ΘΕΜΑ

Κι όμως, το φως μπορεί να είναι ρύπος!

Κι όμως, το φως μπορεί να είναι ρύπος! Μαρία Καλοπούλου

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη ρύπανση των υδάτων και τη ρύπανση του εδάφους, αλλά ξέρατε ότι το φως μπορεί επίσης να είναι ρύπος; Από τι προέρχεται, τι προκαλεί και πόσο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας;

Φωτορύπανση είναι ο υπερβολικός φωτισμός μιας περιοχής που θεωρείται ενοχλητικός. Η φωτορύπανση δεν εντοπίζεται μόνο στις πόλεις. Μεγάλο μέρος του σύγχρονου κόσμου υποφέρει από φωτορύπανση.

Τα συστατικά της φωτορύπανσης περιλαμβάνουν:

  • Θάμβωση: Υπερβολική φωτεινότητα που προκαλεί οπτική ενόχληση
  • Λάμψη του ουρανού: λάμψη του νυχτερινού ουρανού σε κατοικημένες περιοχές
  • Ελαφρά παραβίαση: φως που πέφτει εκεί που δεν προορίζεται ή δεν χρειάζεται
  • Ακαταστασία: φωτεινές, μπερδεμένες και υπερβολικές ομαδοποιήσεις πηγών φωτός

Τι προκαλεί τη φωτορύπανση;

Η φωτορύπανση είναι μια παρενέργεια του βιομηχανικού πολιτισμού. Οι πηγές του περιλαμβάνουν εξωτερικό και εσωτερικό φωτισμό κτιρίων, διαφημίσεις, εμπορικά ακίνητα, γραφεία, εργοστάσια, φώτα δρόμου και φωτισμένους αθλητικούς χώρους.

Πόσο κακή είναι η φωτορύπανση;

Με μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γης να ζει κάτω από φωτορυπασμένους ουρανούς, ο υπερφωτισμός είναι μια διεθνής ανησυχία. Εάν ζείτε σε αστική ή προαστιακή περιοχή, το μόνο που έχετε να κάνετε για να δείτε αυτό το είδος ρύπανσης είναι να βγείτε έξω τη νύχτα και να κοιτάξετε ψηλά στον ουρανό. Πόσα αστέρια μπορείτε να δείτε;

Σύμφωνα με τον πρωτοποριακό «World Atlas of Artificial Night Sky Brightness» του 2016, το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κάτω από τη λάμψη του ουρανού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, το 99% του κόσμου δεν μπορεί να ζήσει μια φυσική νύχτα. Περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να δει τον Γαλαξία. Αυτό κατανέμεται στο 80% των Βορειοαμερικανών και το 60% των Ευρωπαίων δεν βλέπουν ποτέ τον Γαλαξία μας.

Μια άλλη επίδραση της φωτορύπανσης είναι η αδυναμία να δούμε τον νυχτερινό ουρανό. Αυτό είναι ενοχλητικό για τους αστρονόμους και οποιονδήποτε επιθυμεί να απολαύσει την αστρονομία.

Μένω σε μέρος με φωτορύπανση;

Εάν θέλετε να μάθετε πόσο κακή είναι η φωτορύπανση στο μέρος που ζείτε, χρησιμοποιήστε τον διαδραστικό χάρτη που δημιουργήθηκε από τα δεδομένα “World Atlas” ή το Blue Marble Navigator της NASA για μια πανοραμική θέα των φώτων στην πόλη σας.

Οι χρήστες του Google Earth μπορούν να πραγματοποιήσουν λήψη μιας επικάλυψης που δημιουργήθηκε επίσης από τα δεδομένα “World Atlas”. Και μην ξεχάσετε να δείτε τα δεδομένα του διαδραστικού χάρτη φωτορύπανσης Globe at Night που δημιουργήθηκαν με δεδομένα οκτώ ετών που συλλέγονται από επιστήμονες πολίτες.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της φωτορύπανσης;

 

Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων συνδέει τον λαμπερό νυχτερινό ουρανό απευθείας με μετρήσιμες αρνητικές επιπτώσεις σε:

  • Άγρια ζωή και οικοσυστήματα
  • Ανθρώπινη υγεία
  • Ενέργεια και κλιματική αλλαγή
  • Έγκλημα και ασφάλεια
  • Απόλαυση νυχτερινού ουρανού

Η φωτορύπανση μπορεί να επηρεάσει τον κανονικό κύκλο ύπνου. Εάν βρίσκεται σε κατοικημένες περιοχές, η φωτορύπανση μπορεί επίσης να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η φωτορύπανση καθιστά αδύνατη τη θέαση των άστρων, επομένως παρεμποδίζει την αστρονομική παρατήρηση και την προσωπική απόλαυση.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αποκαλύπτουν ένα αυξανόμενο σύνολο εργασιών που υποδηλώνουν ότι η φωτορύπανση μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και την άγρια ​​ζωή. Η έκθεση σε φωτόνια φωτός που χτυπούν τον αμφιβληστροειδή σας μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό των ανθρώπων και των ζώων.

Μελέτες αποκάλυψαν ότι το 10% έως 15% των ανθρώπινων γονιδίων ελέγχονται από τον κιρκάδιο κύκλο. Αυτή η διαταραχή του κύκλου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως αϋπνία, κατάθλιψη, καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σε μια 15ετή μελέτη, οι νοσηλευτές που εργάζονταν σε νυχτερινή βάρδια τρεις φορές τον μήνα είχαν 35% αύξηση στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε γειτονιές με έντονο φωτισμό, ώστε να μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο σε εξωτερικούς χώρους, οι γυναίκες είχαν 73% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που ζούσαν με ελάχιστο τεχνητό νυχτερινό φωτισμό.

Τί μπορεί να γίνει;

Η φωτορύπανση επηρεάζει κάθε πολίτη. Ευτυχώς, η ανησυχία για τη φωτορύπανση αυξάνεται δραματικά. Ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημόνων, ιδιοκτητών κατοικιών, περιβαλλοντικών ομάδων και ηγετών πολιτών αναλαμβάνουν δράση για να αποκαταστήσουν τη φυσική νύχτα.

Τα καλά νέα είναι ότι η φωτορύπανση, σε αντίθεση με πολλές άλλες μορφές ρύπανσης, είναι αναστρέψιμη και ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά! Δεν αρκεί απλώς να γνωρίζουμε ότι η φωτορύπανση είναι πρόβλημα, πρέπει να αναλάβουμε δράση.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx