ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ψηφιακά οι εξετάσεις στα ΑΕΙ – Οι πρυτάνεις έκαναν δεκτή την πρόταση Πιερρακάκη

Κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική στα ΑΕΙ - Συνεδριάζουν οι πρυτάνεις για την πρόταση Πιερρακάκη,

Έκτακτη σύνοδο πραγματοποίησαν σήμερα οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων προκειμένου να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων του εξαμήνου και κυρίως τη δυνατότητα  να γίνουν εξ αποστάσεως, όπως έχει προτείνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας.

Εξ αποστάσεως παρενέβη στη σύνοδο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εξ αποστάσεως εξετάσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος, ενώ για να άρει τις οποίες επιφυλάξεις ο υπουργός Παιδείας θα καταθέσει σειρά από προτάσεις τεχνικού τύπου που, όπως επισημαίνεται, θα διασφαλίσουν τη διαδικασία των εξετάσεων στα ΑΕΙ.

Η σύνοδος έκανε αποδεκτή την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας και συμφώνησε στην ψηφιακή διεξαγωγή των εξετάσεων του εξαμήνου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου. Με την ίδια ακριβώς μέθοδο θα ολοκληρωθούν και τα μαθήματα στις σχολές που υπάρχει ζήτημα με τις καταλήψεις και είναι σε εκκρεμότητα ακόμη η ολοκλήρωση των μαθημάτων.

Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε σήμερα ότι ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης απέστειλε την περασμένη Πέμπτη ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία υπογραμμίζει ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι εξετάσεις των πανεπιστημίων μπορούν να γίνουν ψηφιακά. Αναφέρθηκε στη σύνοδο των πρυτάνεων που διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης και υπογράμμισε: «Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων των φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο ανήκει στην ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι σε νοσηρές μειοψηφίες. Οφείλουμε να σεβαστούμε τους κόπους και την προσπάθεια των φοιτητών που θέλουν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε ανοιχτά Πανεπιστήμια και θα προστατέψουμε με όσα μέσα διαθέτει η Πολιτεία τις θυσίες των οικογενειών από το υστέρημά τους για τις σπουδές των παιδιών τους».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι ηλεκτρονικές εξετάσεις προβλέπονται ρητά, όταν είναι αδύνατη η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας. Ο νόμος προβλέπει, ωστόσο, ότι την απόφαση λαμβάνουν οι αρχές των ιδρυμάτων, όπως επιβάλλει το αυτοδιοίκητο.

Αντιδράσεις κομμάτων

Στην κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη του κλίματος έντασης ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Διονύσης Καλαματιανός «το βασικό ερώτημα είναι, γιατί οι φοιτητές, η εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα αντιδρούν και διαμαρτύρονται; Προφανώς το κάνουν, επειδή η κυβέρνηση προκαλεί με την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αντισυνταγματική ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη Χώρα. Εμείς διαρκώς υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται διάλογος για το πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αντίθετα, με αυταρχισμό και καταστολή δεν επιλύονται αυτά τα θέματα». Σημείωσε πως απαιτείται «σοβαρή συζήτηση πρέπει να είναι για το πώς θα ενισχυθεί και θα γίνει καλύτερο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, που παρά την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη στελέχωσης, έχει προσφέρει πάρα πολλά, ευρισκόμενο μάλιστα πολύ ψηλά στις διεθνείς αξιολογήσεις. Ειδικά για την υποχρηματοδότηση, αποκαλυπτικό είναι το γεγονός πως ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ποσό δημόσιας χρηματοδότησης που αναλογεί ανά φοιτητή είναι στα 11.000 ευρώ, ενώ στη Χώρα μας το ποσό αυτό είναι μόλις 2.500 ευρώ. Αντίστοιχα, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι 1 καθηγητής ανά 13 φοιτητές, ενώ στη Χώρα μας είναι 1 καθηγητής ανά 50 φοιτητές».

O γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία στην Φωκίδα έκανε λόγο για εισαγγελική παρέμβαση με στόχο ανακρίσεις φοιτητών και καθηγητών στα Πανεπιστήμια. Όπως ανέφερε «αυτές τις μέρες, οι φοιτητές και οι μαθητές μας, δίνουν κι αυτοί μέσα από τους συλλόγους τους και τις συντονιστικές επιτροπές τους, έναν πολύ σημαντικό αγώνα ενάντια στη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Διεκδικούν σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, παλεύουν για πτυχία και σπουδές με αξία, δουλειά με δικαιώματα. Γιατί, όπως βλέπετε, έχουν κι αυτοί απέναντί τους θεούς και δαίμονες. Όλοι οι παπαγάλοι του συστήματος έχουν πάρει θέση για να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους». Τόνισε μάλιστα πως πρέπει να υπάρξει στήριξη «μετά την εισαγγελική παραγγελία για κλήσεις σε ανάκριση φοιτητών και καθηγητών για τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση ήδη φαίνεται να χάνει την ψυχραιμία της μπροστά στο ορμητικό νεολαιίστικο ποτάμι».

Έντονη αντίδραση και από την Νέα Αριστερά με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Κωστή Καρπόζηλο να μιλά για πρακτικές που «παραπέμπουν σε άλλες εποχές». Όπως σημειώνει «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της. Οφείλει να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία αν υπάρχει έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας προς τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τις οποίες ζητά από αυτές να παρέμβουν για την «αποτροπή» και εν συνεχεία την «καταστολή» των καταλήψεων. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κλήσεις ενέργεια που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Στις εποχές που το κράτος αντιμετώπιζε τις πρυτανικές αρχές ως υποχείριά του και απαιτούσε τη συνεργασία τους για τον έλεγχο και την τιμωρία των φοιτητών και φοιτητριών που αγωνίζονταν. Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να σταματήσει να επενδύει στην ένταση και στην ποινικοποίηση της φοιτητικής διαμαρτυρίας». Παράλληλα ο κ. Καρπόζηλος διαπιστώνει πως «η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά. Κυβερνητικά στελέχη τοποθετούνται δημόσια παρουσιάζοντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αντιδρούν ως «εσωτερικούς εχθρούς».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι