ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κι όμως, μπορεί να σου έρθει μετεωρίτης στο κεφάλι!

Πανικός από πτώση μετεωρίτη πάνω από το Πίτσμπουργκ! (video)

Η πιθανότητα να χτυπηθεί κάποιος από μετεωρίτη είναι μόλις μία στα 100 δισεκατομμύρια, αναφέρουν οι New York Times, αλλά αυτό στην πράξη σημαίνει ότι περίπου μία φορά την δεκαετία κάποιος χτυπιέται από μετεωρίτη και παύει να ανήκει στο αμελητέο ποσοστό, που δεν τους αφορά άμεσα. Επίσης είναι περισσότερες οι πιθανότητες ο μετεωρίτης να πέσει σπίτι σου και να μη σε χτυπήσει!

Πριν από μια εβδομάδα θραύσμα μετεωρίτη έπεσε στο κρεβάτι 66χρονης Καναδέζας, η οποία είχε την φοβερή τύχη να μην την πετύχει, επειδή μάλλον γύρισε πλευρό! Πέρσι ένας κατασκευαστής φέρετρων στην Ινδονησία έπαθε σοκ όταν μετεωρίτης δύο κιλών έπεσε από το ταβάνι στο πάτωμα του σπιτιού του. Το 1982, μετεωρίτης βάρους τριών κιλών διαπέρασε το ταβάνι και το πάτωμα του δεύτερου ορόφου μιας κατοικίας στο Κονέκτικατ και κατέληξε στην τραπεζαρία στο ισόγειο.

Το 1953 μετεωρίτης τρύπησε τη σκεπή ενός σπιτιού στην Αλαμπάμα, χτύπησε στο μεγάλο ραδιόφωνο της εποχής εκείνης και κάνοντας γκελ πέτυχε την ένοικο στα πλευρά. Η γυναίκα πόνεσε αλλά έζησε. Όσον αφορά το πρόσφατο περιστατικό, η τυχερή παθούσα (καταστράφηκε η στέγη της) είχε κοιμηθεί, αλλά την ξύπνησε το γάβγισμα του σκύλου της. Ταυτόχρονα όμως άκουσε έκρηξη και ένιωσε σοβάδες στο πρόσωπό της. Σηκώθηκε και άναψε το φως, οπότε είδε στο ταβάνι της μια τρύπα.

Το πρώτο που σκέφτηκε ήταν πως έπεσε κάποιο δέντρο στην σκεπή, αλλά βγήκε στην αυλή και όλα τα δέντρα ήταν στη θέση τους. Μπήκε μέσα και τηλεφώνησε αμήχανη στην Αστυνομία. Ενώ μιλούσε με το τοπικό αστυνομικό τμήμα, το μάτι της έπεσε στο κρεβάτι και είδε μια πέτρα. «Α! Μια γκρίζα πέτρα στα μαξιλάρα μου!» είπε έκπληκτη στους αστυνομικούς. Όταν έφθασε στο σπίτι της περιπολικό, ο σερίφης κοιτώντας και την τρύπα στο ταβάνι, είπε: «Κυρία μου, νομίζω πως έχετε έναν μετεωρίτη στο κρεβάτι σας»! Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, που πιστοποίησε ότι η πέτρα ήταν θραύσμα αστεροειδούς.

Τί ισχύει αν βρεθεί μετεωρίτης

Πάντως οι αστυνομικοί, μέχρις ότου αποφανθεί το Πανεπιστήμιο για την σύσταση της πέτρας, σκέφτηκαν να ελέγξουν και ένα λατομείο της περιοχής, το οποίο όμως εκείνη την ώρα δεν λειτουργούσε. Ο επιστάτης είπε στους αστυνομικούς που τον ρωτούσαν για εκρήξεις, ότι πριν από λίγη ώρα είχε δει ένα πολύ δυνατό φως στον ουρανό «που εξερράγη με πολύ θόρυβο».

Ο μετεωρίτης ήταν τελικά βάρους 1,12 κιλών και άλλο ένα “αδελφάκι” του βρέθηκε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σπίτι της γυναίκας. Κανονικά τα θραύσματα αστεροειδών παραδίδονται στην πολιτεία για να τα μελετούν οι ειδικοί, όμως αρκετοί είναι αυτοί που δεν τα δηλώνουν και προτιμούν να τα “μοσχοπουλήσουν” στο διαδίκτυο. Ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που πουλάνε στο διαδίκτυο πέτρες από το χωριό τους, ως μετεωρίτη!

Στην Ελλάδα γίνεται μια προσπάθεια να συλλέγονται τυχόν θραύσματα μετεωριτώνπου πέφτουν στο έδαφος, αλλά η τύχη μας (και η ατυχία των συλλεκτών) είναι ότι είμαστε μικρή χώρα και κατά κανόνα οι λιγοστοί μετεωρίτες που φτάνουν στην χώρα μας, πέφτουν στη θάλασσα. O οίκος Christie’s σε πλειστηριασμό τον περασμένο Φεβρουάριο πήρε μισό εκατομμύριο για ένα πέτρωμα και συνολικά 4.400.000 δολάρια για 72 ουρανοκατέβατα κομμάτια.

Οι μετεωρίτες που πωλούνται κανονικά πρέπει να φέρουν και κάποια πιστοποίηση από ειδικό, ότι δεν αποτελούν γήινο πέτρωμα. Η Καναδέζα εν προκειμένω ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν αισθάνεται πολύ τυχερή κι αν θα παίξει λόττο! “Μπα, νομίζω ότι όση τύχη είχα, ξοδεύτηκε εκείνη τη νύχτα», είπε ευγνωμονούσα που η πέτρα έπεσε στο άλλο μαξιλάρι. Είναι πάντως χήρα και μέχρι πρότινος σε εκείνο το μαξιλάρι κοιμόταν ο σύζυγος της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι