην συγκεκριμένη γιορτή ακούστηκαν έτερα σουξέ της trap μουσικής σκηνής, όπως «mix-άρω την κόκα με την σόδα, βγάζω έσοδα, με γουστάρουν τα @@@ακια φορτώνω τα @@@ωλα» (του δημοφιλούς Mad Clip που έμελλε να σκοτωθεί σε τροχαίο), ή το «Τόνυ Μοντάνα, στρώνει με χιόνι το πιάτο η @@@να» (ο Τόνυ Μοντάνα είναι ο έμπορος ναρκωτικών που υποδύθηκε ο Αλ Πατσίνο στον “Σημαδεμένο”). Αυτά είναι τα αγαπημένα σουξέ των μαθητών Γυμνασίου, Δημοτικού και μάλλον και Νηπιαγωγείου, κατά τους ευφάνταστους διοργανωτές της συγκεκριμένης παιδικής γιορτής στα Πατήσια.

Σύμφωνα με τους τραγουδιστές της trap μουσικής σκηνής, οι σεξιστικοί και κακοποιητικοί στίχοι των τραγουδιών τους (που χαρακτηρίζουν τις γυναίκες ως “βίζιτες” και “@@@ωλα” και “μπίζνα” το εμπόριο ναρκωτικών και τις συμμορίες) είναι κάτι αντίστοιχο με τον χαρακτήρα του Τόνυ Μοντάνα στον “Σημαδεμένο”. Όμως δεν υπάρχει καμία σύγκριση, όχι μόνο γιατί ο Αλ Πατσίνο σκοτώνεται στο τέλος της ταινίας, πέφτοντας θύμα της αλαζονείας του.

Στη πραγματικότητα, είναι δύσκολο να βρούμε κάποιο προηγούμενο, τα τραγούδια με τα οποία διασκεδάζει η πιτσιρικαρία, να μην μιλάνε για τον έρωτα, έναν χωρισμό, ή την “καψούρα”, αλλά να υμνούν, όχι απλά κακοποιητικές, αλλά ανοιχτά εγκληματικές συμπεριφορές, ως κάτι “cool” και “μαγκιά”. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως ο μιμητισμός αφορά κατ’ εξοχήν τις παιδικές ηλικίες.

Εξάλλου, ακόμα και στις ταινίες του Χόλυγουντ (το οποίο έχει επικριθεί ότι “ξέπλυνε” την μαφία, ηρωποιώντας τους γκάνγκστερ) ο αξέχαστος Μάρλον Μπράντο έλεγε στον “Νονό” «τα ναρκωτικά είναι κάτι διαφορετικό από τον τζόγο και την πορνεία που όλοι τα θέλουν και μόνο η εκκλησία τα καταδικάζει», ενώ δεν υπάρχει τίποτα “cool” στον χαρακτήρα του Τόνυ Μοντάνα, ο οποίος φτάνει στο σημείο να δολοφονήσει εν ψυχρώ τον καλύτερο του φίλο, επειδή είχε σχέση με την αδερφή του.

Σε έξαρση η εγκληματικότητα ανηλίκων

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη συζήτηση κάθε άλλο παρά θεωρητική μπορεί να χαρακτηριστεί, όταν το αστυνομικό δελτίο απασχολούν καθημερινά σοκαριστικά περιστατικά εγκληματικότητας ανηλίκων, με δράστες, στην κυριολεξία, “άγουρους” μαστρoπούς, εκβιαστές και εμπόρους ναρκωτικών!

Για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται τα μέλη μίας σκληρής συμμορίας ανηλίκων που συνελήφθησαν πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη, τα οποία, με την απειλή ξυλοδαρμών ακόμα και όπλων, εξανάγκαζαν άλλα παιδιά να πραγματοποιούν ληστείες, ακόμα και σε χρήση ναρκωτικών!

Με ένα θράσος, που θυμίζει τους μπράβους της νύχτας που πουλούν προστασία, πήγε ένας 17χρονος να εκβιάσει τον 57χρονο πατέρα ενός 14 κοριτσιού με ροζ βίντεο που είχε στο κινητό του, φτάνοντας στο σημείο να κάνει “γυαλιά-καρφιά” το περίπτερο που διατηρεί ο άτυχος πατέρας! Ήταν τέτοιο το θράσος του 17χρονου (ο οποίος αποδείχτηκε πως επί μήνες ξυλοκοπούσε και εκβίαζε την 14χρονη) που αποδείχτηκε πως είχε παντελή άγνοια κινδύνου, για το απολύτως αυτονόητο: Πως πατέρας μπορούσε απλά να καλέσει την Αστυνομία, όπως και έκανε, που συνέλαβε τελικώς τον ανήλικο εκβιαστή.

Σίγουρα το φαινόμενο της εγκληματικότητας των ανηλίκων είναι σύνθετο και έχει να κάνει με κοινωνικούς, οικονομικούς και οικογενειακούς παράγοντες. Σηκώνει όμως πολύ συζήτηση αν μπορεί να αποθεώνεται ως μία “κανονικότητα” της trap μουσικής, δηλαδή της κυρίαρχης μαζικής κουλτούρας, όπως ισχυρίστηκε ένας έτερος γνωστός σταρ του είδους, που μάλιστα μας συνέστησε πως «αν δεν μας αρέσει, να ακούσουμε Γαρμπή»!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι